Ne aramıştınız

16 Ekim 2011 Pazar

AÇIK EKMEK BÖREĞİ YA DA ÇAKMA BEYTİ


Adana-Mersin yöresini bilenler açık ekmeği de bilirler sanırım. Bir çeşit lavaş diyebiliriz ama daha lezzetlisi. Bu kez elimdeki açık ekmekleri dürümden farklı bir şekilde kullanmak istedim ve girdim mutfağa. İşte tarifim:
Malzemeler:
Açık ekmek (kişi sayısına göre adedi değişir)
Kıyma
Soğan, sarımsak
Domates
Tuz, baharat(ben kekik, karabiber ve kuru fesleğen kullandım)
Kaşar rendesi
Yapılışı:
Kıyma tavaya alınıp az yağ ile kavrulur. Üzerine ince doğranmış soğan ve sarımsak da eklenip bir süre birlikte kavrulamaya devam edilir. soyulup küp küp doğranmış domatesler de ilave edildikten sonra iyice pişirilir. Tuzu ve baharatı ayarlanıp altı kapatılır. Bu sırada fırın 170-180 der.ye ayarlanıp ısıtılır. Hazırlanan bu harç biraz ılıdıktan sonra (sıcakken yaparsanız ekmekler yumuşar, dağılır) lavaşların üzerine harçtan yeterince yayılır. Rulo yapılıp yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üstüne de bol kaşar rendesi serpilip kaşarlar kızarıncaya kadar fırında tutulur.