Ne aramıştınız

2 Ekim 2010 Cumartesi

TAVA BÖREĞİ

İlk kez yaptığım için zamanını ayarlayamadım. Dolayısıyla bazı yerleri yandı. Biz de o kısımları çıarıp yedik. Tadı çok güzeldi. Elimde başka fotoğraf olmadığı için de bu hafif yanık fotoğrafı eklemek zorunda kaldım. Oldukça pratik,kahvaltı sofraları ve habersiz geln misafirlere hemen hazırlanabilecek güzel bir tarif. Siz içine istediğiniz harcı hazırlayabilirsiniz. Ben patatesli harç hazırladım.
Malzmeler:
3 adet yufka
Peynirli, pataesli, ıspanaklı, mantarlı, tavuklu, makarnalı... istediğiniz bir harç
1 çay bardağı süt
tavayı yağlamak için margarin veya tereyağı
Yapılışı:
T.yağını tavaya koyup eritin. 1. yufkayı buruşturarak tavaya alın. Üzerine yarım yufka yayıp harcınızı döşeyin. 1 çay bardağı sütü üstüne gezdirip yarım yufka daha yayın. alttaki yufkanın kenarlarını toparlayıp son yufkayı da kırıştırarak kapatın. Orta ısıdaki ocakta her iki tarafını da kızarana kadar pişirin.

KREMALI KADAYIF

Daha önce internetten aldığım bir tarifi biraz değiştirerek uyguladım. Gerçekten çok nefis bir tat. Ben şerbetli kadayıf tatlısını hiç sevmem ama kadayıfın buradaki kremayla uyumuna bayılıyorum.
Malzemeleri:

500 gr kadar kadayıf
2-3 kaşık toz şeker
yarım bardak kadar ceviz ya da fındık kırığı(arzuya göre antep fıtığı veya badm de kullanılabilir)
Yeterince margarin ya da tereyağı
Kreması için:
1 lt süt
1 yumurta
1 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
2 türk kahvesi fincanı şeker
1/ 2 adet damla sakızı aromalı ciklet
1 pkt vanilya
1 pkt toz krem şanti(ben kaymak tadında olandan kullandım)
Yapılışı:
Kadayıfı bir süre dondurucuda bekleti. Donduktan sonra çıkarıp elinizle kolayca ufalayın. Bir teflon tencere ya da tavya kadayıf, margarin ya da tereyağı ve şekeri alıp kadayıf pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurma işleminin bitimine yakın ceviz kırıkları ekleyip bir süre onunla da kavurun. Daha sonra kadayıfı soğuması için bekletin. Bu sırada kremayı hazırlayın:
Yumurtayı iyice çırpın. Süt, yumurta, un, nişasta, şeker ve sakızı bir tencerede karıştırıp ocağa alın. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra vanilya ve krem şantiyi ekleyip iyice çırpın. Tepsinin altına kadayıfın yarısını yayın. Üzerine hazırladığınız kremayı yayın. En üzerine kalan kadayıfı yayarak buzdolabında soğutun. Dilimleyerek servis yapın. Eğer kuplara porsiyonluk olarak hazırlarsanız servisi daha kolay olacaktır.

BENİM MOZAİK PASTAM

Bu tarifi ben uydurdum. Aslında herkesin tahmin edebileceği bir tarif aynı zamanda. Oğlum mozaik pasta isteyince baktım ki kakao kalmamış ben de doğaçlama yaptım. Bu pastanın adı oğluma göre "çikolatalalı kek". Eşim de çok beğendi. Tavsiye ederim. Özellikle yoğun çikolata tadını sevenler için çok güzel.
Malzemeler:
2 çay bardağı kadar süt
1/2 pkt bitter çikolata
1/2 pkt sütlü çikolata
1 yemek kaşığı şeker(arzuya göre artırılıp azaltılabilir)
Bir miktar damla çikolata
1,5-2 pkt pötibör bisküvi
100 gr kadar(daha az olabilir) tereyağı
Yapılışı:
Bisküvileri iri parçalara bölün. Süt,şeker ve çikolatayı (damla çikolata hariç) bir tencereye alıp ocakta karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın( karıştırmazsanız çikolata çöker ve yanık bir tadı olur). Çikolata eridikten sonra t.yağını ekleyin. O da iyice eriyince karışımı bisküvilerin üzerine döküp karıştırın. İçine damla çikolata ekleyin. Daha sonra tezgahın üzerine streç film serip karışımı üzerine boşaltın. Rulo şeklinde sarın(ben kek kalıbını streç filmle kaplayıp karışımı onun içine döktüm). Dondurucuda bir süre bekletip donmasını sağladıktan sonra buzdolabının soğutucu kısmına alın. Streç filmi çıkararak dilimleyip servis yapın.

