Ne aramıştınız

25 Şubat 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI KURU BAMYA


Malzemeler:
Kuru bamya
Kuru soğan, sarımsak
Domates
Salça
1 limonun suyu
Sıvı yağ+Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Öncelikle bamyalar, ½ limon suyu eklenmiş suda, rengi biraz sararıp yumuşayana kadar haşlanır( ezilecek kadar haşlanmayacak, hafif diri kalacak). Haşlanan bamyalar süzülüp bir kenarda bekletilir.
Küp doğranmış kuru soğan ve sarımsak, 2 kaşık sıvıyağda öldürülür. Salçası eklenip azıcık kavrulur. Bamyalar ve domates eklenip Suyu ayarlanır. ½ limon suyu gezdirilir ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. En son tuzu ve karabiberi ayarlanıp üzerine z. yağı gezdirilir ve ocak kapatılır. 

NOHUTLU TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI


Malzemeler:
1 bardak haşlanmış nohut
½ pkt tel şehriye
5 bardak kadar su
1 kase yoğurt
1 yumurta
2 kaşık un
Tuz
Üzerine:
Tereyağı
Kuru nane
Yapılışı:
Suyu tencereye koyup kaynattım. Kaynayan suya şehriyeyi ve nohutu ekledim. O sırada terbiyesini hazırladım:
Yumurtayı bir kasede çırptım. Üzerine unu ekleyip yumurtaya iyice yedirdim. Yoğurtla birlikte yeniden çırptım. Kaynayan sudan 2 kepçe alıp terbiyeyle karıştırdım ve ardından bu karışımı, sürekli karıştırmak şartıyla kaynayan suya ekledim. Yeniden kaynayıp, üzerindeki beyaz köpükler iyice azalana kadar karıştırmaya devam ettim. Daha sonra tuzunu ayarladım. Altını kapattım. Üzerine tereyağında kavrulmuş naneyi gezdirip servis yaptım.

TAVUKLU TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI


Malzemeler:
1 adet tavukgöğsü
1 adet iri patates
3-4 çiçek karnabahar
4-5 yaprak lahana
2 adet havuç
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
Tereyağı, sıvıyağ
Sıcak su
Tuz
Terbiyesi için:
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
1 kaşık un
Üzerine:
Tereyağı
Toz kırmızıbiber
Kuru nane
Yapılışı:
Tavukgöğsü minik küpler halinde doğranır. 3-4 kaşık sıvıyağda sotelenmeye başlanır. Bu arada patates, karnabahar, lahana, havuç, soğan, sarımsak minik minik doğranır. Sebzeler, sotelenmiş olan tavuğun üzerine eklenir ve birlikte, sebzeler yumuşayana kadar pişirilir (su ilave etmeden, kısık ateşte). Daha sonra yeterince sıcak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Bu arada terbiyesi için un, yumurta, yoğurt iyice çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınıp yavaş yavaş terbiyeye eklenir ki çorbanın sıcaklığına yaklaşsın. Bu karışım da yine yavaşça çorbaya ilave edilir. Yeniden kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Birkaç taşım kaynayınca tuzu ayarlanır. Üzerine tereyağında kavrulan kırmızıbiber-kuru nane gezdirilerek servis yapılır.

23 Şubat 2012 Perşembe

PATATES TABANLI OMLET

Hafta sonu kahvaltısı için lezzetli ve de en pratik alternatiflerden biri. Malzemeler tabi ki kişi sayısına göre değişir ama ben 3 kişilik ailemiz için kendi kullandığım şekilde yazayım.
Malzemeler:
2 büyük patates
1/3 kangal sucuk
3 büyük yumurta
Kaşar dilimleri
Tuz
Sıvı yağ
Yapılışı:
Patatesler soyulup halka halka doğranır. Tavaya 3-4 kaşık sıvı yağ koyulur. Patatesler dizilir ve arada alt-üst edilerek pişirilir. Bu arada sucuklar, başka bir tavada kurutmadan hafifçe pişirilir. Yumurtalar bir kasede tuzla çırpılır. Kaşar rendelenir ya da dilimlenir. Patatesler yumuşayınca ocak kısılır. Üzerine yumurtalar dökülür, sucuklar dizilir ve kaşar serpiştirilir. Tavanın ağzı kapatılıp kısık ateşte pişirilir.


