Ne aramıştınız

29 Ekim 2010 Cuma

TENCEREDE FİNCAN KEK

Yine nereden bulduğumu hatırlamadığım bir tarif. İlk kez yaptım tabi biraz acemilik oldu.Fincanların dışındaki taşmalardan anlarsınız zaten. Ama sonuç muhteşemdi. Eşim ve oğlum bayıldı. Oğlum "anne bundan hep yap" dedi. Hem kolay hem de lezzetli. Kek kabarmadı, fırın güzel ve eşit pişirmiyor falan gibi sıkıntılar da yok. Çocuklara hazır topkek almak yerine bundan yapılıp, kapalı kapta dolapta muhafaza edilip, zaman zaman çıkarılıp yedirilebilir. Sağlıklı, lezzetli. Daha ne olsun?
Malzemeler:
1 Yumurta
1 çay bardagı süt
1,5 çay bardağı şeker
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:

Önce şekerle yumurtayı, boza kıvamına gelene kadar çırptım. Sütü de ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri eleyerek ilave ettim ve çırptım. 6 tane nescafe fincanını yağlayıp içlerine yağlı kağıt koydum. Kek karışımını fincanların yarısına kadar doldurdum. Üzerlerine iri kırılmış ceviz serpiştirdim. Bir tencereye ılık suyu, fincanların dışından yarısına gelene kadar döktüm ve ağzı açık olarak kaynamasını bekledim. Kaynayınca tencerenin kapagını kapattım, ağzını hiç açmadan kısık ateşte 20-25 dk pişirdim. Altını kapattıktan sonra 10-15 dk kadar kapağı açmadan dinlendirmek gerektiği yazıyordu tarifte ama ben o kadar dayanamadım ve kekleri çıkarırken elimi fena halde yaktım.
NOT:Tencerenin kapağında toplanan su damlaları keklerin üzerine akmasın diye kağıt havlu veya temiz bir bez koyulabileceği yazıyordu. Ama benim tencerem derin olmadığı için bunu yapamadım çünkü kekler beze yapışacaktı. 


Bunları da bu hafta sonu yaptım:

28 Ekim 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Bulgurla dolma içi hazırlandığını biliyordum ama hiç yapmamıştım. İlk olduğu için de tamamen bulgur kullanmaya cesaret edemeyip pirinçle karıştırdım. Gerisi klasik malzeme (soğan, domates, kuru nane, salça, tuz, zeytinyağı).Lezzeti fena değildi ama işte benim dolma yapmadaki beceriksizliğim yine konuştu. Yine ölçüyü tutturamadım ve iç harcı neredeyse taştı. Dolma yapmanın püf noktalarını bilen hatta ölçüleri tam verebilecek biri bana anlatsın lütfen. Yoksa ben dolma yapmaktan vazgeçeceğim.

26 Ekim 2010 Salı

KARNABAHAR SALATASI

Ben karnabaharın yemeğini hiç sevmem. O yüzden böyle salata-meze tarzı yaparım genelde. Bu şekliyle yemeye bayılırım. Çok da basit. Karnabaharları haşlıyorsunuz. Limon suyu, zeytinyağı, tuz, kuru nane ve karabiberle sos hazırlayıp karnabaharların üzerine döküyorsunuz. Hepsi bu. Aslında ezilmiş sarımsak da çok yakışıyor ama oğluma acı geldiği için ben koyamıyorum. Bir de yine haşlanmış karnabaharın üzerine sarınsaklı yoğurt gezdirmek de harika sonuç veriyor. Salata olarak yenebilecek ya da meze olarak masayı renklendirecek bir tat bence.

25 Ekim 2010 Pazartesi

BULGURLU YAYLA ÇORBASI

Şehriye çorbası yapmak için mutfağa girdim; şehriyeyi almak için dolabı açtım ve bulgur, şehriyeden önce çarptı gözüme. Elime alıp şöyle bir baktım, düşündüm ve "bununla çorba yapmalıyım" dedim kendi kendime. Ama nasıl olacağını bilemiyordum zira bulguru ilk kez çorbada kullanacaktım. O halde en kolayı ve en risksiz olanı olmalıydı. 1 çay bardağı kadar ince bulguru çok az yağda kavurdum. Sonra üzerine yeterli miktarda kaynar su döktüm. bulgurlar biraz şişip yumuşayıncaya kadar kaynattım. Arkasından 1 kepçe de tuzlu yoğurt ekledim ve yoğurt dağılana kadar ara sıra karıştırarak pişirdim. Altını kapatmaya yakın, tereyağında biraz karabiber ve kuru naneyi yakıp da üzerine döktüm ve bir kez daha fokurdattım. Sonrasında afiyetle yedik. Uydurma ama lezzetli bir çorba oldu.
Not: Tuzlu yoğurt, Hatay civarına özgüdür; keçi yoğurduna tuz eklenip pişirilmesiyle elde edilir. Çorbalarda çokça kullanılır. Daha önceden pişirilmiş olduğu için, tuzlu yoğurtla yapılan çorbalarda yoğurdun kesilme riski yoktur. Çok da lezzetli olur.