Ne aramıştınız

15 Ocak 2016 Cuma

TARÇINLI RULO ÇÖREK

   Nefis, nefis bir çörek tarifiyle geldim. Tadı da kokusu da bizim şilofta dediğimiz, daha çok lohusalara yapılıp yedirilen bir tatlıya çok benzedi (Giritliler bilir). Oğlum ve eşim beğendiyse bizde olay bitmiştir zaten. Zira her şeyi beğenmez beyzadelerim :) 



   Malzemeler:
   Hamuru için:
1 pkt yaş maya
1 su b. ılık süt
1 su b. ılık su
1/2 su b. sıvı yağ
2 yemek k. toz şeker
1 tatlı k. tuz
1 yumurta
5-6 su b. un ( yavaş yavaş ekleyelim. Benim kullandığım unla, 5,5 bardak tam geldi)
   İçine:
3 yemek k. yumuşak tereyağı
2 yemek k. şeker
1 yemek k. tarçın
   Üzerine:
1 yumurta

   Yapılışı:
 İç malzemelerini bir kapta iyice karıştırıp kenara aldım.
 Fırını 180 der.ye ayarlayıp ısıttım.
 Yoğurma kabında süt, su, şeker ve tuzu karıştırıp mayayı ekleyerek erimesini bekledim. Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyerek iyice yoğurdum (unu azar azar ekledim, hamur azıcık ele yapışacak kıvamda olmalı. Unu fazla olursa sert, kuru bir çörek olur). Ağzını kapatıp mayalanması için bir kenara kaldırdım. 
 Mayalanmış hamurdan iri portakal büyüklüğünde parçalar alıp merdane yardımıyla 1/2 cm kalınlığında açtım. Üzerine iç harcından sürüp rulo yaptım. 



Bıçakla yaklaşık 2 cm kalınlığında dilimlere ayırdım. 



Üzerlerini hafifçe yassıltarak yağlanmış tepsiye dizdim. En son olarak üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına verdim.



Üstü kızarana kadar pişirdim.

Not: 
-Mayalı hamurlarınızı akşamdan yoğurup, üstünü kapakla veya streç filmle kapatıp buzdolabına kaldırırsanız, sabah kalktığınızda mayalanmış olarak kullanıma hazır olur. 
-Aynı hamurla haşhaşlı poğaça da enfes olur. Bir dahakine onu yapacağım.
-Hazırladığınız çörekleri, tepsiye biraz sıkı bir şekilde dizerseniz, pişerken arasının açılmasını önlemiş olursunuz.

14 Ocak 2016 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK BAKLİYAT YEMEĞİ

   Dondurucumda, tek başına bir yemek çıkarmayacak miktarlarda kalan yeşil mercimek, barbunya ve aşurelik buğdayı değerlendirmek için uydurduğum bir tarif. Normal bakliyat yemeklerinin sıkıcılığından kurtardı, farklı ve lezzetli bir yemek oldu. Deneyip beğenirsiniz diye umuyorum.



   Malzemeler:
1'er kase kadar haşlanmış -Yeşil mercimek
                                          -Barbunya
                                          -Aşurelik buğday
1 kuru soğan
2 adet havuç
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Baharat (kimyon ve karabiber kullandım)
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı (en son ilave ettim)
Sıcak su  
   
   Yapılışı:
Havuçları soyup küçük küpler halinde doğradım. Sarımsak ve soğanı da incecik doğradım. 2-3 kaşık ayçiçek yağında havuçları soteleyip soğan ve sarımsağı ekledim. Birlikte biraz kavrulduktan sonra salçayla da biraz çevirdim. Üzerine önceden haşladığım bakliyatları ekleyip suyunu ayarladım, kapağını örterek kısık ateşte kaynamaya bıraktım. 10 dk kadar piştikten sonra baharatını ve tuzunu ayarladım. En son zeytinyağını üstüne gezdirip bir taşım kaynatarak altını kapattım.

Not: Bu yemeğe kuru fasulye ve nohutta eklenebilir, çok yakışacaktır.

13 Ocak 2016 Çarşamba

PORTAKALLI KURABİYEM (SIVI YAĞ İLE)

   Merhaba. Blogumu sık sık güncellemek, yeni tarifler girmek istiyorum ama günlerim öyle yoğun geçiyor ki. Taslak bile hazırlayamaz oldum. Bir sürü tarifim oldu ekleyebileceğim halbuki. Hepsi de doğaçlama. İki oğlum, büyüğün okulu-kursları, küçüğün oyun, beslenme, uyku, vs ihtiyaçları derken gün bitiyor. Ki daha küçük oğlumun uyku sorununu da halledebilmiş değilim. Gece-gündüz, illa ben yanında yatayım, istediği zaman emsin, uyusun istiyor küçük bey. O yüzden o uyurken de rahat değilim yani. Dolayısıyla yeni tarif girerken, zaten zar zor çektiğim fotoğrafları düzenlemek, seçmek de işkence oluyor bana. 
  
    Bu serzenişlerden sonra, nefis portakal tadı ve kokusuyla içinize ferahlık veren kurabiyelerimin tarifini de paylaşayım paşam uyanmadan :)




   Malzemeler:
1 portakal kabuğu rendesi ve suyu
1 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı toz şeker
1 pkt vanilya
Çay kaşığının ucuyla karbonat
1 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
Dışını bulamak için toz şeker



   Yapılışı:
Portakal suyu ve rendesi, sıvıyağ ve şekeri, şeker biraz eriyene kadar karıştırdım. Diğer malzemeleri ilave edip iyice yoğurdum. Daha sonra hamuru rulo yaptım (çapı 2,5 cm kadar oldu sanırım). 1'er cm eninde dilimlere ayırdım. Her birinin etrafını toz şekere bulayıp tepsiye dizdim. 170 der. ye (önceden ısıtmadım) ayarladığım fırında hafif pembeleşene kadar pişirdim.  


Not: Bu ölçülerle, atıştırmalık boyurtlarda 29 tane kurabiye çıktı.