Ne aramıştınız

24 Aralık 2011 Cumartesi

YOĞURTLU TATLI

Oğlumun tatlı isteği üzerine mutfağa girdim ve aklıma ne geldiyse karışıtrdım. Öncelikli tercihim yoğurtlu birşey olmasıydı. Çünkü oğlum yoğurt yemiyor. Bu tatlıyı yapınca yedi mi derseniz elbette yemedi yine ama eşim ve ben afiyetle indirdik mideye. Hatta ananasın verdiği hafif ekşilikten dolayı eşim yemez diye dört gözle bekledim (onunkini de ben yiyecektim :))) ama çok beğendi. İşte lezetiyle akşamımızı şenlendiren uydurma tatlım:
Malzemeler:
1 bardak yoğurt
½ bardak süt kreması
½ bardak pudra şekeri
1 pkt vanilya
½ mandalinanın suyu
7-8 tane bebe bisküvisi
½ bardak fındık
1 adet iri muz
1 veya 2 dilim ananas
Yapılışı:
Bisküviler ve fındıklar iri kalacak şekilde parçalanır. Muz ve ananas dilimlenir. Yoğurt, pudra şekeri,vanilya, mandalina suyu ve krema birlikte iyice çırpılır. Kase ya da kuplara önce muz ve ananas dilimleri, üzerine bisküvi-fındık karışımı ve yoğurtlu krema sıralanır. Yeterli miktarda katlar oluştuğunda istenen şekilde süslenerek servis yapılır.

19 Aralık 2011 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLU KIYMALI PIRASA

Verebileceğim bir ölçü yok aslında. Çünkü başka amaçla kullanmak üzere kavurduğum pırasalar fazla gelince akşam yemeğine dönüştü bir kısmı. Kısaca özetleyecek olursam:
Pırasaları halka halka doğrayıp az sıvıyağda yumuşayana kadar kavurdum. Ayrı bir yerde kıymayı kavurdum. ÜZerine pırasaları ve 2 kaşık da salça ekleyip tuzunu-karabiberini ayarladım. Tepsiye döşedim. Beşamel sos için 2 kaşık unu sıvıyağda kavurdum. Üzerine 1,5-2 bardak kadar süt ilave edip, karıştıra karıştıra, hafif kıvam alana kadar pişirdim (muhallebiden daha akışkan olacak). Pişen sosu kıymalı pırasanın üzerine gezdirdikten sonra kaşar rendesi serpip 180 der.lik fırına verdim. Üzeri kızarınca fırından aldım; dilimleyip sıcak olarak servis yaptım.

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:
1 adet küçük brokoli (çiçeklerine ayrılacak)
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
2-3 kaşık sıvıyağ
Yeterince süt
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp, tereyağı-sıvıyağ karışımında soteliyoruz. Çiçeklerine ayırıp yıkadığımız brokolileri de ekleyip sotelemeye devam ediyoruz. Çok az su ilavesiyle (1/2 çay bardağı kadar) ağzı kapalı olarak (kaynadıktan sonra altını kısıyoruz), brokoliler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Brokoliler iyice yumuşayınca, yeteri kadar süt ekleyip (ben 3 bardak kadar kullandım) bir taşım kaynatıp blendırdan geçiriyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp bir taşım daha kaynatarak altını kapatıyoruz.