Ne aramıştınız

7 Nisan 2012 Cumartesi

KAKAOLU TOPKEK

Pandispanya kıvamında, yumuşacık, süngerimsi keklerim. Denemelisiniz. Bu nefis tarifimi, 74. Porselen demlik Çay saati Etkinliği'nin ev sahibi sevgili  pasasofram ' a gönderiyor, ve etkinlikte kolaylıklar diliyorum.



Malzemeler:
2 yum.
1 bardak şeker
1 ç. Bardağı sıvı yağ
1 çay b. Ilık su
1,5 b.un
2 y.k.kakao
1 çay k.tarçın
1 pkt k.tozu
1 pkt vanilya
½ çay k.karbonat
Yapılışı:
Un, tarçın, kakao, vanilya ve kabartma tozunu birlikte eledim. Yumurtaları köpürene kadar çırptım. Suyu ve sıvı yağı ekleyip tekrar çırptım. Kuru karışımı ekledim. İyice karıştırıp, içine kağıt kalıp yerleştirdiğim silikon topkek kalıplarına paylaştırdım. 175 der. de (önceden ısıtmadım), kürdan testinden geçene kadar pişirdim.
Bu ölçülerle 15 tane kek çıktı.

5 Nisan 2012 Perşembe

HAMSİLİ PİLAV



Bizim ailece bayıldığımız bir lezzet. Kesinlikle tavsiye ederim. Oğluşum bile çok severek yiyor. Yemeğin yanında pilav olarak da servis edilebilir ama bana göre başlı başına bir ana yemek bu.



Malzemeler:
1,5 bardak pirinç
3 bardak sıcak su
Kılçığı çıkarılmış hamsi (ben hazır paketlenmiş olarak aldığım için ağırlığını bilemiyorum. 2 pkt kullandım)
Pilavlık fıstık (1 pkt kullandım. Sanırım 40 gr dı)
Kuş üzümü ( 40 gr lık paketin yarısını kullandım)
1 çay kaşığı tarçın
½ çay bardağı kadar sıvı yağ
Karabiber, tuz
Yapılışı:
Pirinçleri tuzlu sıcak suya koyup yarım saat kadar bekletelim. Daha sonra iyice yıkayarak nişastasından arındıralım, süzelim. Tencereye sıvı yağı, fıstıkları ve pirinci alıp, pirinçler şeffaflaşana kadar iyice kavuralım. Tuzunu, baharatını ve kuş üzümünü de ekleyip kaynar suyu üzerine boşaltalım. Kapağını örtüp orta ateşte pişirelim. O pişerken hamsilerin kılçıklarını çıkarıp yıkayalım.





Hamsilerin yarısını, hiç boşluk kalmayacak şekilde yağlanmış tepsinin tabanına ve yarısı sarkacak şekilde kenarlarına dizelim.


Pişirdiğimiz pilavı üzerine döküp, biraz bastırarak sıkıştıralım ve düzeltelim. Kenardan sarkan hamsileri pilavın üzerine kapatıp, kalan hamsilerle tüm üstü kaplayalım (hiç açıklık kalmamalı, gerekirse 2 kat dizilebilir).
 175 der.lik fırına verip, biraz kızarana kadar pişirelim. 


Fırından çıkınca dilimleyerek servis yapalım.
HH

PIRASALI KİŞ


Daha önce tarifini verdiğim PEYNİRLİ PIRASA yı değiştirerek böyle bir kiş elde ettim. Çok çok lezzetli oldu. Hem de pratik.
Malzemeler:
1/2 pkt pırasa(migrosta satılan paketin yarısını kullandım, üzerinde ağırlığı belirtilmemişti)
3 yumurta
1 kangal sucuk
1 kalıp kadar beyaz peynir
1/2 bardak kaşar rendesi
3 havuç (rendelenecek)
2-3 kaşık un
Tuz (peynirin tuzu yeterli gelebilir), baharat (karabiber, toz zencefil)
Yapılışı:
Pırasaları doğrayıp havuçları rendeledim. Sıvı yağ koyduğum tavada hepsini birden, pırasalar yumuşayana kadar kavurdum. Bu arada sucuğu da dilimleyip tost makinesinde pişirdim. bir kaba yumurtaları kırıp çırptım. Beyaz peyniri ufaladım. Üzerine unu ekleyip iyice karıştırdım. Sucuk, kaşar  pırasalı karışım ve baharatlarla birlikte hepsini harmanladım. Yağladığım borcama bu harcı yayıp 175 der.de üzeri kızarana kadar pişirdim. 


Bu ölçülerle, küçük kare borcama göre bir karışım elde ettim.

4 Nisan 2012 Çarşamba

ETLİ BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA

Daha önce tavuk etiyle yaptığım bu tarifi bu kez kırmızı etle denemek istedim. İyi ki de öyle yapmışım. Tavukla yaptığımdan çok daha lezzetli oldu.


Malzemeler:
Et (dondurucudan çıkardım, ne kadardı bilmiyorum ama az geldi)
½ pkt fiyonk makarna
1 bardak süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kaşık un (tepeleme)
Kaşar rendesi
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Eti, Önce sıvıyağda bira kavurup, ardından 1 bardak su ilavesiyle iyice haşladım suyu kalmayana kadar). Makarnayı, tuzlu-sıvı yağlı suda haşladım, süzdüm. Unu tereyağında çok az kavurup üzerine süt ekledim. Bozadan daha cıvık bir kıvam alınca, bir tutam karabiber ekleyip altını kapattım. Küçük yuvarlak borcama makarna, beşamel sos ve eti alıp hep birlikte karıştırdım. Üzerine kaşar rendesi serpip, önceden 190 der.ye ısıttığım fırına verdim. Üstü hafif kızarınca fırından alıp, üzerine kuru nane serperek servis yaptım.

KATMER POĞAÇA

Bu tarifteki miktarlarla 10-12 adet poğaça çıkıyor. Yani öyle çok bereketli bir hamur olmuyor. 

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1/ çay bardağı kadar ılık su
1 yaş maya
2 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arasına:
Tereyağı
İçine:
Beyaz peynir
Yapılışı:
Mayayı ılık suyla eritelim. Hamurun diğer malzemelerini de ekleyip, yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayıralım. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürelim. Hamurları üst üste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayalım (en üsttekine yağ sürmeyelim). Üst üste dizilmiş hamurları merdaneyle, fazla ezmeden 60-70 cm çapında açalım. Üçgen şeklinde kesip, arasına peynir koyarak sigara böreği gibi saralım. Yağlanmış tepsiye dizip 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 der.lik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.