Ne aramıştınız

22 Nisan 2011 Cuma

YERELMASI ÇORBASI

Doğaçlama bir tarif. Nasıl yapsam diye düşünürken ortaya nefis, sıcacık bir çorba çıktı.
Malzemeler:
Yerelması (miktar veremiyorum)
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 bardak et suyu
Yeterince süt
Tuz, baharat
Yapılışı:
Yerelmaları soyulup irice doğranır ve limonlu suda bekletilir. Soğan ve sarımsak doğranıp az yağda sotelenir. Üzerine, sudan çıkarılan yerelmaları koyulup bir süre karıştırılarak sotelenir. Yerelmaları yumuşayınca üzerine et suyu ve süt eklenir, pişmeye bırakılır. İyice pişince tuzu ve baharatı ayarlanır (ben çok az yenibahar ve karabiber kullandım). Blendırdan geçirilir. Kaselere paylaştırılıp üzerine tereyağlı biber gezdirilir ve servis yapılır. 

KEKLİ BAKLAVA


Süper bir lezzet. Ama bir daha yapmam. Neden derseniz; o kadar güzel bir tadı var ki diyetteyken ve tam da kilo veriyorken bundan o kadar çok yedim ki. İşte bu yüzden bir daha yapmak istemeyeceğim kadar harika birşe bu :)) Deryayla'dan aldığım tarifi yazması benden, yapıp-yeyip pişman olması sizden :)
Malzemeler:
Şerbeti için:
3,5 su b. su (ben süt kullandım)
3,5 su b. şeker (ben 2,5 b. kullandım)
3 damla limon suyu (ben kullanmadım)
Keki için:
3 yumurta
1 su b. şeker
1 su b. un
1,5 su b. dövülmüş ceviz
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Ayrıca;
20 adet baklavalık yufka
125 gr tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle şerbetimizi kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Tereyağını eritip fırın tepsisini yaplıyoruz. Daha sonra 2 yufkayı tepsiye yayıp üzerine tereyağı sürüyoruz. Her 2 yufkada bir bu şekilde yağlayarak toplam 10 yufkayı kullanmış oluyoruz.
Kek için yumurtaları ve şekeri çırpıp diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra kek hamurunu yufkaların üzerine yayıp her iki yufkada bir yağlama işlemini yaparak yufkaları bitiyoruz. Kalan yağı yufkaların üzerine gezdirip bıçakla dilimliyoruz. Önceden ısıttığımız 175 der.lik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. 1 saat bekletip servis yapıyoruz.

FIRINDA PEYNIRLI PIRASA

Tarif Elif'in Mutfağı'na ait. Pırasa yemeyen eşlere-çocuklara bir de bunu yedirmenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
1/2 kg pırasa (ben 1 kg kullandım)
3-4 yumurta (ben 5 tane kullandım)
Ufalanmış beyaz peynir (ben 1 kalıp kullandım. bol bol oldu peyniri. çok da iyi oldu)
Tuz
İsteğe göre taze baharatlar (ben bunun yerine kuru baharat kullandım: karabiber, toz zencefil, toz kekik, yenibahar)
İstenirse 1-2 kaşık un (ben kullanmadım)
Yapılışı:
Önce pırasaları doğrayıp biraz sıvıyağda iyice yumuşayana kadar soteliyoruz. Yumurtalar, peynir, tuz, baharatlar ve istenirse unu iyice karıştırıp ılıyan pırasaları da ilave ediyoruz. Karışımı, yağlanmış fırın tepsisine yayıp 180 der.de üstü kızarana kadar pişiriyoruz.