Ne aramıştınız

10 Eylül 2011 Cumartesi

KARAMELLİ PUDİNG

Tarifi buzlubadem'den almıştım. Aynen uyguladım ama görüntünün, onun yaptığıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Nedenini anlayamadım doğrusu. Ama tadı harikaydı. Hem de çok hafif olmuştu. Yolu tarsus'a düşmüş ve Ayhan Abi'nin meşhur kzandibi muhallebisinden tatmış olanlar varsa eğer, bu tarifle o lezzeti elde ettim diyebilirim. O kadar benzedi yani.
Malzemeler:
1 lt süt
1 bardak su
1,5 bardak toz şeker (ben 1 bardak kullandım)
6 kaşık nişasta (bir dahaki sefere 4 kaşık kullanacağım, bu miktar fazla geldi)
Yapılışı:
Öncelikle şekeri tencereye alıp karamelize ediyoruz. Üzerine kaynattığımız sıcak sütü döküyoruz (bu aşamada çok dikkatli olmalısınız, çünkü karamel sıçrıyor sütü dökerken. ben parmağımı yaktım). Biraz karıştırıyoruz. Ayrı bir yerde nişatayı suyla eziyoruz ve yavaş yavaş sütlü krışıma ilave edilir. Hemen kıvam alıyor zaten. Ocak kapatılıp muhallebi kaselere ya da kuplara paylaştırılır. Ben üzerine susam krokan serptim. iz istediğiniz şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz.

FIRIN POŞETİNDE ET


Malzemeler:
250 gr et
2-3 kaşık yoğurt
¼ limonun suyu
2-3 kaşık z.yağı
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir saklama kabında iyice karıştırıp, ağzı kapalı olarak 24 saat buzdolabında beklettim. Daha sonra fırın poşetine doldurup 190 der. de 1 saat kadar pişirdim.

TEREYAĞLI MANTAR-PATATES


Tadına baktığınızda, böyle bir basitlikten nasıl bu kadar lezzet çıktığına inanamayacaksınız. Biz çok sevdik. Mutlaka denemelisiniz. Özellikle et yemeklerinin yanına yakışacaktır.
Malzemeler:
1 paket mantar
2-3 tane orta boy patates
Tereyağı
Tuz
Yapılışı:
Patatesler ikiye bölünüp ince ince dilimlenir ve fırın tepsisine dizilir. Üzerine, temizlenip 2-3 parçaya bölünmüş mantarlar dizilir. Tuz serpilip en üste küp doğranmış tereyağı serpiştirilir ve 170-175 der.lik fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

7 Eylül 2011 Çarşamba

BALIK ÇORBASI

Bir gün önceki mangal sefamzdan kalan pişmiş balıkları çorba yapmaya karar verince bloglarda biraz gezindim. Fikir aldığım farklı tariflerle kendi tarifimi oluşturdum. Benim kullandığım balık mangalda pişmişti. Çiğ oalark kullanılacaksa eğer önce haşlandığını öğrendim. Ama ızgarada da pişirildiğinde aynı lezzetin elde edilebileceğini, haşlandığında balığın besin değerinin azalacağını düşünüyorum. Her neyde biz bu çorbayı çok sevdik. Size de tavsiye ederim. 
Malzemeler:
Balık (somon kullandım)
2 diş sarımsak
1 adet küçük boy kuru soğan
1 kaşık salça
Su
Tuz, karabiber
Terbiyesi için:
2 kaşık un
1 yumurta sarısı
1/2 limonun suyu (daha az da kullanılabilir)
Yapılışı:
Balık etini didikleyip bir kenara koydum. Sarımsak ve soğanı mümkün olduğunca küçük doğrayıp sıvıyağda soteledim. Üzerine balık etini ekleyip biraz daha soteledim. Salçayı ve suyu da ilave edip kaynattım. Yumurta sarısı, un ve limon suyunu birlikte iyice çırpıp, kaynamakta olan çorbaya yavaşça ve sürekli karıştırara ilave ettim. biraz daha karıştırarak kıvam almasını bekledim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp altını kapattım.
Not: Kullandığım sarımsak, balık kokusunu baskıladı ve hiç rahatsız edici bir koku olmadı çorbada.

