Ne aramıştınız

16 Temmuz 2011 Cumartesi

BALIK KÖFTESİ

Yine oğluşumun çok sevdiği bir yemek. Hep oğlumun sevdiği yemeklerden bahsediyorum ama insan anne olunca, yemeklerinin lezzeti, çocuğunun beğenip beğenmemesiyle ölçülüyor. Benim oğlum da herşeyi yemeyen, fazla iştahı olmayan bir çocuk olunca, beğendiği bir lezzeti bulduğumda "tamam bu çok lezzetli oldu" diyorum :) Bu arada köfteler fotoğrafta yanmış gibi görünüyor ama hiç de öyle değildi. Çok güzel kızarmıştı. Mutfak aydınlatmam yeterli olmadığı için bazı fotoğraflar böyle çıkıyor diye düşünüyorum.
Malzemeler:
Balık (ben palamut kullandım)
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
1 adet kırmızı salçalık biber
1 adet yumurta
Sıvıyağ
Yeterince galeta unu
Tuz ve bolca baharat (ben karabiber, yenibahar, kuru kekik ve kimyon kullandım)
Yapılışı:
Öncelikle balığı fırında pişirip kılçıklarından ayıkladım. Mutfak robotuna aldım. Üzerine galeta unu hariç tüm malzemeleri ekledim ve hepsini robotta çektim. Sonra yeterince galeta unu ekleyip kıvamını ayarladım.
Teflon tavayı ocağa alıp 2 kaşık kadar sıvıyağı iyice kızdırdım. Köfteleri şekillendirip pişirdim. Yağlı kağıt üzerine çıkararak fazla yağını aldım.
Not: Biz yerken üzerine bolca limon sıktık. İnanılmaz yakıştı. Tavsiye ederim.

14 Temmuz 2011 Perşembe

TAVUK PAÇASI

Pratik ve nefis. Daha ne olsun...
Malzemeler:
Üzeri için:
Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
Paça için:
1 yumurta
3 diş sarımsak (ezilmiş olarak)
1 su b. tavuk suyu
3 y.k. un
3 y.k. yoğurt
Üzerine:
Tereyağı
Toz kırmızı biber
Tuz
Yapılışı:
Paça için gerekli malzemeleri çırpıp, muhallebi kıvamına gelene kadar tavada pişirelim. Pişen paçayı servis tabağına alıp üzerine, önceden haşlayıp didiklediğimiz tavuk etini yayalım. En üzerine, tereyağı-kırmızı biber karışımını gezdirip servis yapalım. Hepsi bu kadar.

TAVADA PERİŞAN BÖREK

Haftasonu kahvaltısına farklı ne yapsam diye düşünürken dolapta bekleyen baklava yufkalarıyla böyle birşey yapmak geldi aklıma. Güzel de oldu biz çok beğendik.
Malzemeler:
8-10 tane baklava yufkası
1/2 su bardağı süt
1/4 su bardağı yoğurt
2 yumurta
Peynir (beyaz peynir ve kaşar kullandım)
1/2 çay b. sıvıyağ
Tuz
Yapılışı:
Süt, yoğurt, yumurta ve sıvıyağı birlikte çırpalım. Elimizle rastgele parçalara ayırdığımız yufkaları bu karışıma ekleyip ve her tarafının karışıma bulanmasını sağlayalım (baklava yufkaları neredeyse eriyor ve hamur haline geliyor). Teflon tavaya çok az sıvıyağ koyup karışımın yarısını tavaya yayalım. Üzerine rendelemiş olduğumuz peynirleri yayıp karışımın diğer yarısıyla da üstünü kaplayalım. Kısık ateşte arkalı önlü pişirip sıcak sıcak servis yapalım.

