Ne aramıştınız

23 Mart 2011 Çarşamba

GÜLLÜ LOKUMLU VE GÜL SULU KEK


SusamÇörekotu'nun tarifiyle yaptığım ve her lokmasında mis gibi gül aromasının içimize yayıldığı lezzet...
Malzemeler:
3 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak süt
1 bardak sıvıyağ (tarifte fındık yağı denmiş ama ben mısırözü kullandım)
5 adet güllü lokum (ben 10 kadar kullandım)
2 kaşık gül suyu
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
2,5 bardak un
Yapılışı:
Öncelikle yumurtaları şekerle birlikte rengi değişebe kadar çırptım. Yağı, sütü ve gül suyunu da ekledikten sonra biraz daha çırpı birlikte elediğim un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ettim. İyice karıştırdıktan sonra yağlanmış kalıba döktüm. Doğramış olduğum lokumları üzerine serpiştirdim ve kaşığın arkasıyla hafifçe bastırarak hamurun içine gömülmesini sağladım. Önceden ısıttığım 175 der.deki fırında pişirdim.
Not: Lokumları doğramak oldukça zorladığı için önce 15 dk kadar dondurucuda bekletip biraz sertleşince doğradım.

FIRINDA DOMATESLİ PATATES-KÖFTE

  

Herşeyi göz kararı kullandığım için ölçü veremiyorum. Ben önceden hazırlayıp dondurucuda beklettiğim köfteleri ve domates-biber karışımını kullandım. Siz istediğiniz şekilde hazırladığınız köfteyi kullanabilirsiniz.
Öncelikle köfteleri, çözünmesini beklemeden, az yağlı tavada arkalı önlü hafifçe kızarttım ve borcama dizdim. Tavadaki yağa küp doğradığım patatesleri ekleyip biraz soteledim. Üzerine ince doradığım soğan ve sarımsağı da ilave ederek biraz daha çevirdim. Domates-biber karışımını, salçasını, tuzunu ve baharatını ekledikten sonra az daha karıştırıp köftelerin üzerine yaydım. Borcamın üzerini alüminyum folyoyla hava almayacak şekilde kapattım ve 200 der.lik fırında 1 saat kadar pişirdim.

BEŞAMEL SOSLU KUSKUS

     Kuskusları bol suda haşlayıp süzdüm. Daha sonra tencereye alıp çok az sıvıyağ ile birlikte biraz çevirdim. Üzerine 2 kaşık un ekleyip karıştırarak unun her tarafa eşit yayılmasını sağladım ve 2 bardak kadar sütü yavaş yavaş döküp karıştırdım. Rendelenmiş kaşarı da ilave ettim. Kıvama geldikten sonra tuzunu ve karabiberini ekleyip borcama döktüm ve 200 der.lik fırında 20 dk. kadar pişirdim.
Not: Ben beşamel sosu hazırlamak konusunda iyi değilimdir. Zira un hep topaklanır ve ben de sinir olurum. Bu tarifteki gibi yapınca topaklanma riski hiç olmuyor ve bu yüzden ben bunu tercih ediyorum.