Ne aramıştınız

2 Şubat 2012 Perşembe

KÜTÜK PASTA

Yılbaşı akşamı için Yaptığım bu pastayı eklemek ancak şimdi kısmet oluyor. Tam 31 aralık günü, mutfakta akşam için hazırlık yaparken birden bire öyle bir rahtasızlandım ki. Bu pastayı hazırlarken de rahatsızlığım gitgide artmaya devam etti. Öyle ki kalkıp bir sofra bezi bile almaya mecalim kalmamıştı. Elimi uzattığım yerde elime ilk geçen şey olan kesme tahtasını alıp koydum tepsinin altına. sonra da oturduğum yerde pastayı şekillendirdim. Allahtan Kremayı daha önceden yapmıştım. Tabi yine mecalim olmadığı için krema olarak crem ole ve krem şantiyi çırpıverdim. Halbuki kafamda daha farklı bir krema vardı ama kısmet değilmiş. Neyse artık çok daha iyiyim. Allah kimseye çaresiz dert vermesin. Yalnız o dönemin faturası bana tembellik olarak geri döndü. Bu da uzun zamandır yeni tarif eklemeyişimin nedenidir.  
Gelelim pastaya. Pandispanyayı "denediğim en güzel rulo pasta hamuru" diyerek yayınlayan dilekmutfakta'dan aldım. Gerçekten harika, yumuşacık ve şekillendirmesi kolay bir pandispanya. Ben çok beğendim.
Malzemeler:
Pandispanya için:
5 yumurta
4 fincan şeker (Türk kahvesi fincanıyla)
5 fincan un (Türk kahvesi fincanıyla)
1 fincan ılık su (Türk kahvesi fincanıyla)
1 pkt kabartma tozu
! pkt vaniya (tarifte yoktu ben ekledim)
1 tutam tuz
Arasına:
1 pkt krem şanti
1,5 bardak süt
Üzerine:
1 pkt çikolatalı crem ole
1,5 bardak süt
Yapılışı:
Öncelikle malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edelim. Yumurtaları buzdolabından çıkarıp hemen kullanmam gerekiyorsa, ben 5 dk kadar, ılık su koyduğum kasede bekletiyorum.
Orijinal tarifte yumurta bütün olarak çırpılmış ama ben sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpmayı tercih ettim. Şekerin yarısını sarısına, yarısını beyazına ekledim. İkisini de ayrı ayrı iyice çırptım (beyazlar tamamen kar haline gelene, krem şanti gibi olana kadar). Sonra ikisini birleştirdim. Tuz ve ılık suyu ekleyip birlikte biraz çırptım. Ardından birlikte elediğim un, k.tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırptım. Yağlı kağıt serdiğim büyük boy fırın tepsisine hamuru yayıp 175 der.lik fırında pişirdim (fırını önceden ısıtmadım). Pişirirken dikkatli olmak lazım. Çok çabuk pişiyor çünkü (10-15 dk arasında pişirme işi bitmişti). Fırından alıp el dokunacak sıcaklığa gelince hemen rulo yaptım ve o şekilde soğuttum. O soğuyana kadar crem ole ve krem şantiyi ayrı ayrı çırpıp hazırladım. Soğuyan pandispanyanın arasını açıp krem şantiyi her tarafına yaydım. Tekrar rulo yapıp, bir ucundan verev bir parça kestim. kestiğim parçayı kekin bir yanına koydum ve pastanın her yerini crem ole ile kapladım. Son olarak da çatalla baştan aşağı çizikler attım. Normalde, dolapta bekletip iyice soğutuluyor ve servisten önce üzerine pudra şekeri serpilerek karlı bir ağaç  gövdesi görüntüsü veriliyor ama benim gücüm bu kadarına bile zor yetti.

2 yorum:

  1. ayyy çok geçmiş olsun canım ... pasta bir harika bende metrodan almıştım yılbaşı için böyle bir pasta ... ama şuan senin yaptığın pastayı görünce aldığıma pişman oldum keşke kendim yapmayı deneseydim ellerine sağlık canım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. çook çok teşekkür ediyorum. ben kütük pastayı daha küçücükken annemin tarif kitabında görmüştüm ama anneme yaptırmayı bir türl beceremedim. o zamandan beri hep aklımdaydı. meğer ne kadar da kolaymış. birazcık zamanı olan varsa pastaneye vereceği paraya yazık olur yani o kadar kolay.

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.