Ne aramıştınız

30 Mart 2012 Cuma

TARHANALI-BULGURLU-PİRİNÇLİ MERCİMEK ÇORBASI

Farklı, yumuşacık ve sıcacık bir çorba. Onu da eklesem, bunu da eklesem, biraz da tarhana koysam, vs. derken yepyeni bir lezzet çıktı ortaya.


Malzemeler:
1 çay bardağı sarı mercimek
1 çay bardağı kırmızı mercimek
½ çay bardağı pilavlık bulgur
½ çay bardağı pirinç
5-6 parça Maraş tarhanası
2 kaşık salça
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak 
Tuz
Üzerine:
Sumak
Yapılışı:
Öncelikle tahılları yıkayıp süzdüm. Ardından soğan ve sarımsağı incecik doğradım. Düdüklü tencerede, 2-3 kaşık sıvı yağda kavurdum. Üzerine yıkanmış olan tahılları ve tarhanayı ekleyip birkaç kez çevirdim. Salçayı da ekleyip, tuzunu ayarlayıp 1,5-2 lt su ilave ettim ve kaynamaya bıraktım. Kaynadıktan sonra düdüklünün kapağını kapatıp 40 dk kadar pişirdim. Açtığımda tüm tahıllar ezilmiş, güzel bir kıvam almıştı. Sıcak olarak ve üzerine sumak serperek servis yaptım.

YEŞİLLİK ÇORBASI

Geçenlerde elimde bolca yeşillik vardı. Akşama da çorba yapmam gerekiyordu. Birden bu yeşillikleri çorbada kullanma fikri geldi aklıma. İyi ki de gelmiş. Çünkü lezzetli bir çorba oldu. Çok da hafifti. Bu açıdan, sıcak yaz günleri için daha uygun olabilir.


Malzemeler:
8-10 yaprak ıspanak
8-10 yaprak pazı
 1 demet roka
1 demet tere
1 demet dereotu
3 taze soğan
3 taze sarımsak
2 kaşık salça
Tuz, baharatlar (toz zencefil ve karabiber kullandım)
Yapılışı:
Yeşillikleri yıkayıp, sirkeli suda bekletip tekrar yıkadım (dereotunu sirkeli suda bekletmiyorum, çünkü kararıyor). İnce ince doğradım. Soğan ve sarımsağı incecik kıydım, sıvı yağda soteledim. Üzerine yeşillikleri ekleyip biraz çevirdim. Salçayı da ekleyip yeterince su ilave ettim. İyice pişince tuzunu ve baharatını ayarlayıp altını kapattım.

ELMALI PORTAKALLI KEK

Çok nemli, nefis bir kek yaptım.  Bu tarifi gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ederim. Aslında bir de doğaçlama tariflerim diye etiket hazırlasam iyi olacak galiba. Çünkü bu aralar uydurma tariflerle fazlaca meşgulüm.
Bu nefis tarifimi sevgili MARİFETANE nin ev sahipliğini yaptığı Çay-Kahve Bahane etkinliğine gönderiyor ve kendisine kolay gelsin diyorum.


Malzemeler:
2 yumurta
1 su b. Şeker
½ çay b.ılık su
½ çay b.sıvı yağ
2 cup un
1 çay k. karbonat
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
1 çay k.tarçın
2 orta boy elma
1 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
Yapılışı:
Fırını 170-175 der.ye ayarlayalım, ısınsın.
Portakalın kabuğunu rendeleyip suyunu sıkıp bir kaba alalım. Elmaların kabuğunu soyup rendeledikten sonra, portakal suyunun içine koyup karıştıralım ki kararmasın.
Kuru malzemeleri (un, karbonat, k.tozu, vanilya, tarçın) birlikte eleyelim.
Yumurtaları mikserle iyice köpürene kadar çırpalım. Üzerine ılık su ve sıvıyağı ekleyip çırmaya devam edelim. Şekerle de çırpıp, elmalı-portakallı karışımı ekleyelim. Kuru malz.leri de ilave edip, homojen bir karışım olana kadar çırpalım. Yağlayıp unladığımız kalıba döküp, önceden ısıttığımız fırında, kürdan testinden geçene kadar pişirelim.