Ne aramıştınız

22 Eylül 2010 Çarşamba

ARAP KURABİYE(DİĞER ADIYLA ESMER GÜZELİ)


Aslında lezzet olarak ben çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Ama kalabalık menülü çay davetlerinde, doğum günlerinde farklı bir çeşit olarak sunulabilir. Eminim çok beğenenler de olacaktır davetliler arasında. Tarifi:
Malzemeler:
3 adet katı haşlanmış yumurtanın sarısı
1 pkt oda sıcaklığında margarin
1 pkt vanilya
Aldığı kadar un
Dışını bulamak için:
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı nesquick
1/2 su bardağı kakao
Yapılışı:
Yumurta sarılarını elinizle iyice ufalayın. Margarinle karıştırıp bulamaç haline getirin. Vanilyayı ekleyin. Aldığı kadar unu da ekleyip yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin(ben üzerleri hafif bastırarak düzleştirdim ve ortalarına da birer fındık koydum). 170 der.de 10 dk pişirin. Yeterli gelmezse 150 der.de 5 dk daha pişirebilirsiniz. Kurabiyeler pişerken p.şekeri,kakao ve nesqick'i bir kapta karıştırın. Pişen kurabiyeleri sıcakken bu karışıma bulayın. Soğuyunca servis yapın.


BONİBONLU KURABİYE


Yine bir forumdaki arkadaştan aldığım tarif. Oğlum bayılarak yedi. Ben margarin yerine aynı ölçüde tereyağı kullandım. Hamuru kalıpla kestikten sonra (yağı yumuşadığı için) tezgahtan almakta zorlandım ve bazılarının şekli bozuldu. En iyisi bu hamuru içine buz ya da soğuk su koyulan merdanelerle açmak ya da 15 dk kadar buzdolabında dinlendirip ondan sonra şekil vermek.
Malzemeler:
1/2pk margarin
1su b. pudra şekeri
1yumurta sarısı
1pk kabartma tozu
1pk vanilya
2 bardak un
Yapılışı:



Tüm malzemeyi yoğurup 2-3mm kalınlığında açıyoruz. Kalıplarla kesip ortalarına bonibon batırıyoruz. 160-170 der.de 10 dk pişiriyoruz.

PRATİK MEYVELİ KUP


Eşim ve oğlumun isteği üzerine hemen hazırlanmış çok basit bir tarif. En zor kısmı meyveleri soyup doğramak. 10 dk da herşey hazırdı. Tarif:
Malzemeler:
1 pkt orman meyveli toz krem şanti
Paketin üzerindeki tarife göre süt(ben hafif olması için suyla hazırladım)
arzu etiğiniz bir iki çeşit meyve(ben üzüm,kavun,armut ve şeftali kullandım)
Yapılışı:
Krem şantiyi su ya da sütle çırparak hazırlayın ve meyveler hazır olana kadar buzdolabında bekletin. Daha sonra meyvelerin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Biraz limon suyuyla karıştırıp birkaç dk suyunu bırakması için bekletin. Daha sonra kaseye ya da kupa önce bir kat meyve karışımı ardından bir kat krem şanti olacak şekilde sıralayın. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. Ben kalan meyveleri paylaştırdım.
Not: En alt kata meyve salatası koyarsanız, tatlı biterken, krem şantinin ağızda bıraktığı yağlı tattan kurtulmuş olursunuz.

21 Eylül 2010 Salı

EV BAKLAVASI


Sağolsun forumdaki arkadaşlardan biri bir tarif verdi forumca baklava yapar olduk. Ben ki normalde adam akıllı hamur açamam ama baklava hamuru açtım sonunda. Marifet tarifin pratik olmasında, anlatımın inceliğinde ve de gaz verme yeteneğindeymiş:) Deneyin pişman olmazsınız:
Malzemeler:4 yumurta
1 çb süt
1 çb yoğurt
1 pk yumuşak margarin
1 çb sıvıyağ
2 kabartma tozu
1 çk karbonat
1 kaşık sirke
Alabildiğince un
açmak için nişasta
üstüne 1 pk margarin
şerbeti için:
6 bardak şeker
5 bardak su
limon suyu
Yapılışı:
Öncelikle şerbetini pişirip bir kenarda soğumaya bırakın. Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır( ben 45 beze çıkardım). Her beze üzerine bolca nişasta serpilerek tabak büyüklüğünde açılıp 5 beze üstüste konulur. Bezeler arasına da nişasta konulur. Daha sonra 5 beze birlikte tepsinin büyüklüğüne göre açılır. Arasına ceviz fındık fıstık ne arzu ederseniz serpin (ben ceviz ve fındığı karıştırarak serptim). Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. İstenen şekilde kesilir. Üzerine, eritilmiş margarin ya da tereyağı kızgın halde gezdirilir. Yağını çekince 150 der lik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir( ısı ayarı fırına göre değişebilir. Önemli olan düşük ısıda yavaş ve kuruyarak pişmesi.). Piştikten sonra ilk sıcaklığı geçince üzerine soğuk şerbet dökülür.
Not: Çok sıcakken dökülürse yumuşak olur, çok ılık dökülürse şerbeti çekmez.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI(TEK KİŞİLİK PORSİYONLAR)


Yine bir forumdaki arkadaşımdan aldığım bir tarif. Tarifin orijinalini yazıyorum ama irmik miktarının biraz azaltılabileceğini düşünüyorum. Yani lezzeti çok iyi oldu ama irmiği fazla yoğun oldu. Tarif:
Malzeme:
12 corba kasigi irmik
14 corba kasigi seker
1 lt sut
vanilya (pistikten sonra)
Yapılışı:
Tüm malzemeyi ocağa alıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alıdıktan sonra içine vanilyayı ekleyin. Sonra kalıp olarak ne kullanmak istiyorsanız sudan geçirip tatlıyı kalıplara paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra budolabına alın. Servis yapacağınız zaman tabağa ters çevirip üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. Ben hazır çikolatalı sos (toz olandan) alıp pişirdim.



