Ne aramıştınız

19 Şubat 2011 Cumartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREKLER

Cumartesi kahvaltımız için erkenden kalkıp yoğurdum hamuru. Yumuşacık ve çok lezzetli oldu.
Malzemeler:
Hamuru için:
1 kalıp yaşmaya
1 bardak ılık su (mayayı çözmek için)
2 kaşık şeker
1 bardak ılık süt
1/2 bardak sıvıyağ
1 adet yumurta
8,5 bardak un
Harcı için:
Haşhaş
Sıvıyağ (haşhaşı kavurmak için)
Üzeri için: 1 yumurta
Yapılışı:
Mayayı şekerle birlikte suyun içine koyup biraz kabarana ya da maya eriyene kadar bekletin. Daha sonra diğer hamur malzemeleri ile birlikte iyice yoğurun (belli belirsiz şekilde ele yapışacak kıvamda olmalı). Hamurun üzerini kapatıp kabarıncaya kadar bekletin ( hamur miktarı yaklaşık 2 katına çıktığında mayası gelmiş demektir). Hamur mayalanırken siz haşhaşları bir tavaya alıp bolca sıvıyağ ile birlikte, haşhaşların rengi değişip çıtır çıtır sesler gelene kadar kavurun. Bir kenarda soğumaya bırakın. Mayalanmış olan hamurdan bir miktar alıp merdane ile 1/2 cm kalınlığında açın ve üzerine haşhaşlı harçtan yayın. Rulo şeklinde sarıp bıçakla yaklaşık 3 cm geniliğinde parçalara ayırın. Üzerine bastırıp yassılaştırarak yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye bitişik olarak dizin. Üzerlerine yumurta sürüp 175 der.lik fırında kızarana kadar pişirin.

EKMEK DOLMASI

Yemekteyiz programında görünce bu tarifi deneme konusunda müthiş bir merak duymaya başlamıştım ve kısmet olup da yaptım sonunda. Pizzaya benzer bir lezzet çıktı ortaya. ama sunum olarak davetlere çok yakışır diye düşünüyorum.
Malzemeler:
Hamburger ekmeği
Ispanak
Mantar
Pastırma, sucuk, kıyma hangisini isterseniz
Soğan
Sarımsak
Süt
Un
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Mantarları doğrayıp ince doğranmış soğan ve sarımsaklarla birlikte ocağa alıyouz. Mantarlar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ardından doğradığımız ıspanakları ve sucuk, vs ilave edip ıspanaklar da suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Üzerine 2 kaşık un ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra 2 bardak kadar da süt ilavesiyle kıvam alana kadar ateşte çeviriyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp altını kapatıyoruz.
Hamburger ekmeklerinin üstünden 1 TL büyüklüğünde bir kapak açıp kaşıkla içlerini boşaltıyoruz ( bu aşamada dikkat etmek gerekiyor çünkü ekmekler çatlayabiliyor). Hazırlamış olduğumuz harçtan içlerine doldurup üzerlerini kaşarla kapatıyoruz ve fırında kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.

13 Şubat 2011 Pazar

İNCİR TELEME

Valla çok büyük bir hevesle yapmıştım. Ama itiraf etmem gerekirse beğenmedim. Kendim beğenmeyince eşim ve oğlumun onayına sunmadım bile. Ama "dünyanın en uyduruk pastası" için güzel bir krema oluşumuna öncülük etti ve dökülmekten kurtuldu. Belki de sorun bendeydi. Ben yapamamış olabilirim yani. Bir de usta bir elden tadına bakmak lazım.Tarif çok basit:
1 lt sütü ocağa alıp yoğurt mayalama sıcaklığına gelene kadar ısıtıyoruz ( püf noktası kaynatmamakmış, sadece ısınacak). 10-12 kadar kuru inciri bir miktar sütle blendırda iyice çekiyoruz. Pürüzsüz bir hal alınca tenceredeki süte ekleyip homojen olana kadar karıştırıyoruz. Ardından kaselere paylaştırıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabına alıyoruz ( ben bir gece beklettim). Yemek için aldığımda gördüm ki katı bir hal almış. muhallebi kıvamında yani. Meğer mayalanıp böyle oluyormuş. Ama dedim ya farklı bir tat arayanlar denemeli. Samsun yöresine ait bir tatlıymış. Bir yörede meşhur olduğuna göre aslında özel bir tat demek ki.

