Ne aramıştınız

27 Temmuz 2015 Pazartesi

ELMALI-PORTAKALLI ALT-ÜST KEKİ

Oğlumun okulundaki kermes için yaptığımnefis kekimin tarifi geliyor. Yumuşacık dokusuyla beni cezbetti, en kısa zamanda kendi ailem için yeniden yapacağım. Fotoğraf yine yok, üzgünüm.

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker (standart, düz su bardağıyla)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı portakal suyu (evde kan portakalı vardı, onu kullandım)
2 orta boy elma, kararmasını önlemek için de yeterince limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığına yakın karbonat
2 çay kaşığı kadar tarçın

Yapılışı:
Öncelikle fırını 170 der.ye ayarlayıp ısınmaya bıraktım. 
Elmaları soyup dilimledim(elma dilimi), kararmaması için üzerine limon suyuna buladım.
Kelepçeli kalıbın içini yağlı kağıtla kaplayıp elmaları tabanına dizdim.
Un, karbonat, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eledim, tarçını ekledim.
Yumurta ve şekeri birlikte, mayonez kıvamına gelene kadar çırptım. Sıvı yağ, portakal suyu ve sütü ilave edip biraz daha çırptım. Kuru malzemeyi de ekleyip çırparak homojen bir karışım elde edince harcı elmaların üzerine döktüm. Isınmış fırına verdim. 45 dk kadar sonra kürdan testinden geçtiğinde fırından alıp ılımaya bıraktım. Yaklaşık olarak oda ısısına geldiğinde keki kalıptan, ters olarak bir tepsiye aldım ve yağlı kağıdı yavaşça sıyırarak çıkardım.

PORTAKALLI PUF KEKLER

Puf puf yumuşacık ve enfes oldu bu kekler. Valla sonucun bu kadar leziz olacağını hiç tahmin etmemiştim. Yine fotoğrafyok maalesef. Görüntüsü sıradan top kek.

Malzemeler:
2 yumurta
100 gr kadar tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 bardak süt
1 orta boy portakalın kabuğu(rende) ve suyu
1,5 bardak şeker
1pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
2-2,5 bardak un

Yapılışı:
Öncelikle fırınımızı 180 der.ye ayarlayıp ısıtalım.
Un, karbonat, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Yumurtaları köpürene kadar çırpalım. Şeker, süt ve tereyağını ekleyip çırpmaya devam edelim. Portakal kabuğu rendesi ve suyunu, ardından da unlu karışımı ilave edip çırpalım. Minik kek kağıtlarına paylaştırıp fırına verelim. (Kek kağıtlarını, silikon muffin kalıplarına ya da tepsi şeklindeki muffin kalıplarına koyarak kullanmak gerekiyor. Aksi halde hamurun etkisiyle yayılıyor ve şekilsiz kekler çıkıyor ortaya).

Not: 1- Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı
         2- Bu ölçülerle 28 adet kek çıktı.