Ne aramıştınız

25 Aralık 2012 Salı

DULCE DE LECHE - SÜT REÇELİ


Süt reçelinin birkaç değişik yapılışı var. Ben bu tarifi mutfakhatiralari 'ndan almıştım. Çok başarılı bir tarif olduğunu düşünüyorum.
Süt reçelini ister pankekle tüketebilirsiniz, ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz, pastalarınızda süsleme malzemesi ya da krema olarak kullanabilirsiniz, tatlılarınıza ekleyebilirsiniz. Ya da hepsini boşverip kavanoza kaşıkla dalmak suretiyle tüketebilirsiniz. Girdiği her yere çok yakışan bir lezzeti var.
 
 
 
 
Malzemeler:
1 kg. süt
1 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı karbonat
Yapılışı:
Süt ve şeker tencereye alınıp ara ara karıştırılarak kaynama noktasına getirilir. Karbonat da eklenerek karıştırmaya devam edilir.45 dk-1 saat kadar sonra karışımın rengi yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacak. Tariflerde bu ana kadar sürekli karıştırılması öneriliyor ama ben 5-10 dk da bir falan karıştırıyorum. Hiç problem olmuyor. Muhallebiden biraz daha akışkan bir kıvama ulaştığında (bu sürecin birkaç saat aldığı da ifade ediliyor tariflerde, benim yaptığım 1,5 saatte falan istediğim kıvamı alıyor) ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra kapaklı bir kavanoza alınıp buzdolabına koyulur. Ertesi gün nutella gibi sürülebilir kıvama ulaşmış olan süt reçeli kullanıma hazırdır.

Not: Süt reçeli pişerken köpürerek pişiyor. Uygun kıvama geldiğinde ise köpürme olayı bitmiş ve tencereki malzeme miktarı epey azalmış oluyor (Yeteri kadar piştiğini bu kriterlerden anlayabiliriz). Kalan miktar, sütün kendi içindeki su miktarıyla da ilgili olacağından, ortalama olarak ilk miktarın yarısından daha az bir reçel kalıyor geriye.
-Ben yoğun şeker tadı sevmediğimden sütü daha fazla kullanıyorum (1,5-2 kg kadar).
-Süt reçelini uzun süre buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz. Ancak 3-4 günden sonra, tadında bir değişiklik olmadan, meyve reçeli gibi şekerlenmeye başlıyor.