Ne aramıştınız

2 Ekim 2015 Cuma

BARBUNYA HUMUSU

   Zeytinyağlı barbunyayı ailece çok severiz. Sık sık da pişiririm. Yine barbunya yaptığım bir gün, evin küçük bireyinin peşinde koştururken ocağa koyduğum yemeği unutmuşum. Aklıma geldiğinde ise iş işten geçmiş, suyu neredeyse bitmiş ve barbunyalar da dağılma kıvamına gelmişti. E bir tencere yemeği atamazdım da. Ki israfı zaten hiç sevmem ve elimdeki malzemenin kullanabileceğim en küçük parçasını bile değerlendiririm. Yemeği kurtarmanın tek yolu, püre haline getirmekti. İçine birkaç ekleme yaptım, humusu nohut yerine barbunya ile yapmış oldum yani. 



   Kısaca, pişen barbunya yemeğine, yeterince tahin, birkaç diş sarımsak ve 1 limonun suyunu ekleyerek blendırdan geçirdim. Üzerine de biberli tereyağı gezdirip servis yaptım.




Nohutlu humus tarifim burada .








BAHARATLI, DİYETİMSİ-FİTİMSİ TAVA KEKİ :)

   Tarifini Cahide Sultan'ın tavada çikolatalı pasta 'sından esinlenerek oluşturdum. İnanılmaz pratik, lezzetli ve pamuk gibi bir kek oldu. Yalnız benim ilk denemem olduğu için süre ve ısı ayarını yapamadım ve kekimin altı yandı. Yanan kısmı bıçakla sıyırdım ben de. 

Not: Bu keki yaparken malzemelerim oda ısısında değildi. sadece yumurtaları 2-3 dk kadar ılık suda beklettim. Diğer tüm malzemeleri buzdolabından çıkardığım gibi kullandım. Ayrıca çırpma işlemini de kol gücüyle yaptım, mikser kullanıp köpürtmekle de uğraşmadım. Buna rağmen kıvamı çok iyiydi.


Malzemeler:

2 yumurta
1/2 su bardağı pekmez
1 portakal kabuğu rendesi
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Arzu edilen miktarda zencefil, tarçın ve zerdeçal 
1 su bardağı kadar tam buğday unu
Alüminyum folyo
Yapışmaz tava

Yapılışı:
Yumurta ve pekmezi birlikte çırptım. Sıvı yağı ve portakal kabuğu rendesini ekleyip çırpmaya devam ettim. Un, kabartma tozu, vanilya ve baharatları da ekleyip iyice karıştırdım. Tavayı (orta boy teflon tava kullandım) sıvı yağ ile yağladım, kek harcını döktüm. Üzerine de cips şekline olan bitter çikolatadan dizdim (markasını hatırlayamadım şimdi, hani BİM'de satılanlardan). Büyük gözlü ocağın üzerine, orijinal tarifte anlatıldığı gibi iki kat alüminyum folyo serdim. Tavayı ocağa alıp altını yaktım, tavanın üzerini kapakla örterek 30 dk kadar pişirdim. Ama 20-25 dk pişirmem yeterli olacakmış aslında. Tavadan kokular gelince hemen altını kapattım. İçi pişmiş mi diye kürdan testi yapmaya hiç gerek kalmamıştı :) :) 
Tadı nefisti. Kesinlikle, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim, kurtarıcı bir kek oldu.

1 Ekim 2015 Perşembe

SİMİT TOSTU

   Çok basit ama bir o kadar da lezzetli bir tarifim var. Evde fazladan simit olduğu bir gün aklıma böyle bir şey yapmak geldi ve sonrasında her fırsatta kahvaltıya hazırlamaya başladım simit tostunu. Adı uydurma, yapılışı uydurma. Biz çok sevdik, bence siz de beğeneceksiniz.




Malzemeler:
- Yeterince simit (daha önce tarifini verdiğim şu SİMİT tarzında olanlardan; belki özel bir ismi de vardır. Ve bence diğer daha açık renkli olanlarla aynı lezzet yakalanamaz. Onların tadı biraz fazla şekerli oluyor çünkü)
- Dilimlenmiş ya da rendelenmiş kaşar
- Süt
Yapılışı:
Simitleri önce iki dilime ayırdım. Sonra da ortasını açacak şekilde böldüm. Aralarına yeterince kaşar yerleştirip kaşarların dökülmemesi için üzerine bastırarak sıkıştırdım. Daha sonra her yanını süte buladım ve ısınmış olan tost makinesinde pişirdim.
   
   Hepsi bu kadar. Anlatması da yapıp yemesi de çok basit. İster kahvaltıya, ister ikindi çayına hazırlayın. 

   Bu arada, blogumu pek güncel tutamama nedenim, fotoğrafta görülen o minik elin sahibi. Kendisini tutmak pek mümkün olmuyor, uyanıkken başka şeyle zaten ilgilenemiyorum, uykusu da sorunlu. Öyle olunca buralara uğrama fırsatını nadiren yakalıyorum. 

   Sevgilerimle...