30 Eylül 2010 Perşembe

LORLU KURABİYE

Tarifi yine bir blogdan almıştım ama blogun adını not etmemişim. O yüzden gıyabında bu lezzet için teşekkür edeceğim. Gerçekten çok farklı ve ağızda eriyen bir lezzet. Çay davetleri için değişik bir alternatif.
Malzemeler:
500 gr. tuzsuz lor peyniri
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Yapılışı:
Lor peyniri, şeker ve yumurta birlikte iyice ezilir. Diğer malzemeler eklenerek hamur haline getirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak kurabiye şekli verilir ve fırın kağıdı yayılmış tepsiye dizilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.(bu malzeme ile 25-30 tane kurabiye elde ediliyor)

27 Eylül 2010 Pazartesi

İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM



















Benim için pastayı hazırlamak çok zor oldu. İlk denememdi ve hala ikincisine cesaretim yok. Hoş elim çok yavaş olduğu için bu kadar uğraştım ama değdi. Şeker hamurunu lokumdan hazırladım. Pembeler için güllü, diğeri için de sade lokum kullandım. Biraz nişasta biraz da pudra şekeri ilavesiyle yoğurdum. 
İçine dolgu kreması kullandım. Evde böğürtlen vardı. Süzgeçten geçirdim ve dolgu kremasını böğürtlenle çırparak hazırladım. Mor renkte bir krema elde ettim. Rengi gerçekten çok hoş oldu. Pandispanyasını ise hazır aldım. Şeker hamurunu yoğurmak beni gerçekten çok zorladı. Üzerinin süslemesini de şeker hamurundan kurabiye kalıplarıyla kestiğim şekillerle yaptım. Bilmiyorum bir daha böyle bir işe girişir miyim ama benim için zorlu ve güzel bir deneyimdi. Bu işi kolaylıkla yapanları tebrik ediyorum.

KIYMALI VE PEYNİRLİ PİDE

Muhteşem bir lezzet. Evde yapmış olmanın da verdiği gönül rahatlığıyla yedirdim oğluma. Birinci pide oğluma yetmeyince ikinciyi getimek için mutfağa giderken oğlumun "baba şahane yapmış ya çok başarılı" dediğini duydum. Ekmek makinesi kullanmak şart değil elbette. Klasik hamur mayalama işlemi işte...
Hamurun Malzemesi
1,5 corba kaşığı zeytinyağı
320 ml.su
2 çay kaşığı tuz
640 gr.un
1,5 çay kaşığı kuru maya

Kıymalı iç harcı
350 gr. kıyma
1 orta boy soğan
2 domates
Maydanoz
Tuz, karabiber

Peynirli iç harcı
Beyaz peynir(lorla karıştırdım,zira sadece beyaz peynir fazla tuzlu oluyor)
Maydanoz( ben bolca dereotu kullandım)

Yapılışı
Tüm malzemeleri sıraya göre ekmek yapma makinesine koyun. Kabarmış hamur programını seçin. 1,5 saat süren program sonunda hamuru biraz dışarıda da mayalanması için bekletin. Soğanı ve domatesleri rendeleyin, maydanozları ince ince kıyın. Kıyma ve tüm malzemeleri karıştırın. (Domates harcı sulu yapıyor, bu da lezzeti artırıyor ). Hamuru unla biraz yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 6 bezeye bölün. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Merdane yardımıyla hamuru boyuna açın, kıymalı veya peynirli harcı hamurun ortasına yayın. Hamuru sağ ve soldan 2 şer cm harcın üzerine gelecek şekilde katlayın. 2 ucu bükerek yumurta sarılarını fırça yardımı ile sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından almadan 2 - 3 dk önce dilerseniz üzerine yumurta kırın.

PATATESLİ KABAK MÜCVERİ

Kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet. Ben yaz günü yaptığım halde, içine yağ çekmediği için hiç ağır olmadı. Bazı tariflerdeki gibi içi çiğ de kalmadı. Herşey kıvamındaydı yani.
Malzemeler:
2 kabak
2 patates
Yarım demet dereotu
3 taze sogan
4 corba kasigi un
3 yumurta
1 cay bardagi rendelenmis beyaz peynir
Pul biber, tuz, karabiber
Kizartmak icin siviyag
Yapılışı:
Kabaklari temizleyip rendeleyin.Rendelenmiş kabakların fazla suyunu sıkın.Yumurtaları çırpın.Dereotunu, taze soğanları yıkayıp ince doğrayın. Unu bir kaba alıp beyaz peynir(arzuya göre kaşar rendesi de eklenebilir, ben ekledim), tuz ve baharatla karıştırın.Dereotu, taze soğan ve kabağı ekleyip karıştırın.Kızartmak için yağı tavada kızdırıp kabaklı karışımdan kaşıkla alarak kızartın.Her iki tarafı da kızarınca kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzün.