Bu da sosisli ve domatesli versiyonu:

KIRMIZI BİBERLİ KARNABAHAR ÇORBASI

Bize göre nefis bir çorba oldu. Çocuklara sebze yedirmenin en kolay yolu çorbalardır. Dolayısıyla ben de yaptığım çorbalarda mümkün olduğunca sebzelerden faydalanmaya çalışıyorum.

Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
4-5 tane közlenmiş kırmızı biber
2 bardak süt
Yeterince su
½ çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
Karnabahar, çiçeklerine ayrılıp yıkanır. Közlenmiş biberlerin kabuğu ve çekirdekleri çıkarılır, irice doğranır. Tencereye sıvı yağ koyulup karnabahar ve biberler eklenir, bir süre sotelenir. 1 bardak kadar su ilavesiyle, yumuşayana kadar, ağzı kapalı olarak pişirilir. İyice piştikten sonra blendırdan geçirilip süt ilave edilir (kıvamına göre biraz daha su eklenebilir). Ocakta birkaç taşım kaynatılır. Tuzu ayarlanıp altı kapatılır. Üzerine tereyağında kavrulmuş kırmızıbiber ya da kuru nane gezdirilir ve sıcak sıcak servis edilir.

22 Şubat 2012 Çarşamba

KIYMALI KARIŞIK SEBZE YEMEĞİ

Artan malzemeleri değerlendirmek için ortaya çıkmış lezzetli bir yemek. Tarifini daha sonra vereceğim YAĞLAMA'nın kıyma harcını, elimde kalan kerevizi kullandım. Hem vitamini bol, hem de nefis oldu. 
Malzemeler:
200 gr kadar kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet kereviz
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
Sıvı yağ
Tuz, baharatlar 
Yeterince su
Yapılışı:
Kıyma, 3-4 kaşık sıvı yağ ile birlikte tencereye alınır. Orta ateşte, ağzı kapalı olarak ve arada karıştırarak kavrulur. Kıymanın rengi tamamen değişince (kızarmaya başlamadan) ince ince doğranmış olan soğan-sarımsak eklenir. Soğanlar şeffaflaştığında küp küp doğranan (kerevizi önceden doğradıysanız limonlu suda bekletin ki kararmasın) sebzeler eklenir. Karıştırarak hafifçe kavrulur. Salça ve yeterince su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır. Kaynamaya başladığında ocak kısılır. Sebzeler pişince tuzu-baharatı ayarlanır ve altı kapatılır.


21 Şubat 2012 Salı

DOMATES ÇANAĞINDA YUMURTA

Menemen lezzetinde, sunum olarak farklı bir kahvaltı alternatifi. ben fazla zamanım olmadığı için yumurtanın iyice katılaşmasını bekleyemedim. Haliyle yerken biraz zorlandık. Ama sizler denerseniz, fırında daha uzun süre tutup yumurtaların tam pişmesini sağlamanızı tavsiye ederim.

Malzemeler:
Kişi sayısı kadar orta boy domates
Kişi sayısı kadar yumurta
Tuz
Yapılışı:
Fırınımızı 180 der. ye ayarlayıp ısıtalım. Domateslerin üzerini kapak şeklinde kesip içlerindeki çekirdekli-sulu kısmı çıkaralım. Her domatesin içine 1 yumurta kıralım. Üstüne tuz serpiştirelim. Fırında, yumurtalar katılaşana kadar pişirelim.

DOLMA İÇİ ÇORBASI



Artan sarma-dolma harçlarını değerlendirmek için lezzetli bir çözüm. Ben artan harçları ya böyle çorba yaparım ya da pilav gibi pişiririm. Hemen kullanmayacaksam dondurucuya koyarım.

Çorbanın yapılışı çok pratik ve bir o kadar da lezzetli oluyor. Hele de harcınız kıymalıysa…
Yeterince suyu tencereye koyup, kaynadıktan sonra dolma harcını atıyorum içine. Pirinçler-bulgurlar(dolma harcı için hangisi kullanılmışsa yani) ve kıyma iyice piştikten sonra üzerine kuru nane serpiyorum. Bol limon suyu eşliğinde sıcak sıcak afiyetle içiyoruz çorbalarımızı.