Ne aramıştınız

28 Ocak 2016 Perşembe

PORTAKALLI MERMER KEK

   Kakao ve portakalın nefis uyumu. Buyurun tarif:

   Malzemeler:
2 yumurta
1 tepeleme su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı ılık su
2 portakal kabuğu rendesi
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
3,5 su bardağı un
3 tepeleme yemek kaşığı kakao




   Yapılışı:
Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırptım. yoğurt, sıvı yağ, su, portakal suyu ve kabuk rendesini ekleyip tekrar çırptım. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekledim. çırptıktan sonra hamurun yarısını yağlanmış kek kalıbına döktüm. Kalan hamura kakaoyu ekleyip iyice yedirdim ve kalıba ilave ettim. Spatula ile, iki hamuru, rastgele şekiller oluşturarak birbirine karıştırdım. 170 der.ye ayarladığım fırına koyup kürdan testinden geçene kadar pişirdim.


Not: Fırını önceden ısıtmadım.

27 Ocak 2016 Çarşamba

DİZMANA

İnstagram'da beğeniyle takip ettiğim haticemazi hanımın tarifini uyguladım. Onun tariflerine güvendiğim için de orijinal olup olmadığını araştırmadım bile. Önemli olan lezzetti benim için. Ve biz bayıldık lezzetine. Sıcak sıcak o kadar güzel oldu ki. Asıl lezzeti üzerindeki sostan gelmekle beraber hamurun kıvamı da bir harika. Mutlaka deneyin derim. Pişman etmeyecek bir tarif.


   Malzemeler:
1 pkt yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1.5 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
7 su bardağı kadar un (benim unum 6,5 bardak unla kıvama geldi, unu kontrollü eklemekte fayda var)
 Üstündeki sos için: (ajda bardağı kullandım)
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt (tarifte bu yok, ben ekledim)


 Yapılışı:
   Süt, su ve şekeri yoğurma kabına aldım. Mayayı elimle ufalayarak ekledim. Maya eriyip köpürünce tuzu ve ardından yavaş yavaş unu ekledim. İyice yoğurdum (ele belli belirsiz yapışan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettim). Ben dizmanayı kahvaltıya yapacağım için hamuru akşamdan yoğurup ağzını kapatarak buzdolabına kaldırdım.
 Sabah fırını 190 dereceye ayarladım, tepsimi yağladım. Dolaptan çıkardığım hamuru 4 eşit parçaya böldüm. Her birini yaklaşık üç cm çapında fitil haline getirip iki parmak kalınlığında kestim. Yağlanmış tepsiye rastgele şekilde dizdim. Tüm hamur bitince üzerlerine parmaklarımla hafif bastırdım ki sos içine girsin.
 15 dk kadar tepside beklettikten sonra tüm malzemeleriyle çırpıp hazırladığım sosu üzerine döktüm ve fırına verdim. Altı-üstü kızarana kadar pişirdim.

26 Ocak 2016 Salı

ACEMİ'NİN TÜRLÜ YEMEĞİ (EVDE NE VARSA YEMEĞİ DE DİYEBİLİRİZ)


Evde tek tek kalmış sebzeleri çorba yapmaktan gına gelince ben de yemeğini yapayım dedim. Malzeme bol çeşitli olunca da adı türlü oldu tabi. Ben sebze yemeklerini salçası, kendi rengi ve tadında sevdiğim için salça kullanmadım. Benim tam tersim, yemeği abartılı ölçüde salçalı seven eşimin gönlünü de salçalı bulgur pilavıyla aldım :) Ayrıca zaten tavuk suyu çıkarmak için tavuk haşlayacaksın. O nedenle de yemekte tavuk eti kullandım. Kuşbaşı et veya kıymayla da nefis olacağına eminim. Benim kullandığım malzeme ve ölçülerle tarifim şöyle:


   Malzemeler:
6 adet tavuk baget (2 kaşık sirkeyle iyice haşlayıp dilimledim)
1 orta boy kabak
1 orta boy patates
1 büyük havuç
1 yeşil ve 1 kırmızı biber
3-4 kök ıspanak
1/2 bağ ısırgan
1 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak

Yeterince sıvı yağ
2-3 su bardağı kadar tavuk suyu
Tuz, baharat(zencefil, zerdeçal, karabiber kullandım)


   Yapılışı:
Yıkadığım ve soyduğum tüm malzemeleri yaklaşık aynı boyutlarda doğradım. Önce yağ, soğan ve sarımsağı tencereye alıp biraz kavurdum. Ardından patates ve kabağı ekleyip biraz daha kavurdum. Sonra diğer malzemeleri ekledim, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dk kadar pişirdim. Daha sonra tavuğu, tavuk suyunu, tuz ve baharatını ilave ettim. Bir taşım kaynatıp altını kapattım.