Ne aramıştınız

14 Ekim 2010 Perşembe

PUDİNGLİ KEK



Tarif Hünerli Bayanlar'dan. Gerçekten güzel bir lezzet. Hatta harika... Ama keserken dikkatli olmak gerekiyor. Zira puding nişastalı olduğu için -daha önce denediğim nişastalı keklerde de gördüğüm üzere- kek hafiften kuru oluyor ve keserken dağılabiliyor. Tarifi aynen kopyalıyorum:
Malzemeler
  • 4 Adet (orta boy) Yumurta
  • 1 Su Bardağı (200 gr.) Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt ya da Yoğurt (her iki şekilde de güzel oluyor)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ (tercihen Fındık Yağı)
  • 2 Su Bardağı (250 gr.) Un
  • 1 Paket Kakaolu Puding
  • 1 Paket Kabartma Tozu
Yapılışı
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları, şekerle, şeker tamamen eriyip, karışım mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Süt (ya da yoğurdu) ekleyin, biraz daha çırpın.
  • Sıvı yağı ekleyin, biraz daha çırpın.
  • Ayrı bir kaba, un, kabartma tozu ve pudingi birlikte eleyin.
  • Unlu karışımı, sıvı karışıma ekleyin ve çok az daha çırpın.
  • 25x25 cm. civarında kare bir borcamın, tabanına yağlı kağıt serin. Karışımı boşaltın.
Önceden ısınmış, 180 derece fırında, 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Biz oğlumla birlikte yaptık keki. Tabi her aşamasına hakim olmak isteyince süslemede gümledik. Ben krem şantiyle kaplayıp üzrine çikolata sosu gezdirmeyi düşünüyordum. Sabırsız oğlum daha kek soğumadan krem şantiyi sürünce haliyle o da eridi. Bir de üzerine çikolata sosu ekledi ve böyle bir görüntü ortaya çıktı. O kendini başarılı hissetti mutlu oldu, ben de onunla güzel bir etkinlik paylaştığım için... Ama ne yalan söyleyeyim eğer bir misafire ikram için hazırlıyor olsaydım kekimi bu hale getirmesine izin vermezdim.

SOMON YAHNİ


Yine belli bir tarifi olmayan atmasyon bir yemek. Fırında somon pişirmiştim. Artanın kılçıklarını ayıkladım. 2 domates ve iki yeşil biberi çok az yağda soteleyip somonu üzerine ekledim. Çeyrek bardak su ilavesiyle tatların birbirine karışması için tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte biraz pişirdim. Harika bir lezzet çıktı ortaya. Fırın somonu ise şöyle yaptım: Birkaç damla zeytinyağı, yeterince tuz ve biraz da karabiberi karıştırıp balığın içine ve dışına sürdüm. 1 adet patates, 1 adet soğan, 2 havuç ve 4-5düş sarımsağı iri iri doğrayıp balığın içine doldurdum. Yağlı kağıda sarıp fırına verdim. 180 derecede 1 saat kadar pişti. Lezzeti inanılmaz güzeldi. Balığın tadı sebzelere geçmişti. Hatta ben balıktan çok sebzeleri yedim. Çıkan suyu ve yağı ayırdım. Yağını akşamları yatmadan önce oğluma birer kaşık içirdim. Suyunu da ertesi gün yaptığım çorbaya kattım. Hiçbir şey ziyan olmadı yani. İnsan anne olunca böyle oluyormuş meğer. Oğlum için faydalı olacak şeyleri sonuna kadar kullanır oldum. Hatta bazen kendimi cimrilik yapıyor gibi hissediyorum ama yine de kuzucuğum herşeyden sonuna kadar faydalanmalı diye düşünüyorum.