Ne aramıştınız

14 Mayıs 2011 Cumartesi

BAKLAVA YUFKASIYLA PEYNİRLİ-KABAKLI YALANCI SU BÖREĞİ

Enfes bir börek oldu. Mutlaka deneyin.
Malzemeler:
18 adet baklava yufkası
1/2 pkt burgu makarna
1/2 kalıp beyaz peynir
3-4 adet kabak (yemeklik doğranacak)
1/2 su bardağı sıvıyağ
1-1,5 su bardağı süt
1 yumurta
Yapılışı:
Öncelikle makarnaları tuzlu suda haşladım ve suyunu süzdüm. Makarnalar haşlanırken kabakları bir tavada az sıvıyağla birlikte soteleyerek öldürdüm. Beyaz peyniri rendeledim. Makarna, kabak ve peyniri karıştırarak iç harcını elde ettim (tuz ilave etmedim). Yumurta, süt ve sıvıyağı bir kapta iyice karıştırdım. Dikdörtgen borcamı yağlayıp 3 adet yufkayı serdim. Üzerine 1-2 kaşık kadar sütlü karışımdan gezdirdim. 3 yufka daha serip tekrar sütlü harçtan gezdirdim. Makarnalı iç harcının yarısını bu kata yaydım. Sonra 3 er adet yufkayı dizme işini yine iki kez yaptım arasına sütlü harç koyarak. Kalan makarnalı harcı üste yaydıktan sonra yine iki kez 3 er yufkalı kat yaptım. Kalan sütlü harcı en üste gezdirip dilimledim ve 180 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirdim.

AÇMA HAMURUNDAN PATATESLİ POĞAÇA

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı şeker
4 çay kaşığı tuz
1 pkt yaş maya
Aldığı kadar un
Arzuya göre iç harcı (ben patatesli kullandım)
Üzeri için: yumurta sarısı
Susam-çörekotu
Yapılışı:
Mayayı ılık sütün içinde eritin. Tüm malzemeleri ekleyerek yumuşak kıvamlı (ele belli-belirsiz yapışabilir. kulak memesindan daha yumuşak olacak) bir hamur elde edin. Üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Ardından hamurdan parçalar alıp açma şekli verin ya da istediğiniz iç harcını kullanarak poğaça şekline kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Tepside bir süre daha  mayalandırabilirsiniz. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpin ve önceden ısıtılmış 180-190 der.lik fırında pişirin.

ŞOKO KEK


İşte kesinlikle denemeniz gereken bir kek. Benim de hayatımda yaptığım en iyi keklerden biri. Nasıl anlatayım ki? Enfes ötesi diyerek tarife geçeyim en iyisi.
Malzemeler:
3 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak sıvı yağ
3 kaşık kakao (ben 25 gr lık bir pkt kullandım)
1 bardak pirinç unu
1 bardak un
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Üzerine dökmek için: 2 bardak soğuk süt
1 paket hazır çikolata sosu (ben kendim yaptım)
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri, şeker eriyene kadar çırptım. Yağı ekleyip çırpmaya devam ettim. tüm kuru malzemeyi birlikte eleyip sıvı karışıma ekledim. Homojen bir karışım olana kadar çırptım. Margarinle yağlayıp unladığım kare borcama döktüm. 175-180 der.de kürdan testinden geçene kadar pişirdim. Fırından çıkarınca çatalla üzerine sık sık delikler açtım ve 2 bardak soğuk sütü her yerine gezdirdim. Kek sütü içine çekerken 2 tatlı kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı dolusu kakao, 1/2 pkt bitter çikolata ve 1 su bardağı sütle (pişirerek) çikolata sosunu hazırladım. Kekin üzerine gezdirdim. Biraz dinlendirdikten sonra dilimleyip servis yaptım.