Ne aramıştınız

1 Nisan 2011 Cuma

ÇİKOLATALI İRMİKLİ LOKUM

Tarifin orijinali Pembeli'nin Mutfağı'na ait. ben ufak tefek değişiklikler yaptım. Oğlum ve eşim bayıldılar lezzetine. Hatta bir arkadaşım da çok beğendi ve içinde muz var zannetti. Bu da bana güzel bir fikir verdi. Bir dahakine muz da ekleyeceğim inşallah.
Malzemeler:
5 su bardağı süt
15-16 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı şeker (fazla tatlı sevenler miktarı artırabilir. Biz az şekerli sevdiğimiz için bu ölçü tam bize göre oldu)
2 pkt çikolatalı krem şanti (toz olarak)
Üzerini bulamak için hindistan cevizi
Yapılışı:
Süt, şeker ve irmiği bir tencereye alıp iyice kaynayıncaya ve kıvamını buluncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıp tencereyi bir kenara alarakbiraz soğumasını bekliyoruz. İçine el girecek kadar soğuduktan sonra krem şantiyi ekleyip iyice yoğuruyoruz. İstediğimiz büyüklükte toplar yapıp her tarafını hindistan cevizine buluyoruz. en az 1-2 saat buzdolabında dinlendirip (tercihen 1 gece dinlendirin. Ertesi güne tadı çok daha güzel oluyor) servis yapın.

KREM KARAMELLİ KEK


Portakal ağacından çok uzun zaman önce aldığım tarifi denemeye bir türlü cesaret edememiştim. Oysa kafamda büyütmüşüm. Hiç öyle göründüğü gibi zor bir tarif değilmiş. Ayrıca lezzeti inanılmaz güzel oldu.
Malzemeler:
Yarım su bardağından biraz fazla şeker
Krem karamel için:
500 ml süt
4 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
1 pkt vanilya
Yarım limon kabuğu rendesi
Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı un
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
3 veya 4 yemek kaşığı kakako
1 limon kabuğu rendesi
Yapılışı:
İlk hazırlık olarak fırını 175 der.ye ayarlayın. Siz keki hazırlarken o ısınsın.

Öncelikle yarım bardaktan biraz fazla şekeri teflon tavada eritip, karamel haline getiriyoruz ve kek kalıbımızın tabanına yayıyoruz (ben ortası delik kalıp kullandım ama başka sitelerde okuduğum yorumlara göre kare borcamda da çok iyi oluyormuş).

Krem karamel için (homojen bir karışım olması için) öncelikle yumurtaları köpürmeyecek şekilde çırpıyoruz. sütün içine vanilya, yumurta, şeker ve limon kabuğu rendesini alıp biraz çırpıyoruz ( köpürürse endişelenmeyin çünkü benim yaptığımda köpükler kendiliğinden gitti, eğer gitmezse sizdağıtır ya da kaşıkla üzerinden alırsınız. Aksi halde krem karamelinizin görünümünü etkileyecektir). Bu karışımı da kek kalıbına döküyoruz.

Kek için yumurta ve şekeri iyice çırpıp köpürtüyoruz. Süt, sıvıyağ ve limon kabuğu rendesini ekleyip biraz daha çırpıyoruz. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu birlikte eleyip ekliyoruz ve çırpıp hamuru hazır ettikten sonra kalıba boşaltıyoruz.

Not: İlk önce kalıptaki herşey birbirine girmiş gibi oluyor ama endişelenmeyin. Pişerken hepsi yerli yerine geçip fotoğraflardaki görüntü ortaya çıkıyor.