Ne aramıştınız

3 Aralık 2010 Cuma

EKMEK PİZZASI

Salam ve sosisi kolay kolay eve sokmadığım ve hazır sucukların tadını da sevmediğim için bu kez kıymayla denedim. Vaktim de kısıtlıydı ve hamur yoğuramadığım için ekmekle hazırladım. Tadı nefisti. Kıyma bambaşka bir lezzet vermişti ve balkabağı da bu lezzete çok yakışmıştı.
Malzemeler:
1 su b. kadar küçük küpler halinde doğranmış balkabağı
2-3 adet yeşil biber
2 adet orta boy domates
1/2 su b. kadar kıyma( göz kararı koyduğum için ölçüyü bu şekilde verebiliyorum, kavrulmuş kıyma kullandım)
3-4 dal yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
2 adet yumurta
Zeytinyağı
1 kaşık kadar domates salçası
Tuz ve arzu edilen baharatlar
Üzeri için kaşar rendesi( ben unutmuşum resme bakarken farkettim)
Yapılışı:
Domates, biber, soğan ve sarımsağı istenilen ölçüde doğrayın( balkabağını çiğ kalmaması açısından küçük küçük doğrayın). Kıyma, yumurta, doğradığınız malzemeler, tuz, baharat ve az miktarda z.yağını  iyice karıştırıp bir kenara alın. Domates salçasını biraz suda eritip kekik ve z.yağı ile karıştırdıktan sonra enlemesine ikiye bölünmüş ekmeğin ( ekmeği istediğiniz ölçüde küçültün) üzerine sürün. Üzerine hazırlanmış olan kıymalı karışımı paylaştırdıktan sonra fırına verin ve kabaklar pişip pizzaların üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarmadan önce kaşar rendesini serpip eriyene kadar biraz daha fırında tutun.
Not: Ben 175 derecede pişirdim. Balkabakları sert kalmamış, tamamen pişmişti.

29 Kasım 2010 Pazartesi

TAVUK CİĞERİ

1 pkt tavuk ciğerini temizlemekle işe başladım. Daha doğrusu yürekle birlikte satıldığı için yüreğin kanlarını temizledim. Ardından süt, baharat ve biraz da tuz karışımından oluşan marine sosunda 2 saat kadar beklettim. Daha sonra süzgece alarak sosun iyice süzülmesini sağladım (ciğerler kuruyuncaya kadar ara ara karıştırdım). Un ve çay kaşığının ucu kadar karbonatı bir kapta karıştırıp ciğerleri bu karışıma buladıktan sonra, tavada kızdırdığım az miktardaki yağda soteledim. Hepsi bu kadar işte. Çok lezzetli oldu. Tavuk ciğeri, dana ciğerine göre biraz ağır olduğu için bence yanında mutlaka salatayla servis edilmesi gerekiyor. Bir de pirinç pilavıyla harika gidiyor.

OĞLUM İÇİN ŞİFA ÇORBASI

Küçücük kuzumun alerjik bir durumu var. Soğuk algınlığıyla da birleşince boğaz dokusu iyice kızarıyor ve yutkunmak çok zor bir hal alıyor onun için. Haliyle yemek de yiyemiyor. Geçenlerde yine aynı rahatsızlık başladı. Yavrum yemek yiyememek zoruna gidip de ağlamaya başlayınca hemen kalkıp çorba yaptım. Yudum yudum içirdim boğazı ağrımasın diye. Hem tadını beğendi, hem çorba boğazına iyi geldi hem de midesine birşeyler girince morali düzeldi :) İşte tarifi:
Malzemeler:
İstenilen miktarda kemiksiz tavuk eti
1-2 adet patates
3-4 adet havuç
1 baş kereviz
1 ora boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 kaşık salça
Tuz ve arzuya göre baharat
Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı soyup kabaca doğradıktan sonra tencerede az yağ ile biraz soteledim. Salçayı ekleyip biraz daha çevirdim. Tavuk eti ve soyulup kabaca doğranmış sebzeleri ilave edip üzerine yeterince sıcak su ekledim. Tavuklar ve sebzeler iyice pişinceye kadar kaynattım. Ardından yarım bardak kadar süt ekledim ve 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra blendırdan geçirerek pütürsüz bir hal almasını sağladım. Tencereye alıp tuzunu ve baharatını ekleyip ocağı yaktım. Tuzun ve baharatların çorbaya lezzetini vermesi için bir taşım kaynatıp ocağı kapattım. Üzerine zeytinyağıyla salçalı sos hazırlayıp gezdirdim.