Ne aramıştınız

9 Ekim 2010 Cumartesi

CEVİZLİ-SALÇALI-PEYNİRLİ KAHVALTILIK

Tarifi DERYAYLA dan aldım ve hemen yaptım. Kendime göre bazı eklemeler de yaptım. Lor, kaşar rendesi ve tulum peynirini bir arada kullanmak ve karabiber ilavesi gibi... Kahvaltıda harika oldu. Şipşak hazırlanabilen bir tarif. Yemek davetlerinde meze olarak da rahatlıkla sunulabilir.
MALZEMELER
250 gr.kaşar loru
100 gr.ceviz
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Kimyon
Toz biber
Zeytinyağ
YAPILIŞI-İlk iş olarak cevizlerimizi çok küçük olmayacak şekilde robotta çekiyoruz.
-Derin bir kasaye lor ve salçalarımızı alıp zeytinyağ gezdirip iyice karıştırı yoruz.
-Tuz ve baharatlarını ayarlıyoruz.
-En son cevizi ilave edip karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
NOT:Ceviz yerine fındıklada harika oluyor.

TRUFF


Yine doğaçlama bir tarif. artan havuçlu kek dilimlerini robotta çektim. 1 paket çikolatalı pudingi sütle pişirdim(biraz daha koyu kıvam istediğim için sütü tariftekinden daha az kullandım ). İçine bir kaşık kadar tereyağı ekleyip erittim. Ocaktan aldıktan sonra kaymak tutmaması için karıştırarak ılıttım. Ufalanmış kekin üzerini pudingi döküp yoğurarak birbirine iyice karıştırdım. Ardından cevizden biraz iri parçalar koparı yuvarlak şekil verdim. Bir kısmını hindistan cevizine, bir kısmını da dövülmüş fındığa buladım. Oğlum çok severek yedi. Eşim de beğendi. Ben ise olsa da olur olmasa da diye düşündüm. Ama doğum günü ve çay daveti menüleri için iyi bir alternatif olabilir.

8 Ekim 2010 Cuma

UN KURABİYESİ

Ağızda dağılan ve dayanılmaz bir lezzet. Bir forum arkadaşımdan aldığım tarifi dayanamayıp hemen denedim. Eşimin yorumu: "Şimdiye kadar yaptığın en güzel kurabiye." Şiddetle tavsiye olunur.
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
1 su bardağı dolusu pudra şekeri (şekerli seviyorsanız miktarını bir buçuk su bardağı yapabilirsiniz..)
4 bardak un
(Kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olmalı un miktarını bir bardağa artırabilirsiniz)
5-6 silme kaşık nişasta
üzeri için:Dilerseniz pudra şekeri.
Yapılışı:
Yağ ve şekeri iyice yoğurun. Pürüzsüz bir hale gelmeli. Daha sonra elediğiniz unu yavaşça ekleyin ardından nişastayı katın. Hamuru iyice yoğurun (mümkünse mermer tezgah üzerinde.hamurun püf noktası budur). Daha sonra hamurdan büyük parçalar alarak rulo yapın .1-1;5 parmak genişliğinde olacak. Ruloları ikişer parmak ara ile verev şekilde kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepside (veya yağlanmış tepside) 160 derecede 15-20 dk kadar pişirin. Kızarmadan fırından alın(beyaz kalmalı). Ilıyınca dilerseniz pudra şekeri serperek servis yapın.
Not: Pişirme süresi fırınınıza bağlıdır. Sık sık kontrol edin  üzeri kızarmasın. Yaptıktan 1-2 gün sonra daha lezzetli olur.


5 Ekim 2010 Salı

BEŞAMEL SOSLU PATATESLİ TAVUK



Tavuk tandırdan kalan tavukları değerlendirmek için yaptığım bir yemek. Aslında tarif yok ortada ben uydurdum. Önce 1 adet soğan ve 3-4 diş sarımsağı az yağda soteledim. 1 adet patatesi soyup minik küpler halinde doğrayıp ekledim ve çok az su ilavesiyle birlikte biraz pişirdim. Daha önceden didiklediğim tavukla karıştırdım. Beşamel sosu da klasik şekilde hazırladım( un,süt,tuz tereyağı ve karabiberle;unu kavurmadım ama). Tavuklu karışımın üzerine döküp yaklaşık 200 derecelik fırına verdim(fırını önceden ısıtmadım). Gerçekten çok lezzetli oldu. Ayrıca kalan tavuklar da güzelce değerlenmiş oldu.

SODALI BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Yine bir forumdan aldığım tarifi denedim ve inanın hayatımda yaptığım en lezzetli poğaça oldu. Ilık ılık yedik ve harikaydı. Ama bayatlamıyor diye birşey yok. Sadece diğer tariflerde olduğu kadar fazla kurumuyor o kadar. Kesinlikle deneyin. Bu ölçülerle 2 tepsi çıktı birini dondurucuya koydum. Hafta sonu kahvaltıları için çok iyi oluyor.
Malzemeler:
1 su  bardağı ılık süt
1 su bardağı maden suyu(soda)
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
tuz
aldığı kadar un
Yapılışı:Tüm malzeme yoğrulur. Hamur çok sert olmayacak. Hamur mayalanmaya bırakılır. Mayalandıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar alınıp yağlanmış tezgah üzerinde uzatılarak rulo yapılır ve düğüm atılır.
Düğümün ortasına peynir koyulur(ben koymadım). Biraz daha mayalanmaya bırakılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.

DOĞAÇLAMA KEKİM


Canım kek yapmak istedi, tariflere bakmaya üşendim. Daha önce okuduğum tariflerden aklımda kalan birkaç şeyi birleştirdim ve ortaya güzel ve değişik bir lezzet çıktı. Biraz havuçtan gelen nem, biraz da erimiş çikolata yoğun nemli bir kek olmasını sağladı.
Malzemeler:
3 yumurta
1 kahve fincanı ya da daha az şeker
1 bardak yoğurt
1 bardaktan biraz az sıvıyağ
3 havucun rendesi
İstenen miktarda damla çikolata
1 paket kakaolu toz puding
1er pkt vanilya ve kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Öncelikle malzemeler oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Çırpma kabına yumurtaları kırın, üzerine şekeri ilave edip beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın. Yağ ve yoğurdu da ekleyip tekrar çırpın. Kabartma tozu, vanilya, toz puding ve elenmiş unu ekleyin. Biraz çırptıktan sonra en son havuç rendesini ve damla çikolatayı koyup karıştırın. Margarinle yağlanmış ve hafifçe unlanmış kalıba döküp 170-175 derecede batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

4 Ekim 2010 Pazartesi

BAKLAVA YUFKASIYLA BÖREK

Bu börek için tarifim yok. Çünkü herşeyi göz kararı ve canımın istediği gibi kullandım. Patatesli-kaşarlı harç hazırladım. Baharat olarak yeni bahar kullandım. Yufkaları ıslatmak için de süt-yağ-yumurta karışımını yine göz kararı hazırladım. İkişer ikişer yufkaları, sütlü karışımla ıslatıp harcı kısa kenarına yaydıktan sonra rulo yaptım. Tam dikdörtgen borcam boyunda oldu. Borcam dolana kadar bu işleme devam ettim. Kalan sütlü karışımı da üzerine döküp 170 der. de üzeri kızarana kadar pişirdim. Gerçekten harika bir lezzet çıktı ortaya. Ben de sonunda börekçiden aldığım kol böreğinin sırrını keşfetmiş oldum.