Ne aramıştınız

4 Kasım 2010 Perşembe

SEMİZOTU ÇORBASI

Kendi uydurduğum tariflerden biri. Ama duyduğuma göre yöresel bir yemek olarak da varmış gerçekten. Biz ailece severek yiyoruz. Ölçü falan yok göz kararı yapım herşeyi. Önce semizotlarını iyice yıkayıp ince ince doğradım. Ardından 1 kuru soğanı ve 2-3 diş sarımsağı doğrayıp biraz sıvıyağda hafif pembeleştirdim. 1 kaşık kadar salçayı ekleyip kavurdum. Semizotlarını da ilave edip biraz çevirdikten sonra e suyu, tuz, karabiber, kuru nane ve azıcık da kimyon ilavesiyle iyice pişene kadar kaynattım. Alını kapamaya yakın yarım limon suyu ekledim. Kıyma eklenirse de çok lezzetli oluyor. Ben bu kez eklemedim.

HARİRE

Tarifi dün akşam denedim. Bir taraftan yemekler ısınırken diğer taraftan da tatlı hemen pişiverdi. Çocuklara pekmez yedirmenin alternatif bir yolu olarak çok güzel. Ayrıca oldukça hafif ve lezzetli olması nedeniyle misafirler için de güzel bir ikramlık. Bence tadına bakan herkes beğenecek. Ben tatlıyı çok şekerli sevmediğim için şekeri yarım bardak kullandım. Tam benlik oldu. Tarif için Alternatif Mutfak'a teşekkür ediyorum. Tarifi aynen kopya ediyorum:
Malzemeler. ( 6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
ceviz içi(istenilen miktarda)
sade dondurma
Hazırlanışı:Pekmez, un, tozşeker, su bir tencereye konulur ve mikser ile iyice çırpılır. Orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Hafif kaynamaya başlayınca tarçın, yenibahar eklenir ve karıştırılır. Kaynayınca altı kapatılır ve kaselerin yarısına kadar boşaltılır. Üzerine ayıklanmış ve dövülmüş ceviz (dişe gelecek kadar büyüklükte olmalı un ufak dövülmemeli) konulur(istediğiniz miktarda koyabilirsiniz) Üzerine tekrar karışım dökülür. Hafif ılınınca buzdolabına konulur ve iyice soğuması beklenir. İyice soğuyunca buzdolabından çıkarılır ve üzerine sade dondurma konulup, soğuk soğuk servis edilir.