Ne aramıştınız

17 Şubat 2012 Cuma

YALANCI SALEP

Bu tarifi hangi blogtan aldığımı hatırlamıyorum. Not almamışım.
Kış için nefis bir lezzet. Gerçek salebin tadını aratmıyor. Elbette gerçek salebin faydalarına ulaşamaz ama soğuk kış akşamlarında hem içinizi sımsıcak ısıtmış hem de süt içmeyi daha lezzetli bir hale getirmiş olursunuz. Biz ailece çok beğendik. İçmez diye düşündüğüm oğlum bile son yudumuna kadar bitirdi çok şükür. Tabi ki tarçınsız olanı tercih etti :))
Malzemeler:
Kişi başına 1 bardak süt
Her bardak süt için 1 tatlı kaşığı nişasta (buğday nişastası kullandım)
Damak zevkinize göre şeker
Vanilya (3 bardak için 2 pkt kullandım)
Yapılışı:
Şeker,süt ve nişasta tencerede karıştırılıp ocağa alınır. Sürekli karıştırarak, salep kıvamına gelene kadar pişirilir. Bardaklara paylaştırılıp, istenirse toz tarçın serpilir ve sıcak olarak tüketilir.
18.02.2012-Not: Tarifi pembetatlar'dan almışım. Geçenlerde şehnazca'da görüp yorum da yapmışım hatta. Sonunda kaynağını bulduğum için huzurluyum. Onun verdiği ölçüler tam olarak bu şekilde değildi ama ben verdiğim haliyle kullandım. Sevgili pembetatlar'a bu nefis tarif için çok teşekkür ediyorum. Ve tarifin orijinalini onun blogundan kopyalıyorum (Bu arada avnilyayı tarife eklemeyi unutmuşum, ben de 3 bardak salep için 2 pkt vanilya kullanmıştım):
Malzemeler:
-3 su bardağı süt
-3 çorba kaşığı tozşeker
-1 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
-1 çay kaşığı taçın
-1 paket vanilin
Üzeri İçin: Tarçın
Hazırlanışı:Malzemelerin hepsini cezvede karıştırıp kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynatıp fincanlarına pay edilin ve üzerine tarçın serperek servis yapın...

PORTAKALLI UN HELVASI


Çok hafif, çok ferah, tam portakal lezzetinde nefis bir helva oldu. Tarif tamamen doğaçlama. 
Malzemeler:
½ pkt tereyağı
½ su bardağı sıvıyağ
1, 5 cup un
1 cup şeker
1 büyük portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
3 cup sıcak su (ben biraz daha kremamsı kıvamda yaptım. siz daha kuru, daha helva kıvamında isterseniz 1,5-2 cup su da yetecektir)
Yapılışı:
Yağları tencereye alıp üzerine unu ilave ettim. Ocağın orta büyüklükteki gözünde, kısık ateşte, sürekli karıştırarak unu kavurdum (karıştırmayı bıraktığımda un tencereye yayılır hale gelene kavurdum). Üzerine şekeri ve portakal kabuğu rendesini ekleyip iyice karıştırdım. Portakal suyu ve sıcak suyu da ekledikten (bu sırada dikkatli olun, çünkü sıcak su eklerken helva iyice fokurduyor, yanmayasınız) sonra, un sıvıları çekene kadar sürekli karıştırıp altını kapattım. Tencerenin ağzını örttüm. Soğuyunca servis yaptım. 

16 Şubat 2012 Perşembe

SEVGİ PASTASI




Adından da anlaşılacağı üzere sevgililer günü için hazırladığım bu pastayı, sevgili TOMBULTARİFLER'İN ev sahipliğini yaptığı "ÇAY, KAHVE BAHANE" etkinliğine gönderiyorum.
Pandispanyanın tamamen doğaçlama olduğunu belirtmek isterim.

Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 adet iri yumurta
1 su bardağı şeker
1 büyük portakalın suyu ve rendelenmiş kabuğu
1,5 cup un
½ cup nişasta (buğday nişastası kullandım)
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
½ çay kaşığı karbonat
Arasına:
Meyve şekerlemesi ve dilimlenmiş muz kullandım (arzuya göre taze meyveler, çikolata parçaları ya da damla çikolata kullanılabilir)
Kreması için:
İstenilen bir krema hazırlanabilir. Ben arasına damla sakızlı crem ole, üzerine de çilekli crem ole kullandım. Çünkü vaktim kısıtlıydı.
Yapılışı:
Öncelikle fırını 175 der.ye ayarlayıp ısıtmaya başladım. Ardından un, vanilya, karbonat ve k. tozunu birlikte eledim. Yumurtaları ve şekeri birlikte, mayonez rengini ve kıvamını alana kadar çırptım. Diğer malzemeleri de ekleyip homojen bir karışım olacak şekilde çırpmaya devam ettim. Alüminyum folyoyla kapladığım kelepçeli kalıba hamuru döktüm ve batırdığım kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 40-45 dk pişirdim. Fırından alınca, kek bir tarafta soğurken crem oleleri, üzerindeki tarife göre ( arasına kullandığımı, ½ bardak daha az sütle çırptım) ayrı ayrı çırptım. Soğuyan pandispanyayın üzerini bıçakla düzelttim (çıkan parçalar daha sonra truff yapılmak üzere dondurucuya gitti). Ortadan ikiye kestiğim pandispanyayı birkaç kaşık sütle ıslatıp damla sakızlı crem oleyi üzerine yaydım. Muz dilimleri ve meyve şekerlemesi serptim. Diğer parçayı üzerine koyup onu da sütle ıslattım ve pastanın heryerini çilekli crem oleyle kapladım.  

BİBERLİ EKMEK-KATIKLI EKMEK-EL AÇMASI BÖREK (AYNI HAMURLA ÜÇ FARKLI LEZZET)










Bu tarifimi, PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 72.HAFTA ETKİNLİĞİ'ne ev sahipliği yapan sevgili GÜLOANNE'ye gönderiyorum.

 Aynı hamurla 3 ayrı lezzet elde ettim.
Malzemeler:
Hamur için:
1 kupa ılık süt
1 kupa ılık su
1 pkt yaşmaya
Yarım kupadan biraz fazla sıvıyağ
2 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (ben 8 cup kullandım)
Biberli ekmek harcı:
2 adet orta boy soğan (ince ince doğranacak)
4 kaşık kadar (istenirse artırılabilir) biber salçası
1 kaşık domates salçası
Susam (75 gr lık paketin yarısını kullandım)
Sıvıyağ (salçalı karışımı kına kıvamına getirecek miktarda kullanılacak. Ben zeytinyağı kullandım)
Katıklı ekmek harcı:
1/2 kalıp beyaz peynir (lor da çok yakışacaktır)
1 adet orta boy kuru soğan (ince ince doğranacak)
2 kaşık domates salçası
1 adet domates (minicik doğradım)
Yeterince sıvıyağ (zeytinyağı kullandım)
Baharatlar (kuru nane, kuru kekik, karabiber)
Susam (pakette kalan yeterli geldi)
Çekirdeği çıkarılıp doğranmış yeşil ve siyah zeytin (ben kullanmayı unutmuşum)
Yapılışı:
Öncelikle ılık süt-su karışımına şeker ve maya eklenerek mayanın biraz kabarması beklenir. Bu karışımla birlikte diğer malzemeler de yoğrularak hamur elde edilir. Üzeri kapatılan hamur ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Bu sırada harçlar hazırlanır. Mayası gelen hamurdan yeterince alınıp yağlanmış tepsiye elle yayılır (kalın olmamasına dikkat edin ki –yaklaşık 2 cm kalınlığında olabilir- yerken hamur değil de harç lezzeti baskın olsun). Üzerine hamurun her yerini kaplayacak şekilde üst harcı yayılır. 180 der. lik fırında pişirilir.
Not: Ölçü için kupa kullandığımdan, hamur epey bereketli oldu. Bu ölçülerden elde ettiğim hamurla, 1 büyük kare borcam biberli, 1 küçük yuvarlak borcam katıklı ekmek ve 1 büyük yuvarlak borcam da peynirli börek çıktı. Epeydir yapmak istediğim el açması börek de böylece aradan çıkmış oldu.