Ne aramıştınız

11 Mayıs 2012 Cuma

MOZAİK KEK

Yine uydurma, lezzetli ve yumuşak bir kek tarifim var. Kakaolu karışımı döktükten sonra az daha karıştırsam tam mozaik kek görünümünde olacaktı ama ben çok dağıtmak istemedim.






Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı ılık su
1 su bardağı+1/4 çay bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
2,5 cup un
3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
Fırını 175 der.ye ayarladım. O ısınırken, un, k.tozu, vanilya ve karbonatı birlikte eledim. Yumurtaları iyice köpürene kadar çırptım. Suyu ekleyip tekrar çırptım. 1 su bardağı süt, sıvıyağ ve şekeri ekleyip çırptıktan sonra kuru karışımı ilave edip çırparak hamuru elde ettim. Hamurun 2/3 ünü, yağlayıp unladığım kalıba döktüm. Kalan hamurun içine 1/4 çay bardağı sütü ve kakaoyu ekleyip çırptım (sade karışımla aynı kıvama getirmek için). Kalıptaki sade hamurun üzerine yaydım. Fırına verip, kürdan testinden geçene kadar pişirdim.

ÇİLEKLİ MILKSHAKE


Geçenlerde, havanın çok sıcak olduğu bir cumartesi günü, oğlumla gezip tozduk. Eve gelince oğluşum içecek soğuk birşey istedi. E tabi anne olunca olabilecek en besleyici şeyi yedirip-içirmek istiyor insan. Ben de mutfağa  girip hazırladım bu nefis içeceği. Hem oğlum hem de ben zevkle içtik. Serinlemenin en lezzetli yollarından biri.


 


Malzemeler:
1 kase çilek
1 bardak süt
3 yemek kaşığı dondurma
2 yemek kaşığı bal
Yapılışı:
Çileklerin sapı çıkarılıp tüm malzemeler blendırda, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.

ETLİ BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA


Bizim evde çok sık makarna pişmez. Yakın zamanda pişirme planım da yok. Ama aynı zamanda, ÇAÇARON BLOG'un MAKARNALAR etkinliğine de katılmak istiyorum. O nedenle daha önceden verdiğim bu tarifi güncellemeyi düşündüm. Kendisine etkinlik için kolaylıklar diliyor, sevgilerimi yolluyorum.

 Daha önce tavuk etiyle yaptığım bu tarifi bu kez kırmızı etle denemek istedim. İyi ki de öyle yapmışım. Tavukla yaptığımdan çok daha lezzetli oldu.


Malzemeler:
Et (dondurucudan çıkardım, ne kadardı bilmiyorum ama az geldi)
½ pkt fiyonk makarna
1 bardak süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kaşık un (tepeleme)
Kaşar rendesi
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Eti, Önce sıvıyağda bira kavurup, ardından 1 bardak su ilavesiyle iyice haşladım suyu kalmayana kadar). Makarnayı, tuzlu-sıvı yağlı suda haşladım, süzdüm. Unu tereyağında çok az kavurup üzerine süt ekledim. Bozadan daha cıvık bir kıvam alınca, bir tutam karabiber ekleyip altını kapattım. Küçük yuvarlak borcama makarna, beşamel sos ve eti alıp hep birlikte karıştırdım. Üzerine kaşar rendesi serpip, önceden 190 der.ye ısıttığım fırına verdim. Üstü hafif kızarınca fırından alıp, üzerine kuru nane serperek servis yaptım.

8 Mayıs 2012 Salı

ANANASLI TARÇINLI KEK

Nefis, uydurma, yumuşacık bir kek tarifi veriyorum. Kesinlikle tavsiye ederim. Ben ananas kullandım ama, elma, armut, mevsimi geldiğinde şeftali gibi meyvelerle de harika olacağına eminim.

Tarifim, Porselen Demlik Çay Saati etkinliği için BİR DİLİM DÜŞ'e gitsin.




Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt
½  su bardağı sıvı yağ
½ çay bardağı ılık su (normal ölçüdeki çay bardağıyla)
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
½ çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
2 cup un
Ayrıca;
Yeterince ananas (halka halka dilimlenmiş)
2-3 kaşık şeker
Yapılışı:
Fırını 175 der.ye ayarlayıp ısıttım. Un, tarçın, vanilya, kabartma tozu ve karbonatı birlikte eledim. Yumurtaları, mikserle iyice köpürene kadar çırptım. Suyu ekleyip çırpmaya devam ettim. Yoğurt, sıvı yağ ve şekerle birlikte yeniden çırptım. Unlu karışımı da ekleyip homojen hale gelene kadar yine çırptım. Kelepçeli kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp her yerine şeker serptim (bunu yaparken hem ananastaki ekşimsi tadı alsın, hem de karamelize olup görüntüyü güzelleştirsin diye düşündüm ama karamelize olmadı). Ananasları, tabanına ve kenarlarına sıraladıktan sonra kek karışımını kalıba döktüm. Fırına verip, kürdan testinden geçene kadar pişirdim.

7 Mayıs 2012 Pazartesi

TUZLU YOĞURTLA SEBZE ÇORBASI


Tuzlu yoğurttan, daha önce bulgurlu yayla çorbası tarifimde bahsetmiştim. Bu tarifimde de yine onu kullandım. Yoğurtlu çorba işini gerçekten kolaylaştırıyor ve de lezzet katıyor. 




Malzemeler:
1 irice kuru soğan
1 büyük kase taze fasulye (doğranmış haliyle bu ölçü)
2 orta boy kabak
1 orta boy patates
2 iri domates
4-5 bardak sıcak su
1 kepçe tuzlu yoğurt
Sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
Tüm sebzeler soyulup-temizlenip minik küpler halinde doğranır. Soğanda incecik doğranır. 3-4 kaşık sıvıyağda sotelenir. Üzerine, domates hariç tüm sebzeler eklenerek ve karıştırarak sotelenir. Sebzelerin rengi parladığında sıcak su eklenir. Fokurdamaya başlayınca tuzlu yoğurt ilave edilir ve sebzeler pişene kadar kaynamaya bırakılır.
Kabuğu soyulup incecik doğranmış domatesler, yeterince sıvı yağda kavrulur. Kaynamakta olan çorbanın üzerine eklenir. Çorbanın tuzu ayarlanır ve altı kapatılır.

TAVUKLU SEBZE SALATASI



Malzemeler:
1 adet tavukgöğsü
4-5 çiçek brokoli (küçük çiçeklerine ayrılacak)
4-5 çiçek karnabahar (küçük çiçeklerine ayrılacak)
1 kase kadar temizlenip doğranmış taze bakla
2 orta boy havuç (soyulup doğranmış)
Sosu:
3 kaşık zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz
Yapılışı:
Tavukgöğsünü jülyen doğrayıp ızgarada pişirelim (ben dondurucudan çıkardığım için önce biraz haşladım). Sebzeleri, ezilmeyecek şekilde haşlayıp süzelim. Sos için gereken malzemeleri birlikte iyice çırpalım (ben tüm malzemeleri küçük bir kavanoza koyup, kapağını kapatıp çalkalıyorum). Hazırladığımız sosu sebzelerin üzerine gezdirip karıştıralım. Üzerine tavukları serpiştirip servis yapalım.