Ne aramıştınız

12 Mart 2012 Pazartesi

PEKMEZLİ TOPLAR


Hem çocukların, hem de büyüklerin seveceği bu nefis tarifimi, sevgili http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ un ev sahipliğini yaptığı "Porselen Demlik Çay saati Etkinliği"ne gönderiyorum.

Malzemeler:
2 paket pötibör bisküvi
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması
2 kaşık labne
1 su bardağı fındık ya da ceviz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt.
Süsleme için:
Hindistan cevizi, Antep fıstığı, ceviz, fındık veya renkli şekerlemeler
Yapılışı:
Bisküviler robotta toz haline getirilir. Diğer malzemeler üzerine eklenir ve robot tekrar çalıştırılır. Azar azar süt ilave edilir. Kıvamını ayarlamak için duruma göre süt veya bisküvi eklenir. Kabuklu ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar elde edilir. Hindistan cevizi, şekerlemeler, toz fındık, ceviz ya da Antep fıstığına bulanır. Tepsiye dizilip buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir.

11 Mart 2012 Pazar

YAĞLAMA



Kayseri'ye özgü bir yemekmiş bu. Tabi lavaşı da evde hazırlanmak şartıyla. Ama tembel ben onunla uğraşmadım ve hazır lavaş kullandım. Bu nefis ve doyurucu yemeğin, benim kullandığım malzemelere göre tarifi ise şöyle:
Malzemeler:
4 adet lavaş
200 gr kadar kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3 adet domates
1-2 kaşık salça
Tuz, baharat (karabiber ve toz zencefil kullandım)
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Kıymayı, bir miktar sıvı yağ ile kavuralım. Rengi tamamen değiştiğinde, ince doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edelim.Salça ve domatesi ekleyip hep beraber pişirelim. Kıvamı en üstteki fotoğrafta olduğu gibi olacak. Bunun için gerekirse biraz su ekleyelim. En son tuzunu ve baharatını ayarlayıp altını kapatalım. Soğumadan, tepsiye aldığımız lavaşın üzerine yeterince kıymalı harç yayalım. Kıymalı harç ve lavaşlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım (en üstte harç olacak). Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip dilimleyerek servis yapalım.

KEFİRLİ BROWNİ PASTA



Tamamen doğaçlama olan bu nefis pasta/kek tarifimi, sevgili  http://catlakkafe.blogspot.com/  un ev sahipliğini yaptığı "Çay, Kahve Bahane etkinliğine gönderiyor ve kolay gelsin diyorum.

Bu ölçülerle tam 16 adet kek çıktı.
Malzemeler:
Keki için:
4 yumurta
1,5 bardak şeker
1,5 türk kahvesi fincanı kefir
4-5 kaşık kakao
1 cup un 1 pkt kabartma tozu
½ çay kaşığı karbonat
1 pkt vanilya
Islatmak için:
Soğuk süt
Üzeri için:
1 pkt krem şanti
Krem şantiyi çırpmak için süt
Çikolata sosu (Ben kendim hazırladım)
Çikolata sosunu çırpmak için süt
Yapılışı:
Öncelikle fırın, 175 der. ye ayarlanır, ısınmaya bırakılır. Un, kakao, vanilya, kabartma tozu ve karbonat birlikte elenir. Yumurtalar şekerle birlikte, boza kıvamına gelene ve rengi iyice açılana kadar çırpılır. Kefir eklenerek çırpmaya devam edilir. Elenmiş olan kuru malzemeler ilave edilip tekrar çırpılır. Hamur, silikon muffin kalıplarına paylaştırılır ve kürdan testinden geçene kadar pişirilir (ilk 30 dk fırının kapağı açılmaz). Pişen kekler, 5 dk kadar, ilk sıcaklığının çıkması için bekletilir. Daha sonra üstleri kürdanla birkaç yerinden delinip, birer yemek kaşığı soğuk süt gezdirilir. İyice soğuduktan sonra ırpılmış krem şanti ve onun üzerine de çikolata sosu gezdirilir. 
Çikolata sosunun tarifini daha önce ŞURADA vermiştim. 

Bu sefer sadece nişastayı 1 kaşık fazla kullandım.