Ne aramıştınız

25 Aralık 2012 Salı

DULCE DE LECHE - SÜT REÇELİ


Süt reçelinin birkaç değişik yapılışı var. Ben bu tarifi mutfakhatiralari 'ndan almıştım. Çok başarılı bir tarif olduğunu düşünüyorum.
Süt reçelini ister pankekle tüketebilirsiniz, ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz, pastalarınızda süsleme malzemesi ya da krema olarak kullanabilirsiniz, tatlılarınıza ekleyebilirsiniz. Ya da hepsini boşverip kavanoza kaşıkla dalmak suretiyle tüketebilirsiniz. Girdiği her yere çok yakışan bir lezzeti var.
 
 
 
 
Malzemeler:
1 kg. süt
1 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı karbonat
Yapılışı:
Süt ve şeker tencereye alınıp ara ara karıştırılarak kaynama noktasına getirilir. Karbonat da eklenerek karıştırmaya devam edilir.45 dk-1 saat kadar sonra karışımın rengi yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacak. Tariflerde bu ana kadar sürekli karıştırılması öneriliyor ama ben 5-10 dk da bir falan karıştırıyorum. Hiç problem olmuyor. Muhallebiden biraz daha akışkan bir kıvama ulaştığında (bu sürecin birkaç saat aldığı da ifade ediliyor tariflerde, benim yaptığım 1,5 saatte falan istediğim kıvamı alıyor) ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra kapaklı bir kavanoza alınıp buzdolabına koyulur. Ertesi gün nutella gibi sürülebilir kıvama ulaşmış olan süt reçeli kullanıma hazırdır.

Not: Süt reçeli pişerken köpürerek pişiyor. Uygun kıvama geldiğinde ise köpürme olayı bitmiş ve tencereki malzeme miktarı epey azalmış oluyor (Yeteri kadar piştiğini bu kriterlerden anlayabiliriz). Kalan miktar, sütün kendi içindeki su miktarıyla da ilgili olacağından, ortalama olarak ilk miktarın yarısından daha az bir reçel kalıyor geriye.
-Ben yoğun şeker tadı sevmediğimden sütü daha fazla kullanıyorum (1,5-2 kg kadar).
-Süt reçelini uzun süre buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz. Ancak 3-4 günden sonra, tadında bir değişiklik olmadan, meyve reçeli gibi şekerlenmeye başlıyor.

6 Aralık 2012 Perşembe

FIRINDA ÇİPURA

Biz tadına doyamadık. Bakalım siz de beğenecek misiniz.



Malzemeler:
Kişi sayısı kadar çipura
Kuru soğan (halka halka dilimlenecek)
Yeterince sarımsak(soyulacak, doğranmayacak)
Limon (ince dilimlenecek)
Domates (dilimlenecek)
Maydanoz
Tereyağı
Sıvıyağ
Tuz, su
Yapılışı:
Balıklar temizlenip iyice yıkanır. İçlerine soğan, maydanoz, sarımsak ve 2 şer tatlı kaşığı tereyağı doldurulup fırın tepsisine dizilir.

 Yeterince sıvıyağ ve tuz karıştırılıp balıkların üzerine sürülür. Limon ve domates dilimleri de döşenip tepsiye yeterince su eklenir.

 180 der.lik fırında 25-30 dk kadar pişirilir.







KREMALI SUPANGLE

Hem çok kolay, hem de enfes bir tatlı geliyor. Tarifi bir forum arkadaşımdan alıp kendimce değişiklik yaptım. Nefis oldu nefis.


 
Malzemeler:
6 bardak süt
2 yumurta
1+1/4 bardak un
1/2 su bardağı kakao
1 bardak şeker (arzuya göre artırılabilir ya da azaltılabilir)
1 kutu krema
80 gr bitter veya sütlü çikolata
Yapılışı:
Krema ve çikolat hariç diğer malzemeler çırpılıp ocağa alınır. Sürekli karıştırarak pişirilir ve üzeri göz göz olunca altı kapatılır (muhallebiden biraz daha akışkan bir kıvamda olacak, fazla koyulaşmamalı). Krema ve çikolata ekleneip, çikolata iyice eriyinceye ve homojen bir karışım oluncaya kadar çırpılır. Kaselere paylaştırılır. Soğuyunca üzeri istenildiği gibi süslenir ve servis yapılır.

Not: Arzu edilirse, kaselerin tabanına önce kek parçaları ya da bisküvi yerleştirilip, supangle onun üzerine dökülebilr.