 

KIZARMIŞ DONDURMA

Tarif Peynir Gemisi'ne ait. Ben tadını çok merak ettiğim için tarifteki kadar uzun süre bekletmedim dondurucuda. Dolayısıyla şekli de düzgün olmadı. Oğlum dış kaplamasına bayıldı. Tarifi aynen alıntılıyorum:
Malzemeler:
Vanilyalı Dondurma (Ben Algida Maraş kullandım)
Cornflakes
1 yumurta
vanilya
tarçın
Yapılışı:
Lokantalarda yediğim kızarmış dondurmalar hep top şeklinde yapılmış oluyordu.Ben dondurmayı dışarıda fazla beklettiğim için top şeklini veremedim.Küçük silindirik bir meyveli yoğurt kabının içine koyup bir gün kadar buzlukta dondurdum.Sonra yumurtayı vanilya ile iyice çırptım.Cornflakes'i rondoda toz haline getirip içine yarım çay kaşığı kadar tarçın attım.Buzluktan çıkardığım dondurmayı önce yumurtaya,sonra cornflakese bulayıp,tekrar buzluğa koydum.1 saat kadar sonra aynı işlemi tekrarladım.Dondurmanın dışı iyice kaplanmış olmalı,gerekiyorsa bir kere daha yapılabilir.Sonra dondurmayı buzlukta yarım gün-bir gün daha tutup,çok kızgın yağda 15-20 saniye kadar kızartıp hemen servis yapmak gerekiyor.

SİMİT

Tarifi Acemi Şef'ten almıştım. Bir kez denedim bir daha yapmaya fırsat bulamadım. Biraz geniş zaman istiyor ya da ben elim yavaş olduğu için geniş zamana ihtiyaç duydum. Tarifi aynen aktarıyorum:
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt(240 ml)
1/2 su bardağı ılık su(120 ml)
1 yemek kaşığı toz seker
1 yemek kaşığı kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
4 yada 4,5 su bardağı un (1000 ml kadar)
2 yemek kasığı pekmez ile 1 cay bardagi suyu karıştırın-simidi batırmak için
1,5 su bardağı kadar susam
Yapılışı:
4 su bardağı kadar unu bir kaba koyalım, içine diğer tüm malzemeyi koyup iyice yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmayacak kıvamda olmalı. Gerekirse azar azar un ilave ederek hamurunuzu toparlayabilirsiniz. Hazırladığımız hamuru 1 saat kadar üstü bir bezle örtülü olarak ılık bir yerde kabarmaya bırakalım. Bu sırada susamlarımızı hazırlayalım. Araştırmalarıma göre simitlik susamlar farklı oluyor, yani önceden kavrulmuş olarak satılıyor. Bizlerin kullandığı beyaz susam ise fırında kızarmıyor. Bu nedenle simitlerin üzerindeki o hafif gevrek koku eksik kalıyor. Önceki denememde de içime sinmeyen susam konusunu bu sefer çözdüm. Hamurumuz kabarırken, bir teflon tavaya susamlarımızı dökelim ve hafif açık ateşte sürekli karıştırarak susamlarımızı kavuralım. Susamların büyük çoğunluğu renk değiştirir değiştirmez ateşten alalım. Kabarmış hamurumuzu tekrar yoğuralım, eşit 5 ya da 6 parçaya ayıralım. Her bir parçayı upuzun bir silindir yapalım, ortasından ikiye katlayıp resimdeki gibi bükelim. İki ucu birbirine yapıştıralım. Benim hamurum lastik gibi eski şeklini aldığı için, diğer simitleri hazırlarken öncekileri birer borcam kase etrafında şekil almaya bıraktım. Tüm simitler hazır olduğunda simitleri önce çabuk hareketlerle pekmezli suya önlü arkalı batıralım, sonra da yine önlü arkalı olmak üzere susama bulayıp tepsimize dizelim. Önceden ısıttığımız 180 derecedeki fırında, iyice kızarana dek 30-35 dakika kadar pişirelim.

ELMALI PASTA

Gerçekten nefis bir tat. Tavsiye ederim.
Malzemeler:
1 yumurta
1 paket yumusak margarin( ya da tereyağı)
3 yemek kasigi yoğurt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
kabartma tozu
aldığı kadar un
iç harcı;
4-5 elma rendesi( ben 2-3 tane havucun rendesini de ekledim)
yarim su bardagi ceviz içi
tarçın
biraz toz şeker (damak tadınıza göre)
üzerine pudra şekeri
Yapılışı:
Bütün malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Sonra portakal kadar ısmını ayırıp buzluğa koyuyoruz, o biraz donarken elmalari rendeleyip şekerle pişiriyoruz( havuç rendesi ekleyecekseniz, önce havucu biraz pişirip elmayı üzerine ekleyin). Piştikten sonra ceviz ve tarçını da katıp kenara alıyoruz. Yağladığımız borcama kalan hamuru elimizle iyice bastırarak yayıyoruz. Üzerine elmalı harcı döküyoruz. sonra buzluktaki hamuru çıkartıp rendenin geniş kısmıyla elmaların üzerini kaplayacak şekilde rendeliyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklasik 40 dk pişiriyoruz. Piştikten sonra da üzerine pudra şekeri serpiyoruz.