Ne aramıştınız

9 Temmuz 2011 Cumartesi

MİNİ PİZZALAR


Mazlemeler:
1 pkt instant maya
1,5 su b. süt
1 su b. sıvıyağ
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 y.k. toz şeker
1 tatlı k. tuz
Yeterince un
Üzeri için:
Peynir (ben kaşar kullandım), yeşil biber, domates
Yapılışı:
Sütü ısıtıp, yoğurma kabına ılık süt, şeker ve mayayı alıp karıştırıyoruz ve 10 dk kadar kabarmasını bekliyoruz. Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak kıvamlı (hafifçe ele yapışacak kıvamda) bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz. Mayası gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle yuvarlak şekil veriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp peynir koyuyoruz. Yeşil biber ve domates dilimlerini de yerleştirip 180 der de pişiriyoruz.
sıcak sıcak, yumuşacık, enfes pizzalar oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

KABAKLI TAVUK ÇORBASI

Malzemeler:
2 kaşık sıvıyağ
3 adet haşlanmış tavuk baget
2 adet kabak
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
Tavuk suyu
Tuz, baharat (ben kuru kekik ve karabiber kullandım)
Yapılışı:
Tavuk etlerini didikleyip bir kenarda bekletiyoruz. Sarımsağı ve kabakları küçük küçük doğrayıp sıvıyağda soteliyoruz. Üzerine tavuk etini ve 2 kaşık salçayı ekleyip biraz daha soteliyoruz. Üzerine yeterince tavuk suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve baharatını ayarlayıp altını kapatıyoruz. Limon suyu ilavesiyle servis yapıyoruz.

7 Temmuz 2011 Perşembe

EV USULÜ KUZU TANDIR

Malzemeler:
Parça kuzu eti (kuşbaşı da olabilir)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
1/2 limon suyu
yarım bardak su
Yapılışı:
Et hariç tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırarak şeker ve tuzun erimesini sağlayalım. Etleri üzerine koyup her tarafının karışıma bulanmasını sağlayalım. Kabın ağzını kapatıp 1 saat buzdolabında bekletelim. 1 saat sonunda, sos kapta kalmak üzere etleri düdüklü tencereye alalım. Üzerine su ilave etmeden, ocağın en küçük gözünde ve en kısık ateşte 80-90 dk pişirelim. Ben fırınlanmı baharatlı sebzelerle servis yaptım. Patates püresiyle de çok yakışacaktır eminim.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

BENİM KARIŞIK MERCİMEK ÇORBAM (ENFES OLUYOR)

Yine oğluşumun hasta olduğu bir günde yaptığım ve onun da çok beğendiği, tüm iştahsızlığına rağmen yediği nefis çorba tarifi. İnsan anne olunca her konuda yaratıcılığı gelişiyor. Özellikle de yemek konusunda. "Çocuğuma tek seferde en çok vitamini nasıl veririm" diye düşününce böyle güzel tatlar çıkıyor ortaya.
Malzemeler:
1 fincan pirinç
1 fincan bulgur
1 bardak kırmızı mercimek
1/4 bardak yeşil mercimek (Önceden haşlanmış olacak. Aksi halde çorbaya siyah suyunu verir)
İki baş kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 adet patates
250 gr kadar kuşbaşı et
Yapılışı:
Malzemelerin hepsini düdüklü tencereye koyup yarı yarıya su ve tavuk suyuyla iyice pişirdim (tabi bu ölçülerle miktar çok oluyor. Kalanını dondurucuya koydum) . Blendırdan geçirdim. Kullanacağım kadarına tuz, karabiber, kimyon, biraz da sıvıyağ ekleyip ocakta birazcık kaynattım. Limon suyuyla servis yaptım.

KREM ŞANTİLİ POĞAÇA


Bülbülün Yeri'nden aldığım tarifi uyguladım. Çok güzel bir poğaça oldu. Ama ertesi güne kalınca kuruyor ne yazık ki. Hatta sıcak sıcak tüketmezseniz aynı lezzeti alamıyorsunuz.
Malzemeler:
250 gr becel z.yağlı (ben tereyağı kullandım)
1 pkt krem şanti (toz olarak kullanılacak)
2 yumurta (birinin sarısı, üzerine sürmek için ayrılacak)
1 y.k. kuru maya
1 bardak süt
 1 pkt kabartma tozu
Yeterince un (5-6 bardak kadar)
Yapılışı:
Krem anti, yumurta ve margarini birlikte yoğurun. Süt ve mayayı ilave edip yoğurmaya devam edin. Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyip ekleyin ve yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak bir kenarda kabarmaya bırakın. Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğiniz şekli verin (ben yuvarlak açıp ortasına peynir koyup iki tarafını birleştirdim). Hafif yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

LABNELİ KEK


Devletşah'tan aldığım tarifi uyguladım. Öyle yumuşak, öyle lezzetli bir kek oldu ki herkes mutlaka denemeli diye düşünüyorum.
Malzemeler:
3 yumurta
1+1/4 bardak şeker
180 gr tereyağı (oda sıcaklığında iyice yumuşamış olacak)
200 gr labne
1 portakal ya da limon kabuğunun rendesi
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
2 bardak un
Yapılışı:
Un, vanilya ve kabartma tozunu birlikte eleyip bir kenarda bekletiyoruz.  Şeker, labne ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar birlikte çırpıyoruz. Daha sonra yumurtaları ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Portakal/limon kabuğu rendesini ekleyip çırptıktan sonra un karışımını da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 der.lik fırında, kürdan testini geçene kadar pişiriyoruz.