İNCİRLİ TATLI

Bu Portakal Ağacı'nın tarifi. Bir forumdaki arkadaş sayesinde haberdar oldum. İncir çekirdeklerinin ağızdaki çıtır çıtır lezzeti süper. Gerçekten pratik ve leziz bir tat. En zor tarafı kremasını pişirirken sürekli karıştırmak zorunda olmak. Şiddetle tavsiye ediyorum.Tarif şöyle:
Malzemeler:Kek için:6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış( ben 10 adet kullandım)
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe( bu ölçü bana biraz fazla geldi. kahve tadını çok sevmeyenler için yarım kaşık da yeterli olacaktır)
Yarım su bardağı toz şeker
Muhallebi için:2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 poşet toz krem şanti

Yapılışı:Keki hazırlamak için önce incirleri küçük küpler halinde kesin ve ılık suda bekletin. Sonra yumurtalar ve şekeri iyice çırpın, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip biraz karıştırın, en son ceviz içi ve dibe çökmemesi için unlayarak incirleri ekleyin ve biraz daha karıştırın. Hazır olan karışımı yağlanmış kare borcama alın ve önceden 160 derecede ısınmış fırınınızda yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Kekiniz pişerken krem şanti ve margarin hariç tüm malzemeleri karıştırarak muhallebiyi hazırlayın. Ocaktan almadan hemen önce margarini ekleyin ve karıştırın, ocaktan aldıktan 5 dakika sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın. Kekiniz fırından çıktıktan 5 dakika sonra su, nescafe ve şekeri karıştırarak kekin üzerine dökün. 5 dakika daha bekleyip muhallebiyi de üzerine yayın ve en az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servisini yapın

MUZLU KEK

Tarifi Türk Mutfağından almıştım. O gün bugündür severek yapıyorum. Eşim ve Oğlum da bayılıyorlar lezzetine. İlk seferinde pişerken mutfağı inanılmaz yoğun bir zeytinyağı kokusu kaplamıştı. Açıkçası pişman olmuş ve malzemelerimin boşa gittiğini düşünmüştüm. Pişip soğuduktan sonra kokusu da muz kokusuna döndü( meğer muz pişince böyle kokarmış). Bence evdeki kararmış-yumuşamış muzları değerlendirmenin en lezzetli yolu bu kek. Sağlam-sert muzla denemeyin Ben denedim ve aynı lezzeti yakalayamadım. Blog dünyasında yeni olduğum için yasak mı bilmiyorum ama tarifi aynen kopyalıyorum. Ve Türk Mutafağına bu enfes tarif için çok teşekkür ediyorum:
Malzemeler
3 büyük yumurta
½ cup süt
½ cup sıvıyağ
1 cup şeker
1 tatlı kaşığı k. Tozu
1 çay k. Karbonat
1 paket vanilya
2 olgun muz, ezilmiş(ben 3-4 tane kullanıyorum)
Un (1,5-2 cup kadar)
Hazırlanışı
Yumurta ve sekeri mikserle çırpın. Süt, sıvıyağ ve ezilmis muzu ekleyip çırma teliyle karıştırın. Un, kabartma tozu, vanilya ve karbonatı birlikte eleyip, un karışımını yavaş yavaş yumurta karışımına ilave edin. Tamamen karışınca yağlanmış baton kek kalıbına boşaltıp 180 derece önceden ısınmış fırında 35-40 dakika pişirin.
Not: 1 cup bildiğimiz düz su bardaklarıyla 1 bardak oluyor.

HAVUÇLU-CEVİZLİ-TARÇINLI-ÜZÜMLÜ KEK

Kesinlikle tavsiye ederim. Bu tarif her seferinde süper tutuyor. Fotoğraftakini piknik için 2 ölçü olarak hazırlayıp dikdörtgen borcama dökmüştüm. İşte tarif:
Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
2,5 su bardağı un(bu miktar tam geliyor)
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
2 tatlı kaşığı tarçın
3 büyükçe havuç
1 adet limonun kabuğu
yarım limonun suyu
1 su bardağı ceviz kırığı
1 su bardağı kuru üzüm(ben kullanmadım)
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri, şeker iyice eriyip rengi beyazlayıncaya kadar mikserle çırpın (Fazla şekerli sevmeyenler şeker miktarıyla oynayabilir. Ben 1 su b. kullaıyorum). Sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin.  Un, k.tozu, vanilya ve tarçını birlikte eleyip karışıma ekleyin. Havuç rendesi, limon kabuğu rendesi, limon suyu, ceviz ve üzümü de ekleyip karıştırın. kalıbı margarinle yağlayıp un serpiştirin. 180 derecede pişirin(K. tozu kullanılmadığı için fırının önceden ısıtılmasına gerek yoktur).