ISPANAKLI-DÖVMELİ YAYLA ÇORBASI

Herşeyi göz kararı ayarladığım için ölçü veremiyorum. Dondurucuda doğranmış ıspanağım ve haşlanmış dövmem vardı. Onları kullandım. Öncelikle 3 bardak kadar yoğurdu çok az su ve 2 kaşık un ilavesiyle çırpıp ocağa aldum. Yavaş yavaş ısınırken 1 bardak et suyu ekledim. Ispanağı, çözünmesini beklemeden rondoda iyice çekip yoğurda ekledim. Kaynayana kadar karıştırmaya devam ettim. Kaynayınca haşlanmış dövmeyi ( 1,5 bardak kadar) ekleyip yeterinde su ilave ettim. tuzunu ayarlayıp iyice kaynattım. Tabi ara ara karıştırmayı unutmadım. Aksi halde dövmeler alta çöküp dibi tutabilirdi. İyice pişince sıvıyağda toz kırmızı biber yakıp üzerine gezdirdim ve servis yaptım.
Not: İlk defa bu kadar güzel bir yoğurt çorbası yaptım. Sanırım püf noktası yoğurdu fazla sulandırmadan unu ilave edip bu şekilde ısıttıktan sonra kalan suyu eklemekmiş. Daha önce yaptığım yoğurt çorbaları, sürekli karıştırmama rağmen biraz kesilirdi.

KAKAOLU İRMİK TATLISI

İrmik tatlısının envai çeşit sunumu var malumunuz. Her biri de ayrı lezzetli oluyor. Ben her çeşidini çok seviyorum.
Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağına yakın irmik (1 bardaktan bir parmak eksik ya da biraz daha fazla olabilir. zira bazı irmikler çok ince olabiliyor)

2-3 yemek kaşığı kakao
1 bardak şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Süt, irmik ve şekeri ocağa alıp karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Ocağı kapatmaya yakın vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Muhallebinin 1/3 ini ayrı bir kapta kakao ile karıştırın. Suyla çalkaladığınız kalıba muhallebinin 1/3 ini boşaltın. Üzerine kakaolu karışımı ve en üste kalan 1/3 lik kısmı yayıp ılıdıktan sonra buzdolabına alın. Birkaç saat dinlendikten sonra dilmleyerek servis yapın.
Not: Evimde 500 grlık bir kutu salep vardı. Ben o yüzden süt kullanmayıp salebi yeteri kadar su  ve de yarım bardak şeker ilavesiyle kullandım.

DÜNYANIN EN UYDURUK PASTASI



Hazır pastabanın arasını ve üzerini çikolata glazür ile kaplayarak pasta haline getirmiştim. evde sadece eşim, oğlum ve ben olunca tabi çok fazla geldi. Ne yapsam da pastayı dökülmekten kurtarsam diye düşünürken dolapta duran incir teleme geldi aklıma. İncir telemeyi çırpma kabına aldım. 1 pkt kaymak tadında krem şanti, bir miktar labne, yarım portakal suyu ve yarım portakal kabuğu rendesiyle iyice çırparak krema haline getirdim. O bir kenarda beklerken borcam tencereye, pastanın yarısını elimle rastgele parçalayarak bir taban oluşturdum. Üzerine kremanın yarısını yaydım. Kalan pastayı yine parçalayarak kremanın üzerini kapattım ve kalan kremayı en üste yaydım. Evdeki bezelerle üzerini kabaca süsleyip bir süre buzdolabında beklettim. servis kaşığıyla rastgele alarak tabaklara koydum. Böylece pastamı atılmaktan kurtarmış oldum ve damaklarımız farklı bir lezzetle şenlendi.