Ne aramıştınız

4 Mayıs 2012 Cuma

İÇLİ KÖFTE


İçli köfte yapmak benim için tam bir tabuydu. Sonunda bu tabuyu yıkıp hayatımda ilk kez içli köfte yaptım. 
Hiç de öyle korkulacak bir zorluğu yokmuş. İnanılmaz lezzetli oldu. Annem hamuruna da salça koyuyordu ama biz salçasız halini daha çok sevdik. 
Kuru soğanla ve limon yerine nar ekşisiyle servis yaptım. Her ikisi de çok yakıştı.



Malzemeler:
Hamuru:
1 su b. İrmik
2 su b. İnce (köftelik) bulgur
2-3 su b.kadar un
1 yumurta
Arzu edilirse 2 kaşık kadar salça
Yeterince su
Tuz
İç malzemesi:
300 gr kadar kıyma
2 irice kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber
Arzu edilirse iri dövülmüş ceviz, maydanoz
Yapılışı:
Harcını hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayalım. Kıymayı biraz sıvı yağda kavuralım. İçine soğanı ekleyip birlikte kavurmaya devam edelim. Salçayı ve tereyağını ekleyelim.Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Yeterince soğuyunca donmak üzere dondurucuya alalım (veya yeterli zamanınız varsa soğutucu kısmında da bekletebiliriz). 

İrmik ve ince bulguru, üzerlerini çok az geçecek kadar sıcak suyla ıslatalım (ben ayrı kaplarda ıslattım ama aynı kapta da olabilir, nasılsa birleştirilecek). Ağzını örtüp şişmeye bırakalım. Ardından hamurun diğer malzemelerini ekleyip, kıvamına göre yeterince su ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Hamur iyice macun kıvamına gelmeli, hafifçe ele yapışmalı. Kıvamı çok kuru olursa su, çok yapışkan olursa azar azar un ilave edilebilir. Ayrıca, hamur yoğurmak zor gelirse, malzemeler biraz yoğrulup mutfak robotuna alınıp, macun kıvamına gelmesi sağlanabilir. 

Hamur hazır olduktan sonra, donmuş olan kıymalı harcımızı dolaptan çıkaralım, bir kaseye de su koyalım (bu suyu, hamurun elimize yapışmasını önlemek için kullanacağız). 

Hamurdan, iki kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizi hafif ıslatarak ortasını parmağımızla oyalım, ya da poğaça yapar gibi açalım (hamurun kalınlığı 3 mm kadar olacak). İçine tepeleme 1 tatlı kaşığı kadar harç koyup yuvarlayalım. Hazırladığımız köfteleri bir tepsiye dizip pişme zamanına kadar bekletelim. Harç ya da hamur bitene kadar aynı işlemi yapalım. 

Daha sonra köftelerimizi haşlayalım ya da kızgın yağda kızartalım.
Haşlamak için: Derin bir tencereye, yarısını geçecek şekilde su koyalım. İçine tuz ve 1 kaşık kadar limon tuzu ilave edip kaynatalım. Köftelerimizi,  4er 5er tane olacak şekilde kaynayan suya atalım. Köfteler suyun yüzeyine çıkınca pişmiş demektir; sudan alabiliriz. 

Not: Bu ölçülerle 16 adet köfte çıktı. Sonrasına iç harcı yetmedi. Ben de kalan hamuru, birer pişirimlik topalak çorbası ve fellah köftesi olmak üzere şekillendirip dondurucuya kaldırdım.

4 yorum:

  1. ellerine sağlık canım...herşeyin bir ilki vardır ilk yaptığımda 16 yaşındaydım yarısı haşlanırken açıldı ama tadını hala annem söyler...şimdi yapa yapa birde burda ustaları var tüm sırlarını öğrendim buzlukta var aslında bende onları çıkarayım...afiyet olsun...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo maşallah. 16 yaş hı? ben boşuna acemiyim demiyorum yani. 16 yaşında içli köfte yapan bir hatunun şimdi yayınladığı lezzetleri döktürüyor olması çok normal tabi. tebrik ediyorum gerçekten.

      Sil
  2. Ellerıne saglık canım,denemeden karar vermemek lazım,senın yaptıklarında çok güzel olmuş.Ellerıne sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.