Ne aramıştınız

20 Ekim 2012 Cumartesi

TUZLU, ATIŞTIRMALIK KURABİYELER

Sevgili demetleyemek 'ten aldığım ve lezzetine hayran kaldığım nefis bir tuzlu kurabiye. Yerken ağızda dağılıyor, çörek otunun çıtırlığı ve kattığı lezzet de bambaşka (ki ben normalde çörek otu sevmediğim halde buradaki lezzetine bayıldım). Üstelik çok da kolay bir tarif. Kesinlikle ve şiddetle tavsiye ederim.

 
 
Malzemeler:
1 yumurta (sarısı, üzeri için ayrılacak)
Oda ısısında yumuşamış 125 gr tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı şeker
1/2 çay bardağı çörek otu
2 yemek k. sirke
1 pkt kabartma tozu
1'er tatlı kaşığı tuz, mahlep ve kırmızı toz biber
Yeterince un
Yapılışı:
Un hariç diğer malzemeleri iyice karıştırıp, yavaş yavaş un ekleyerek hamuru yoğuralım. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olacak. Hamurdan, yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 180 der.lik fırında üstü kızarana kadar pişirelim.

17 Ekim 2012 Çarşamba

ZERDE

Çok hafif, çok lezzetli, yapımı da çok kolay olan bir tatlı. Yani o kadar hafif ki yedikçe yiyesi geliyor insanın. Özellikle de sıcak havalarda yenen buz gibi zerdenin tadına doyamıyorum desem abartmış olmam. Tarifini sanırım mutfakkedisi 'nden almıştım. Bir ara gazetede de aynı tarifi aynı fotoğrafla yayınlamışlardı. Tarife birebir uyulduğunda yanıltmadan, her seferinde aynı lezzeti sunuyor.
 
 
Malzemeler:
4 su bardağı su
1/2 su bardağı pirinç
2 bardak toz şeker (şeker miktarı isteğe göre azaltılabilir)
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay kaşığı safran (ben safranın rengini çıkarmayı beceremediğim için 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal kullandım)
Üzeri için:
Kuş üzümü
Çam fıstığı (pilavlık-dolmalık fıstık)
Hindistan cevizi, gülsuyu vs.
Yapılışı:
Pirinçler yıkanıp, süzüküp tencereye alınır ve üzerine 2 bardak su eklenirek yumuşayana kadar pişirilir. Pirinçler yumuşadığında, üzerine 2 parmak kadar daha su eklenir. Şeker ilave edilir. Nişasta, çok az suyla ezilip, sürekli karıştırarak azar azar pirinçlerin üzerine eklenir. Kısık ateşte, karıştırılarak 1-2 taşım kaynatılır ve kaselere paylaştırılır. Dışarıda ılıdıktan sonra buzdolabında alınır. 1-2 saat sonra, üzeri istenen malzemeyle süslenerek servis yapılır.

NOT: Buzdolabında bekletme aşamasını atlamayın ve ılıkken yemeye kalkmayın. O zaman hem gerçek lezzetini alamazsınız, hem de pirinçler dibe çökmüş olur. Dolapta soğudukça pirinçler, tatlını içine homojen olarak dağılıyor.