Malzemeler:
Hamuru için:
1 pkt yaş maya
1 su b. ılık süt
1 su b. ılık su
1/2 su b. sıvı yağ
2 yemek k. toz şeker
1 tatlı k. tuz
1 yumurta
5-6 su b. un ( yavaş yavaş ekleyelim. Benim kullandığım unla, 5,5 bardak tam geldi)
İçine:
3 yemek k. yumuşak tereyağı
2 yemek k. şeker
1 yemek k. tarçın
Üzerine:
1 yumurta
Yapılışı:
İç malzemelerini bir kapta iyice karıştırıp kenara aldım.
Fırını 180 der.ye ayarlayıp ısıttım.
Yoğurma kabında süt, su, şeker ve tuzu karıştırıp mayayı ekleyerek erimesini bekledim. Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyerek iyice yoğurdum (unu azar azar ekledim, hamur azıcık ele yapışacak kıvamda olmalı. Unu fazla olursa sert, kuru bir çörek olur). Ağzını kapatıp mayalanması için bir kenara kaldırdım.
Mayalanmış hamurdan iri portakal büyüklüğünde parçalar alıp merdane yardımıyla 1/2 cm kalınlığında açtım. Üzerine iç harcından sürüp rulo yaptım.
Bıçakla yaklaşık 2 cm kalınlığında dilimlere ayırdım.
Üzerlerini hafifçe yassıltarak yağlanmış tepsiye dizdim. En son olarak üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına verdim.
Üstü kızarana kadar pişirdim.
Bıçakla yaklaşık 2 cm kalınlığında dilimlere ayırdım.
Üstü kızarana kadar pişirdim.
Not:
-Mayalı hamurlarınızı akşamdan yoğurup, üstünü kapakla veya streç filmle kapatıp buzdolabına kaldırırsanız, sabah kalktığınızda mayalanmış olarak kullanıma hazır olur.
-Aynı hamurla haşhaşlı poğaça da enfes olur. Bir dahakine onu yapacağım.
-Hazırladığınız çörekleri, tepsiye biraz sıkı bir şekilde dizerseniz, pişerken arasının açılmasını önlemiş olursunuz.