Ne aramıştınız

24 Kasım 2010 Çarşamba

KEREVİZ ÇORBASI

Malzemeler:
2 adet kereviz
1 adet iri patates
2 adet orta boy havuç
1 ade kuru soğan
2-3 diş sarımsak
Kaşığın ucuyla salça
Zeytinyağı
Et ya da tavuk suyu(arzuya göre yarı yarıya et suyu ve içme suyu da olabilir)
tuz, arzuya göre baharat( ben yenibahar, karabiber, kuru nane ve kekik kullandım)
Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı doğrayıp az yağda soteledim. Ardından salçayı ve soyulup dilimlenmiş sebzeleri de ekleyerek biraz daha çevirdim ve yeterince et suyu ilave edip sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirdim. Sebzeler pişikten sonra blendırdan geçirip pürüzsüz hale getirdim( kıvamı çok koyu olursa su ilave edilerek ayarlanabilir). Tekrar tencereye aldım. Tuz, baharat ve biraz da zeytinyağı ekleyip bir iki taşım kaynattım. 

KALBURABASTI

Çok kolay ve de inanılmaz lezzetli bir tarif. Hamur biraz yumuşak olduğu için üzerini şekillendirmedim. Tek kelimeyle nefis oldu. Tarif için forum arkadaşım Bahar'a teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
1 pkt tereyağı(eritilmiş)
3 su bardağı un
1-2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 pkt kabartma tozu
İçine dövülmüş ceviz
şerbeti:
3,5 su bardağı toz şeker(ben 1,5 bardak şeker kullandım. Çok şekerli sevmediğim için kıvamı çok iyi geldi)
3,5 su bardağı su
1-2 damla limon
Yapılışı:
Öncelikle şerbeti kaynatıp soğumaya bırakıyoruz(su ve şeker karışımı kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip bir iki taşım daha kaynatıyoruz).

Tüm malzemeleri karıştırıp  iyice yoğurarak hamuru elde ediyoruz ve üzerine temiz bir bez örtüp 10-15 dakika dinlendiriyoruz. Sonra elinizde ince açıp rendenin üzerine bastırıp şekil veriyoruz ve içine bolca ceviz koyup kapatıyoruz. Kapattığımız kısmı altta kalacak şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz. Soğuk fırına koyup fırının ayarını önce 180 derece yapıp 10 dakika bu ayarda pişiriyoruz. Sonra ayarı 200 dereceye yükseltip üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz (ben direk 180 derecede pişirdim,ayarı yükseltmedim). Fırından çıkarınca sıcak tatlıya soğuk şerbet döküyoruz.

22 Kasım 2010 Pazartesi

BALKABAĞI SOSLU VE KREMALI KEDİDİLİ



Bayram için bir şerbetli bir de sülü tatlı yapmaya karar verdik. Annemde balkabağı da varmış. Onu rondodan geçirip şekerle pişirdi. Sonra ben nişastayla sos haline getirdim. Tarifteki şeker miktarını da azaltınca inanılmaz hafif bir lezzet çıktı ortaya. Bir çeşit diyet tatlı diyebiliriz.
Malzemeler:
Kreması :
1 lt süt
1 su bardağı tozşeker(ben yarım bardak kullandım)
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta(nişasta miktarı az geldiği için ben 2 kaşık daha ekledim,kıvamı çok iyi oldu)
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
25 gr kadar margarin( katılmasa da olur)

Balkabağı sosu:
2-3 dilim balkabağı
Arzu edilen miktarda şeker
2-3 kaşık nişasta
Tabanı için:
1 pkt kedidili bisküvi
Bisküvileri ıslatmak için süt
Yapılışı:
Öncelikle kabaklar rondodan geçirilip yeterince şeker ilavesiyle pişirilir. İyice yumuşadıktan sonra üzerine nişasta eklenir ve hafifçe koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edilir. O bir kenarda beklerken bisküviler süte batırılır ve bekletmeden hemen çıkarılarak borcam tepsiye dizilir. Bisküviler bittikten sonra vanilya ve margarin hariç kremanın tüm malzemeleri çırpılır(yumurtayı önceden çırpıp diğer malzemeleri üzerine ekleyin) ve sürekli karıştırarak pişirilir. Kıvama gelince vanilyası ve margarini de eklenir(ben margarin koymadım). Altı kapatılıp bisküvilerin üzerine yayılır. Balkabağı sosu da en üste yayılır ve arzu edilen şekilde süslenerek servis yapılır.

FIRIN SÜTLAÇ

Bu ölçüyü mutlaka not alın çünkü kıvamı çok iyi tutuyor. Kesinlikle tavsiye ettiğim harika bir lezzeti var.
Malzemeler:
1 lt süt
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
2 yumurta sarısı (isteğe göre tek yumurta sarısı da olabilir)
1/2 pkt vanilya
1 çorba kaşığı nişasta
Yapılışı:
Pirinç yıkanıp 1,5 su bardağı su ile iyice haşlanır(suyunu çekmelidir). Haşlanan pirince süt ve şeker konur 10 dk kadar pişirilir. Nişasta,yumurta sarısı ve yarım su bardağından az su ile ezilir. Kaynamakta olan sütlaçtan birkaç kaşık alıp nişasalı karışım ılıtılır. Sonra sütlaca katılıp karıştırılır ve kaynamaya bırakılır, ateşten aldıktan sonra vanilya eklenir. Ateşe dayanıklı kaselere boşaltılır içinde biraz su bulunan tepsiye dizilip fırında üstleri kızartılır
(sıcaklık üstten gelmelidir fırınınızın altını kapatın). Üstü kızaran sütlaçlar fırından alınır ve ılımaya bırakılır, bu arada sütlaçların üzerine kurumaması için bir tepsi örtülür.
not: Sade sütlaç yumurta kullanılmadan yapılır (kızarmasını sağlayan yumurtadır). O zaman sütlaç fırınlanmaz üzerine tarçın serpilerek servis edilir.