İSKENDERİMSİ KÖFTE :)

Hem fotoğrafın hem de tabaktaki yerleşimin kötü olduğunun farkındayım. Ama o kadar acelem vardı ki. Acıktım diye bağıran oğluma yemek yetiştirmek zorundaydım. Dolayısıyla herşeyi tabağa rastgele yerleştirip fotoğraflamak zorunda kaldım. Mutfak aydınlatmam da zayıf olunca diğer birçok fotoğrafımda olduğu gibi puslu bir görüntü çıktı ortaya. Ama yemeğimiz çok güzeldi. Oğluşum bayıldı. Bir sonraki sefer için de sipariş verdi :)
Malzemeler:
İstenilen çeşitte köfte (miktarı kişi sayısına göre ayarlanacak)
Küp doğranmış pide
Salça
Tereyağı
Yoğurt (ben sarımsaklı yoğurt hazırladım)
Yapılışı:
Pideleri küp küp doğrayıp tabaklara yerleştirdim. Tavaya aldığım 2 kaşık kadar sıvıyağda köfteleri pişirmeye başladım. Onlar pişerken salçayı, üzerine kaynar su ilave ederek ezdim ve pidelerin üzerine gezdirdim. Erittiğim tereyağını da salçalı pidelerin üzerine gezdirdikten sonra köfteleri de dizdim. Tabağın bir tarafına sarımsaklı yoğurdu, diğer tarafına da salçalı bulgur pilavını koyup servis yaptım.

NANELİ FESLEĞENLİ LİMONATA

Oğlum limonatayı çok seviyor. Markete gidince hemen 2 tane limonata şişesi kapıp atıyordu sepete. Ben de hazır ürün kullanmayı ve kullandırmayı istemediğim için limonatayı evde yapıyorum artık.
Malzemeler:
3-4 adet limon
1,5-2 bardak kadar şeker
Birkaç dal taze nane
3 yaprak taze fesleğen
Yapılışı:
Naneleri bir kaba alıp biraz ezdim. Fesleğen yapraklarını elimle birkaç parçaya böldüm. Limonları irice doğrayıp aynı kaba koydum. Üzerlerine şekeri ilave edip limonların suyunu sıkarak ovaladım ve ağzını kapatıp buzdolabında 1 saat kadar beklettim. Daha sonra süzüp üzerine su ilave ettim. Bardaklara 2 şer küp buz koyarak içimiz ferahlayarak içtik limonatalarımızı.
Not: Nane ve fesleğeni kullanmayabilirsiniz ancak kullanırsanız ne kadar ferah bir aroma kattığı farkedeceksiniz.

5 Temmuz 2011 Salı

FIRINLANMIŞ DOMATES ÇORBASI

Domates çorbasını bir de böyle denemenizi tavsiye ederim. Ben denedim ve bir daha farklı şekilde yapmamaya karar verdim. Çok nefis oldu çünkü.
Malzemeler:
4-5 adet iri domates
2 adet salçalık biber
2 kaşık un
Tuz, karabiber (arzuya göre kekik, kuru nane)
Yapılışı:
Domatesleri ikiye bölüp biberlerle birlikte, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve yaklaşık 200 der.de yumuşayana kadar pişiriyoruz. fırından alınca domates ve biberlerin kabuğunu soyup, biberlerin çekirdeklerini temizledikten sonra blendırdan geçirip pütürsüz hale getiriyoruz. tenceremize 2-3 kaşık sıvıyağ koyup unu kavuruyoruz. Daha sonra üzerine yavaş yavaş, karıştırarak domates-biber püresini döküyoruz ki un topaklanmasın. Yeterince su ilavesiyle (ben yarı yarıya su ve et suyu kullandım) kaynatıyoruz. En son olarak tuzunu ve baharatını ayarlıyoruz.
Not: Benim çorbamın suyu biraz fazla geldiği için kaynadıktan sonra içine tel şehriye attım.

FIRINDA ÇİĞ MAKARNA

Bir forum sitesinden aldığım tarifi birebir uyguladım. Sonuç harika oldu. Ama üzerine kaşar rendesi serpmeyi unutmuşum.
Malzemeler:
200-250 gr kıyma
2 adet domates
Salça
Tuz ve arzu edilen baharatlar
4 bardak su
Yapılışı:
Kıymayı, sıvıyağ eklediğimiz tencerede kavuruyoruz. Üzerine, 2 adet domatesi küçük küçük doğrayıp ekliyoruz ve bir süre pişiriyoruz. 1 kaşık kadar salça, tuz ve arzu edilen baharatları ekleyip 4 bardak suyu da üzerine dökerek bir taşım kaynatıyoruz. Çiğ olarak borcama koyduğumuz makarnaların üzerine bu karışımı koyup, önceden ısıtılmış 200 der.lik fırında suyunu çekene kadar pişiriyoruz (ben üzerini, makarnaya değmeyecek şekilde alüminyum folyoyla kapattım ki üzeri kurumasın diye). Makarnalar suyu çekince üzerine kaşar rendesi serpip kaşarlar eriyene kadar tekrar fırına veriyoruz.