ACILI EZME


Malzemeler:
3 adet yeşil biber
4-5 adet orta boy domates
1 adet irice soğan
2 kaşık salça (istenirse acı salça kullanılabilir)
Arzu edildiği kadar acı pul biber (benim salçam tatlı olduğu için acılığı bununla sağladım)
Üzerine:
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Yapılışı:
Domatesleri ve soğanı soyup diğer malzemelerle birlikte mutfak robotunda çektim. Tabağa alıp üzerine z.yağı ve nar ekşisi gezdirdim.
Not: Verdiğim ölçülerle 2 kavanoz kadar ezme çıkıyor. Buzdolabında 1-2 hafta bekleyince de tadı değişmiyor.

5 Eylül 2011 Pazartesi

KÖFTE KAPLI PATLICAN

tazenane.blospot'tan aldığım tarifi kendimce bazı değişiklikler yaparak denedim. Sonuç hiç fena değildi ama ben sadece fırında pişirdiğim için biraz kuru oldu. Bir dahaki sefere kesinlikle kızartarak pişirmeye karar verdim. Tarifi aynen kopyalıyorum:
 Malzemeler:8 tane patlıcan
1 tavukgöğsü
1 tane haşlanmış patates
2 dilim ekmek içi
1 yumurta
tuz
karabiber
kızartmak için:

sıvıyağ
sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağı
3-4 adet domates
2 diş sarımsak
tuz
Yapılışı:

Patlıcanların kabuklarını tamamen soyup tuzlu suda bekletin. Kızartıp havlu kağıdın üzerine alın. Tavukgöğsünü robotta çekin içine ekmek içi, haşlanmış patates, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyip köfteyi hazırlayın. Sekiz parçaya ayırın. Kızarmış patlıcanları köfteyle kaplayın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sosu için sarımsakları ezin. Tereyağında kavurun. Rendelenmiş domatesleri katın. Tuzunu ekleyip domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. Patlıcanları servis tabağına alıp sosla birlikte servis yapın.

MİLFÖYDEN KOLAY ŞÖBİYET




yeşilmutfaktanlezzetler.blogspot'tan esinlenerek yaptım. Eşim ve oğlum bayıldılar. Küçük kare borcama yapmıştım ilk denememde ve baba-oğul yarı yarıya paylaşıp bitirdiler. Onun üzerine 2 kez daha yapmak zorunda kaldım.
Malzemeler:
Milföy hamuru
Tereyağı
Kaymağı için:
2 bardak süt
4 kaşık irmik
Şerbeti için:
3 bardak su
3 bardak şeker
1-2 dilim limon
Yapılışı:
Öncelikle şerbet malzemelerini tencereye alıp şerbeti kaynatıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. İrmik ve sütü tencereye alıp koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak kaymağımızı pişiriyor ve onu da soğumaya bırakıyoruz.
Milföyleri 4'e bölüp herbirinin ortasına kaymaktan yeterince koyup (1,5 çay kaşığı kadar olursa tam oluyor) milföy karelerinin karşılıklı iki köşesini bir araya getirip hafif sıkarak yapıştırıyoruz. Çok az yağladığımız tepsiye, köşeler hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde diziyoruz. 175-180 der.de milföyler kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti üzerine döküyoruz.
Not: Ben şerbetlemeden önce şöbiyetten 2 tane ayırıp üzerlerine pudra şekeri serpip yedim. Çok hafif ve çok güzel oldu. Benim gibi fazla tatlı sevmeyenler bu şekilde yiyebilir.

SOSLU PATLICAN KIZARTMASI

Çoook uzun zaman önce kızartmayı hayatımızdan çıkarınca yapmaya elimin varmadığı, oğlumun ısrarıyla yaptığım ve çok özlemiş olduğumuz için yerken kendimizi kaybettiğimiz bir tarif. İçine patates, biber de eklesek şakşuka olacaktı ama ben eklemedim.
Malzemeler:
Patlıcan
Kuru soğan
Domates
Arzu edilirse limon suyu
Tuz, karabiber
Sıvıyağ
Yapılışı:
Patlıcanları istediğimiz şekilde doğrayıp bol sıvıyağda kızartalım (ben küçük küpler halinde doğradım). Soğanları ister piyazlık ister küp doğrayıp çok az sıvıyağ eklediğimiz tavada iyice öldürelim. Ardından yine küp küp doğranmış domatesi ekleyip iyice pişirelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayalım (istenirse biraz limon suyu da eklenebilir, ben çok yakıştırıyorum). Tabağa aldığımız patlıcanların üzerine sosumuzu dökerek servis yapalım. Hem kahvaltılık hem de meze olarak nefis.