13 Temmuz 2011 Çarşamba

MUHALLEBİLİ KURABİYE


Tarifini incitanemtuana.blogcu adresinden aldığım enfes, ağızda dağılan kurabiyeler. Oğlum o kadar beğendi ki "anne bir daha yapar mısın" diye yalvardı resmen. Ben de bir dahakini kakaolu yapup oğluşuma duble mutluluk yaşatmayı planlıyorum inşallah.
Malzemeler:
Muhallebisi için:
1 bardak süt
1,5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker (ben daha az kullandım)
1paket vanillya
Kurabiye için:
Oda sıcaklığında yumuşamış 250 gr margarin (ben tereyağı kullandım)

3 yemek k. yoğurt
1 pkt kabartma tozu

Aldığı kadar un

Üzerine serpmek için bolca pudra şekeri

Yapılışı:
Muhallebi için tüm malzemeleri tencereye alıp sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Pişen muhallebiyi bir kenarda soğumaya bırakalım.
Fırını 180 der.ye ayarlayarak önceden ısıtalım. Tüm malzemeleri karıştırarak kurabiye hamurunu yoğuralım(kulak memesi kıvamında). Merdane yardımıyla hamuru açıp (çok kalın ya da çok ince olmayacak) su bardağıyla yuvarlaklar keselim. Her birinin içine 1 çay kaşığı muhallebi koyup D şeklinde kapatalım (1 çay kaşığı tam geldi). Kenarlarına çatalla hafifçe bastırıp şekil verdikten sonra yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Üzerleri hafif pembeleşince fırından çıkaralım. Ilıdıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servis yapalım.

12 Temmuz 2011 Salı

LAHANA ÇORBASI

Biz beğendik ve de kapuskaya benzettik tadını. Tavsiye ederim denemenizi.
Malzemeler:
3-4 kaşık sıvıyağ
1 orta boy soğan
4–5 yaprak damarsız lahana
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurtanın sarısı
1 su bardağı süt
3–4 su bardağı su (ben et suyu kullandım)
Tuz, kırmızı biber
Yapılışı:
Lahanaların damarlarını çıkarıp, kalan kısmı icecik doğruyoruz. Tencereye sıvıyağı alıp üzerine lahanaları ilave ediyoruz ve lahana yaprakları diriliğini kaybedene dek kavuruyoruz. Ardından üzerine unu ekleyip, birkaç kez çeviriyoruz. Sürekli karıştırarak suyu ekliyoruz. Tuzunu ayarlayıp 15–20 dakika pişirelim. Bu arda bir kapta yumurta sarısını ve sütü çırpıp sürekli karıştırarak ve azar azar çorbaya ilave ediyoruz. Çorbanın üzeri göz göz olana kadar, karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Kaselere alıp üzerine kırmızı pul biber serperek servis yapıyoruz. 

BROWNİ KURABİYE (KAKAOLU ISLAK KURABİYE)

Çok beğendiğim Tadına Doyamadım blogundan aldım tarifi. Enfes oldu, bayıla bayıla yedik.
Malzemeler:
1 yumurta
1 çay b. toz şeker
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3 y.k. sıvıyağ
3 yemek k. kakao
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
2,5-3 su b. un (ben 2,5 bardak kullandım ama kurabiyeler fırında yayıldı. 3 bardakla daha iyi olur)
1 limon kabuğu rendesi (tarifte yoktu ben ekledim. çok da yakıştı)
Yapılışı:
Öncelikle fırınımızı 170 der.ye ayarlayıp ısıtıyoruz. Tüm malzemeleri yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirerek pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye diziyoruz. 20 dk kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp soğuyan kurabiyeleri kenarlı bir tepsiye alıyoruz.
Şerbeti için:
1 su b. sütü ve 1 çay b. şekeri karıştırıp şeker eriyene kadar ısıtıyoruz (bence süte şeker eklemeye gerek yok. çünkü bana bu şekilde çok şekerli geldi). Sıcağa yakın sütü, soğuk kurabiyelerin üzerine döküyoruz. Birkaç dk bekletip kurabiyeleri ters çeviriyoruz ki şerbeti iyice çeksin. İstediğimiz gibi süslüyoruz.
Not: Kurabiyeler şerbeti çektikten sonra mutlaka buzdolabında bekletin (1 saat kadar). Aksi halde çok yumuşak oluyor ve tepsiden alırken parçalanıyor. Ama dolapta bekleyince kıvamı tam oturuyor.