Ne aramıştınız

1 Kasım 2012 Perşembe

ENGİNARLI BAHAR PİLAVI

 
Bu pilavı baharda yapmıştım. O yüzden adı bahar pilavı. Ama üzerinden yaz geçti, son bahar geçti, kış geldi ve ben daha şimdi yayınlıyorum. Son zamanlarda (bu son zamanlar dediğim uzunca bir zaman dilimini kapsıyor aslında) tarif deneme ve yeni tarif ekleyip blogumu güncellemede inanılmaz tembelim, farkındayım. Bunda, yeni işyerimin, evime uzak olması da çok etkili. Eski çalıştığım yer, evime 5 dk lık yürüme mesafesindeydi. Ben öğle arasında gidip yemeğimi yapardım, akşamları da yeni tarifler denemek için bol bol vaktim kalırdı. Ama artık işyerim eve uzak kaldığı için öyle bir imkanım olmuyor. Dolayısıyla yeni tarifler denemek için de yeterince vaktim olmuyor. Herneyse yeterince uzun bir girişten sonra tarifimi vereyim. Belki enginarlarını dondurucuda stoklayıp da tarifi denemek isteyecekler olabilir. Kesinlikle çok lezzetli bir pilav oluyor.
 


Malzemeler:
1 bardak pirinç
4-5 adet enginar kalbi
4-5 adet taze soğan
Pilavlık fıstık (dolmalık fıstık, çam fıstığı)
2 bardak sıcak su (aslında su miktarı pirincin cinsine göre değişiyor. Benim bir ara kullandığım pirinç, pilav için 1 e 3 bardak su istiyordu)
4-5 kaşık zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Pirincimizi, suyu duru akana kadar yıkayıp süzelim (ben her seferinde tuzlu suda bekletme gereği duymuyorum). Enginar kalbini istediğimiz irilikte doğrayıp, önceden hazırladığımız limonlu suda bekletelim. Taze soğanları temizleyip, yıkayıp, salataya doğrar gibi doğrayalım. Z.yağını tencereye alıp, fıstıkları kavuralım. Sudan çıkardığımız enginarları da ekleyip çok az kavuralım. Kaynar suyu ilave edelim. İyice fokurdadıktan sonra pirinci ve soğanı da ekleyelim. Tuzunu ayarlayıp tencerenin kapağını kapatalım. 5 dk kadar açık ateşte pişirip ocağı kısalım. Ağzı kapalı olarak, Pirinçler suyu çekene ve diri kalmayana kadar pişirelim. Üzerine karabiber serpip servis yapalım.

Not: Kaliteli bir çekim olmadığı için fotoğrafta taze soğan ve fıstıklar belli değil. Ama varlar, orada bir yerdeler :) Ayrıca servis yaparken pilavın üzerine kıyılmış taze dereotu serperseniz de çok yakışacaktır.