Ne aramıştınız

20 Aralık 2010 Pazartesi

MIHLAMA

Malzemeler:
4 kaşık mısır unu
2 kaşık tereyağı
1-1,5 bardak kadar rendelenmiş ya da küçük doğranmış kaşar
1 bardak süt
Tuz
2 yumurta
Yapılışı:
Öneclikle mısır ununu tereyağında rengi hafifçe değişene kadar kavuruyoruz. Ardından 1 bardak süt ve yeterince suyu (arzu ettiğiniz kıvama göre değişebilir) yavaş yavaş ekliyoruz. İyice kıvama geldiğinde kaşarı ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Kaşar tam olarak eridiğinde ocağın  yumurtaları iyice çırpıp, altını kısıp, yumurtaları ekliyoruz ve hemen ayrı olarak pişmemesi için sürekli karıştırıyoruz. Tuzunu ayarlayıp sıcak sıcak yiyoruz.
Tabi bu orijinal mıhlama değil ama ben daha besleyici olması için eklemeler yaparak kendi tarifimi oluşturdum. Oğlum ve eşim de bayılarak yediler. Benim gibi kilo problemi olanların kaçınması gereken bir tarif :)

AŞURE


Bu hafta sonu hayatımda ilk kez aşure yaptım. Tadı gayet nefis olmuş. Hatta eşim hayatında yediği en güzel aşure olduğunu söyledi. Sanırım tek hatam kayısıları erken katmak oldu. Çünkü biraz ezilmişlerdi. Neyse ilk deneyimler hata götürür ne de olsa.
Malzemeler:
1 bardak nohut
1 bardak kuru fasulye
1-1,5 bardak aşurelik buğday(dövme)
1 bardak kuru kayısı
1 bardak kuru üzüm
2 adet elma(soyulup istenen irilikte doğranacak)
1 bardak kadar tüm fındık
1 portakal kabuğu rendesi
2 bardak süt
Arzuya göre şeker
Yapılışı:
Nohut, fasulye ve buğdayı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşladım. Daha sonra hepsini sularuyla birlikte aynı tencereye aldım. Bir süre birlikte kaynattıktan sonra(kıvamı koyulaşmaya başlayınca) süt, yeterince su(az gelirse tekrar eklenebilir, fazla gelirse biraz nişastayla kıvam verilebilir), portakal kabuğu rendesi, kuru üzüm ve elmaları ekledim. Elmalar yumuşamaya başladığında kayısıları ekledim. Ama kayısıları daha sonra koysaydım daha iyi olacaktı. İstediğim kıvamı elde edince(nasılsa soğuduğunda katılaşıyor diye ben biraz sulu bıraktım) tadına bakarak az az şeker ilave ettim. En son bütün halindeki fındıkları da koyup ocağı kapattım. Sıcakken kaselere boşaltıp tarçın ve susamla süsledim.