Ne aramıştınız

9 Kasım 2010 Salı

PEYNİRLİ KAHVALTILIK

Hafta sonu kahvaltısı için ne yapsam diye düşünürken en basit olarak bu geldi aklıma. Her hafta poğaça, börek falan yapınca bu kez uğraşmak istemedim. Kaşarı rendeledim. Tulum peyniri, çökelek, lor ve beyaz peyniri de ekledim. Biraz tereyağı biraz da karabiber, yenibahar ve kuru nane serpip tavada peynirler eriyinceye kadar karıştırarak pişirdim. Bir çeşit yalancı fondü oldu. Ilık olarak ekmek banıp yedik. Gerçekten güzel oldu ve hergün aynı peyniri yemenin monotonluğundan kurtardı.

BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ-PEYNİRLİ BÖREK

Tarifi zaten herkes biliyor. Normal yufka böreği gibi. Tek farkı ben baklava yufkaları çok ince olduğu için 2'şer 2'şer kullanıyorum. Daha önceki denememde harcını sütlü yapmıştım ve çıtır çıtır olmuştu. Bu sefer süt yerine yoğurtla yaptım ve aynı çıtırlığı yakalayamadım. Demek ki sütten şaşmamak gerekiyormuş baklava yufkasında.

8 Kasım 2010 Pazartesi

SÜZME YOĞURTLU PASTA

Bunu kesin deneyin. Lezzetine inanamayacaksınız. Süper oluyor. Tadı anlatılmaz yenir diyebiliyorum ancak. Fazla tatlı sevmeyenler şeker ölçülerini yarıya indirebilirler. Ben de ikinci sefere öyle yapacağım.
Hamurun malzemeleri:
 1 su bardağı şeker
 1 yumurta
 1 pkt kabartma tozu
 200 gr margarin(ben tereyağı kullandım)
 aldığı kadar un
 
Üst malzemeleri: 1 kilo süzme yoğurt
 1 pkt vanilya
 1 su bardağı şeker
 1 pkt vanilyalı toz puding(ben çilekli kullandım nefis bir tat verdi)
 1 su badağı süt
 1 su bardağı sıvıyağ
 1 şişe vişne konservesi(tarifin orijinalinde böyle ama ben vişne yerine muz dilimleri koydum)
en üste 1 pkt tart jöle

Yapılışı:
Hamur malzemeleri karışırılıp hamur yoğurulur. Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde merdaneyle fırın tepsisine göre açılıp tepsiye yerleştirilir. Vişneler hariç yoğurtlu karışım mikserle çırpılıp pütürsüz hale getirilir ve hamurun üzerine yayılır. Visne taneleri dizilip 200°de yaklaşık 45 dk pişirilir. Son olarak piştikten sonra tart jöle üstündeki arife göre suyla ya da vişnenin suyuyla hazırlanır. Pastanın üzerine dökülüp soğuyunca dilimleyerek servis yapılır.

DÖVME PİLAVI

Dondurucuda haşlanmış dövmem vardı. Dışarı aldım ve çözündükten sonra tencereye koyduğum bir miktar yağda biraz çevirdim. Diğer taraftan ayrı bir kapta ince doğranmış 2 tane orta boy soğanı ve 2 diş sarımsağı soteledim. Biraz da salçayla çevirip uz, yenibahar ve karabiber ekleyerek dövmenin üzerine ilave ettim. Et suyunu da kaıp dövmeler suyu çekene kadar pişirdim. Çok lezzeli oldu bayılarak yedik. Ben hepsini göz kararı kullandığım için ölçü veremiyorum ama siz normal pilav ölçülerine sadık kalarak yapabilirsiniz.

FIRINDA ETLİ PATATES

Malzemeler:
Et(istediğiniz miktarda ve istediğiniz türde)
3-4 adet orta boy patates
3-4 diş sarımsak
1-2 adet orta boy soğan
3-4 adet domates
Salça
Arzu edilen baharatlar, tuz
Yapılışı:
Ben dana gerdan kullandım. Önce haşladım. Ardından kuşbaşı şeklinde doğradım. Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde doğradım. Tepsinin tabanına dizip üzerine etleri yaydım. Soğan ve sarımsağı az yağda soteledikten sonra salçayı, doğranmış domatesleri, tuzunu ve baharatları ekleyip domatesler biraz yumuşayana kadar pişirdim. Bu sosu tepsideki malzemenin üzerine yaydıktan sonra 180 derecede 1 saat kadar pişirdim.