Ne aramıştınız

2 Şubat 2012 Perşembe

PATLICAN KEBABI

Tüm ölçüler kişi sayısına göre değişeceği için ölçü veremiyorum. Zaten tarif diye de birşey yok aslında. Öyle kafadan uydurdum. Ama nefis bir yemek oldu.
İşe köfteleri hazırlamakla başladım. İrice bir kuru soğanı ve 3 diş sarımsağı soyup mutfak robotuna attım. 1 yumurtanın sarısı, 1/4 çay bardağı kadar sıvıyağ, baharatlar (kekik, karabiber, toz zencefil, yenibahar), göz kararı tuz ve 250 gr kadar kıymayı da ekleyip robotu çalıştırdım. Tüm malzemeler iyice ufalanana ve birbiriyle karışana kadar çevirdim. daha sonra üzerine yine göz kararı galeta unu ekledim (kıvamını, hafif ele yapışacak ve kuru olmayacak şekilde ayarladım). Hazır olan köfte harcından ceviz kadar parçalar alıp yuvarladım ve bir tepsiye dizdim. Daha sonra, yıkadığım patlıcanları 1 parmak kalınlığında dilimleyip (patlıcanları tuzlu suda falan bekletmedim. zira daha önce defalarca bu yöntemi denedim ama patlıcanların tadında hiç değişikli olmadı) borcama 1 patlıcan- bir köfte sırasıyla dizdim. Üzerine salçalı su hazırlayıp gezdirdim (salçalı su, patlıcanların yarısından daha aşağı seviyedeydi. borcamın üzerini, yemeğe değmeyecek şekilde alüminyum folyoyla kapatıp öndecen ısıttığım 200 der.lik fırına verdim. Patlıcanlar ve köfteler iyice piştikten sonra folyoyu alıp, üzeri hafifçe kızarana kadar fırında beklettim.

PASTANE POĞAÇASI

Yine yılbaşı için hazırladığım bir tarif. Bu tarifi bir forumdan aldım ama orijinal kaynağı belirtilmemişti. Emek hırsızlığı da yapmak istemiyorum. O yüzden tarifin asıl sahibi görürse eğer, yorumunu bıraktığında postu düzeltirim. Poğaçanın lezzeti hakkında yorum yapmama bile gerek yok. Mutlaka deneyin diyorum sadece.
Malzemeler:
Oda sıcaklığında yumuşamış 1 pkt margarin (ben tereyağı kullandım)
2 yumurta (birinin sarısı, üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı şeker
1 pkt yaşmaya (ben 2 yemek kaşığı kuru maya kullandım)
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (emin değilim ama 4-4,5 bardak kadar kullandım sanırım)
Yapılışı:
Ilık sütün içinde şekeri eritilip maya eklenir. Hafifçe karıştırılıp mayanın kabarması beklenir. Maya kabarınca, tüm malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yoğurulur (kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olmalı). Üzeri örtülüp ılık bir yere koyarak mayanın gelmesi beklenir. Mayası gelen hamur şekillendirilir ve yağlanmış tepsiye dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yaklaşık 180 der.de poğaçalar kızarana kadar pişirilir.
Not: Ben poğaçaların içine beyaz peynir koydum. Kıymalı, patatesli de çok güzel olabilir. İçi boş olarak da pişirilebilir.

KÜTÜK PASTA

Yılbaşı akşamı için Yaptığım bu pastayı eklemek ancak şimdi kısmet oluyor. Tam 31 aralık günü, mutfakta akşam için hazırlık yaparken birden bire öyle bir rahtasızlandım ki. Bu pastayı hazırlarken de rahatsızlığım gitgide artmaya devam etti. Öyle ki kalkıp bir sofra bezi bile almaya mecalim kalmamıştı. Elimi uzattığım yerde elime ilk geçen şey olan kesme tahtasını alıp koydum tepsinin altına. sonra da oturduğum yerde pastayı şekillendirdim. Allahtan Kremayı daha önceden yapmıştım. Tabi yine mecalim olmadığı için krema olarak crem ole ve krem şantiyi çırpıverdim. Halbuki kafamda daha farklı bir krema vardı ama kısmet değilmiş. Neyse artık çok daha iyiyim. Allah kimseye çaresiz dert vermesin. Yalnız o dönemin faturası bana tembellik olarak geri döndü. Bu da uzun zamandır yeni tarif eklemeyişimin nedenidir.  
Gelelim pastaya. Pandispanyayı "denediğim en güzel rulo pasta hamuru" diyerek yayınlayan dilekmutfakta'dan aldım. Gerçekten harika, yumuşacık ve şekillendirmesi kolay bir pandispanya. Ben çok beğendim.
Malzemeler:
Pandispanya için:
5 yumurta
4 fincan şeker (Türk kahvesi fincanıyla)
5 fincan un (Türk kahvesi fincanıyla)
1 fincan ılık su (Türk kahvesi fincanıyla)
1 pkt kabartma tozu
! pkt vaniya (tarifte yoktu ben ekledim)
1 tutam tuz
Arasına:
1 pkt krem şanti
1,5 bardak süt
Üzerine:
1 pkt çikolatalı crem ole
1,5 bardak süt
Yapılışı:
Öncelikle malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edelim. Yumurtaları buzdolabından çıkarıp hemen kullanmam gerekiyorsa, ben 5 dk kadar, ılık su koyduğum kasede bekletiyorum.
Orijinal tarifte yumurta bütün olarak çırpılmış ama ben sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpmayı tercih ettim. Şekerin yarısını sarısına, yarısını beyazına ekledim. İkisini de ayrı ayrı iyice çırptım (beyazlar tamamen kar haline gelene, krem şanti gibi olana kadar). Sonra ikisini birleştirdim. Tuz ve ılık suyu ekleyip birlikte biraz çırptım. Ardından birlikte elediğim un, k.tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırptım. Yağlı kağıt serdiğim büyük boy fırın tepsisine hamuru yayıp 175 der.lik fırında pişirdim (fırını önceden ısıtmadım). Pişirirken dikkatli olmak lazım. Çok çabuk pişiyor çünkü (10-15 dk arasında pişirme işi bitmişti). Fırından alıp el dokunacak sıcaklığa gelince hemen rulo yaptım ve o şekilde soğuttum. O soğuyana kadar crem ole ve krem şantiyi ayrı ayrı çırpıp hazırladım. Soğuyan pandispanyanın arasını açıp krem şantiyi her tarafına yaydım. Tekrar rulo yapıp, bir ucundan verev bir parça kestim. kestiğim parçayı kekin bir yanına koydum ve pastanın her yerini crem ole ile kapladım. Son olarak da çatalla baştan aşağı çizikler attım. Normalde, dolapta bekletip iyice soğutuluyor ve servisten önce üzerine pudra şekeri serpilerek karlı bir ağaç  gövdesi görüntüsü veriliyor ama benim gücüm bu kadarına bile zor yetti.