Elimde fazlaca bulunan yeşil eriği değerlendirmek için reçel yapmaya karar verdim. Ama daha önce hiç reçel yapmamış olan ben, beceremedim tabi. Öncelikle internetten kısa bir araştırma yaptım, baktım ki tariflerin ölçüleri birbirinden çok farklı. Ben de madem öyle kafama göre takılayım dedim. Güya reçel yapacağım ya; benim erikler mecburen marmelada dönüştü, kalan epey fazla miktardaki suyu da, erik şerbetine. Kötü mü oldu? Kesinlikle hayır. Marmelat nefis oldu ve yaz sıcakları için de mis gibi erik aromalı, ev yapımı içeceğimiz hazır. Bir daha yapacak olsam, yine aynı ölçüleri kullanıp reçel yerine marmelat yaparım.
Malzemeler:
1 kg yeşil erik
1,5 kg kadar şeker
8 su bardağı su
½ limonun suyu
1 çubuk tarçın
8-10 kadar tane karanfil
8-10 kadar tane karabiber
5-6 yaprak taze nane
5-6 yaprak taze nane
Yapılışı:
Şeker, su, nane, tarçın, karabiber ve karanfiller tencereye alınıp
kaynamaya bırakılır. Fokurdayınca, erikler ilave edilir ve erikler iyice
yumuşayana kadar pişirilir. Altını kapatmadan limon suyu eklenip bir iki taşım
kaynatılır ve ocak kapatılır. Pişen erikler, suyun içinden alınıp süzgeçten
geçirilirek marmelat elde edilir. Cam bir saklama kabına alınarak buzdolabına kaldırılır.
Şerbet için kalan sıvı da süzülür. Cam bir kavanoza alınıp
hava almayacak şekilde kapağı kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. Kullanılacağı
zaman Yeterince su ilave edilerek kıvamı açılıp soğuk servis yapılır.
Tam olarak fotoğraftaki kap kadar çıktı.gördüğünüz siyah benekler de nane yapraklarının süzgeçten geçirilmiş hali. Onları çıkarmaya gerek duymadım.
Tam olarak fotoğraftaki kap kadar çıktı.gördüğünüz siyah benekler de nane yapraklarının süzgeçten geçirilmiş hali. Onları çıkarmaya gerek duymadım.
İşte bu da şerbetimiz. Çok şekerli değil. 2 ölçü şerbete 1 ölçü su karıştırırsam tam kıvamında olacaktır sanırım.
Yeşil erikten yapılan marmelat herhalde vişnenin tadı gibi tatlı-ekşi olur. En kısa zamanda deneyeceğim. Blogun ve anlatımındaki samimiyet çok hoşuma gitti. Seni izliyorum. Ziyaretini de bekliyorum, sevgiler Pırıl.
YanıtlaSillezzetli sanatlar, bloguma hoş geldiniz. güzel yorumunuz için teşekkür ederim. günüme enerji kattı. marmelatta belli-belirsiz bir ekşilik var. vişne gibi değil.
Silblogunuza geleceğim mutlaka.
afiyet olsun sizlere. bence yeşil erik reçele dönüşemez zaten. erir muhtemelen. sonu marmelat olması kaçınılmaz yani. ama rengi hoşuma gitti. yeşil sos olarak muhteşem olur tatlıların üzerine :) ayrıca asıl önemlisi ise elimizdeki fazla malzemeyi iki türlü olarak değerlendirmek. iyi günler dilerim...
YanıtlaSilteşekkür ederin tombul tarifler. anne kedi'deki fotoğrafı görünce ben de olur diye düşündüm. ama sıcak suya girince ilk önce kabukları soyulmaya başladı. belki de eriğin cinsinden kaynaklanan kabuk kalınlığı farkı vardır. ama her neyse biz sonuçtan çok memnun kaldık. ayrıca tatlı sosu fikri de çok hoşuma gitti. muhallebi üzerinde harika olabilir.
SilYEŞİL ERİKTEN BENDE DÜN KOMPOSTO YAPTIM BİR İKİ İLAVEYLE,YEŞİL ERİĞİ ÇOK SEVERİM,ÇOK GÜZEL OLMUŞLAR, ELLERİNE SAĞLIK..
YanıtlaSilçok teşekkür ederim. sizlere de afiyet olsun.
SilOglumun en sevdigi marmelatlardan biridir, ellerine saglik canim denemem lazim bunu...Sevgilerimle...
YanıtlaSilsağolasın canım. hatice hani diyordum ya bizde reçel yenmiyor diye. meğer benim yaptıklarım yeniyormuş :)) eşim her kahvaltıda yiyor şimdi. sen de dene bakalım. şimdiden afiyet olsun.
Sil