Ne aramıştınız

31 Ekim 2015 Cumartesi

BAYAT EKMEK KÖFTESİ

   Aslında yıllar önce arşivime aldığım bir tarif vardı. Ama bir türlü denemeye sıra gelmedi. Benim gibi, elindeki malzemeyi atmayıp mutlaka değerlendiren, blogunu da sürekli güncel tuttuğu için naçizane takdir ettiğim sevgili tokideki ses 'in yaptığı ve çok övdüğü köfteler bana "artık ben de  yapmalıyım" dedirtti. Ve sonuç müthişti. Şimdiye kadar neden yapıp da afiyetle yemedim, yedirmedim diye çok hayıflandım. Bana kalırsa kıyma köftesini hiç aratmıyor lezzet konusunda. Ona yakın ama bence daha da güzel bir tadı var. İçine eklemeler yapıp değiştirmek de mümkün. Her türlü gideri var yani :) En kısa zamanda denemeli, bu lezzete siz de varmalısınız. Yalnız özellikle diyette olanlar dikkatli tüketsinler. Yediğimiz şey ne de olsa ekmek sonuçta. Bu arada lütfen fotoğrafların kusuruna bakmayın. Bebekle ancak bu kadar oluyor. Alelacele telefonla çekiyorum, fotoğraf makinesini elime alacak vakit olmuyor.
   



   Ben tarifi kendime uyarlayarak şu şekilde yaptım:

Malzemeler:
1/2 ekmek (bayat)
1 yumurta
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
Birer kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve kaşar peyniri
Baharatlar (kimyon, karabiber, kuru nane ve kuru kekik kullandım)
Tuz
1/2 çay bardağı kadar su (harcın kıvamına göre yavaş yavaş eklenecek)
1 su bardağı kadar haşlanıp didiklenmiş tavuk eti


Yapılışı:
Ekmeği rondodan geçirip ufaladım. Soğan, sarımsak, beyaz peynir ve kaşar peynirini de rondodan geçirdim. Su hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp iyice yoğurdum. Bu aşamada, harcım biraz kuru olduğu için 1/2 çay bardağına yakın su ekledim (yavaş yavaş, gerektiği kadar eklenmeli). Kıvam alınca, yarısını ayırıp, içine haşlanıp didiklenmiş tavuk eti ekledim. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfte şekli verdim. Az yağda, kıyma köftesi pişirir gibi arkalı önlü kızarttım. Aman dikkat! Bayat ekmek köfteleri çok çabuk kızarıyor. Sakın ocağın başından ayrılmayın.