Ne aramıştınız

15 Aralık 2011 Perşembe

KARIŞIK SEBZELİ KİŞ

Oğlumun okulundaki yerli malı kutlaması için tuzlu çeşit olarak bunu hazırladım. Uydurma bir tarif oldu, herşeyi kafama göre kullandım ama nefis bir lezzet oldu sonuçta.
Malzemeler:
1/2 kg pırasa
2 adet iri yeşil kabak
4-5 çiçek karnabahar
3 adet iri havuç
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
3 adet orta boy patates
2 adet kırmızı biber
1 kalıp beyaz peynir kadar kaşar
6 yumurta
1 pkt kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
 Tuz
Yeterince un
Yapılışı:
Pırasalar halka halka doğranıp yeterince sıvıyağda kavrulur. Biberler küp küp doğranır. Tüm diğer sebzeler ve kaşar rendelenir. Yumurta ve diğer tüm malzemeler iyice karıştırılıp yeterince un ilave edilir (un miktarı, havuçlu kekte olduğu gibi koyu bir kek kıvamı alacak şekilde ayarlanır). Homojen bir karışım elde edilince yağlanmış büyük boy dikdörtgen borcama yayılır ve 170 der. de, batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.

14 Aralık 2011 Çarşamba

KARMAŞA ÇORBASI

Bol gripli bir zamanda, ne yapsam şifa buluruz diyerek mutfağa girip de karışık aklımla, elime ne geçerse kullandığım nefis çorbam. Bol limon ve acı pul biber eşliğinde tam şifa kaynağı oldu. Deneyenlere de afiyet ve şifa olsun.
Malzemeler:
½ orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 adet orta boy patates
½ kereviz
1 orta boy yeşil kabak
1 adet kırmızı havuç
1 adet sarı havuç
2 adet pırasa
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
1 bardak, haşlanmış aşurelik buğday
Tuz, baharat
Yapılışı:
Kerevizi minik minik doğradım. Pırasayı ince ince doğradım; zencefil, patates, kabak ve havuçları rendeledim. . Soğan ve sarımsağı incecik doğrayıp pırasayla birlikte sıvıyağda soteledim. Diğer sebzeleri de ekleyip, sebzeler biraz yumuşayana kadar susuz olarak ve karıştırarak soteledim. 2 kaşık salça ilave edip salçanın biraz kavrulmasını sağladım. Ardından Yeterince et suyu ekledim ve kaynattım. Sebzeler iyice piştiğinde, önceden haşladığım buğdayı ekledim. Tuzunu ve baharatını ayarladım (kuru nane ve kuru kekik kullandım). 1-2 taşım kaynatıp altını kapattım.

12 Aralık 2011 Pazartesi

KORNİŞONLU VE KIRMIZI HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI

Şu sıralar blog dünyasında bir pembe salata esintisi yaşanıyor. Geçen akşam yemeği için ne yapsam diye düşünürken, hiç aklımda yokken benim pembe salatam çıkıverdi ortaya.
Malzemeler:
1 adet kırmızı havuç (rendelenmiş)
6-7 adet kornilşon turşusu (küçük doğranmış)
1 adet kereviz (rendelenmiş)
3 kaşık mayonez
1 bardağa yakın yoğurt
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır. Arzuya göre kuru nane ve tuz ilave edilir.

11 Aralık 2011 Pazar

AŞURE-2011

Aşurenin tarifi burada: http://mutfaktakiacemi.blogspot.com/2010/12/asure-bu-hafta-sonu-hayatmda-ilk-kez.html . geçen yılkinden farklı olarak bu yıl 1 adet küp doğranmış ayva ve 1 adet havuç rendesi ekledim. havuç rengini hafiften sararttı. fotoğrafta belli olmamış ama bu renk çok hoşuma gitti. tavsiye ederim.

PALAMUT BUĞULAMA

Malzemeler (ölçüler kişi sayısına göre değişir):
Palamut (temizlenip halka halka doğranmış)
Patates
Kuru soğan
Limon
Domates
Salça
Tuz, baharat
Su
Sıvıyağ
Yapılışı:
Patates, soğan, limon ve domatesler halka halka doğranır. Fırın önceden 190 der.ye ayarlanıp ısıtılır. Fırın tepsisine, en altta patates olmak üzere  palamut, soğan, limon, domates sırasıyla malzemeler dizilir. 1 kaşık salça, 1 bardak su, yağ, tuz ve baharatlar, salça ezilecek şekilde karıştırılıp tepsideki malzemelerin üzerine yayılır. Tepsinin üzeri, malzemelerle temas etmeyecek şekilde alüminyum folyoyla kapatılıp tüm malzemeler yumuşayana kadar fırında pişirilir.

LİMONLU SÜTLAÇ

Bu tarif garantili. Kıvamı, lezzeti harika oluyor.
Malzemeler:
1/2 bardak pirinç
1,5 bardak su
1 lt süt
1 bardak şeker (şeker miktarı damak zevkine göre ayarlanabilir)
2 yemek kaşığı nişasta (ben buğday nişastası kullandım)
1 limon kabuğu rendesi
Yapılışı:
Öncelikle pirinçler yıkanır ve 1,5 bardak suyla, suyu çekene kadar haşlanır. Bir kenara alınır. Süt ve şeker ocağa alınır ve 5 dk kaynatılır. Pirinçler eklenip 5 dk daha kaynatılır. Nişasta, az suyla ezilip azar azar ve karıştırarak kaynayan karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi de eklendikten sonra, kıvamını alan sütlacın altı kapatılıp kaselere paylaştırılır.