Ne aramıştınız

23 Kasım 2011 Çarşamba

PANKEK PASTASI


Bu mini pastayı yapalı epey zaman oldu. Bizim evde pasta yenmediği için pek pasta denemem olmamıştır. Bir ölçü yaparım, birer dilim yenir, gerisi kalır. Ama bu pastaya hepimiz bayıldık ve pasta sevmeyen bir aile olarak normal bir pankek boyutuyla 3 ümüze tam geldi. Misafir için de çok güzel bir ikramlık. Ayrıca pankekleri daha büyük boyutta yapmak suretiyle büyük bir pasta da elde edilebilir. Pankek tarifini daha önce yayınladığım için (kahvaltılıklar etiketi) tekrar tarif vermiyorum ve kısaca pastayı anlatıyorum:
Çikolatalı crem ole yi sütle çırparak hazırlıyoruz. Önceden pişirmiş olduğumuz pankeklerden bir tanesini tabağa alıp üzerine crem ole yayıyoruz. 4-5 kat pankek kullanarak her katta aynı işlemi yapıyoruz. Üzerini istediğimiz şekilde süslüyoruz.

FIRINDA PARMAK TAVUK

2-3 yıl önce tamamen doğaçlama olarak hazırlamaya başladığım, oğlumun çok beğenmesi ve çok da lezzetli olması nedeniyle vazgeçemediğimiz bir tavuk yemeği. Hem hafif, hem lezzetli hem de kuru değil. daha ne olsun... aşağıdaki malzemelerle 3 kişilik yemek çıkıyor bizim çekirdek ailemize göre...
Malzemeler:
2 adet tavuk göğüs eti
Marine sosu için:
1 yumurta
1/2 bardak yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı bal
2-3 yemek kaşığı z.yağı
Tuz
Dış kaplaması:
Baharatlar (ben karabiber, toz kırmızı biber, toz zencefil, kuru kekik kullandım)
Yeterince galeta unu (bayat ekmeklerle yaptığım galeta ununu kullandım)
Yapılışı:
Marine malzemelerinin hepsini yayvan ve derin bir kapta homojen hale gelene kadar karıştırın. Göğüs etlerini şeritler halinde doğrayıp marine sosunun içine atın. Etlerin her tarafı sosa bulansın. Kabın kapağını kapatıp buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin. Bekleme süresinin sonunda, fırınınızı 180 der. ye ayarlayın, ısınsın. Bir tepside galeta ununu ve baharatları karıştırın. Marine sosundan çıkardığınız tavuk etlerini direk baharatlı karışıma bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Isınmış fırına verin. Tavukların rengi hafifçe kızarana kadar pişirin.

Not: Ben daha önce tarifini verdiğim tartar sosuyla servis yapıyorum. Tavukları sosa batırıp yemek hem zevkli oluyor, hem de lezzetler birbirine yakışıyor.

22 Kasım 2011 Salı

HAVUÇLU SOĞANLI PATATES ÇORBASI

Pilav ve çorbalar için kemik suyu hazırlarken, içine bir iki sebze de atayım dedim. Sonra da o sebzeleri kullanarak bu nefis çorbayı hazırladım. Tadına doyamadık.
Malzemeler:
1 adet büyük patates
1 adet büyük soğan
2 adet orta boy havuç
5-6 bardak kemik suyu
Baharat, tuz
Üzerine: Tereyağı ve kırmızı toz bibr
Yapılışı:
Patates, havuç ve soğanı soyup iri iri doğradıktan sonra kemik suyunun içinde iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ardından blendırdan geçirip (kıvamı yoğun ise kemik suyu ya da çeşme suyu ilave ederek) baharatlarını ve tuzunu ekliyoruz. encerede bir iki taşım kaynatıyoruz. Üzerine biberli tereyağı gezdirip servis yapıyoruz.
Not: Ben baharat olarak taze çekilmiş karabiber ve biraz da köri kullandım. Normalde köriyi sevmem. O yüzden de az kullanırım. Ama bu çorbaya nefis bir tat verdi, çok yakıştı.

ARPA ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler:
1/2 bardak kadar arpa şehriye
2 orta boy domates
2 adet yeşil biber
1 adet havuç
1/2 limonun suyu
Z.yağı
Tuz
Yapılışı:
Bir tencerede kaynayan tuzlu suya şehriyeler atılıp haşlanır. Yalnız çok fazla haşlanmaması, biraz diri kalması için ara ara kontrol edilir. Salata için gereken diğer malzemeler hazırlanır. Haşlanan şehriyeler ilave edilir. Yağı, tuzu, limonu ayarlanıp iyice karıştırılır.