Ne aramıştınız

16 Kasım 2015 Pazartesi

BENİM ÇİPOHORTAM

   Babamın Giritli olması nedeniyle, Girit yemeklerine karşı ayrı bir sevdam vardır. Bir tek hohlus hariç (salyangoz yahnisi diyebiliriz). Onu tatmadım, tatmayı da düşünmem. Bir söz vardır: "Giritliler keçinin yediği her şeyi yerler" diye. Gerçekten de öyle. Enva-i çeşit ottan yemekler yapılır, hepsi de ayrı bir lezzete dönüşür Girit mutfağında. Çipohorta da bu lezzetlerden biri. Kelime olarak "bahçe otu" anlamına geliyor. Bahçesindeki yabani otları temizleyen, bitkilerini budayan Giritliler'in, onları atmaya kıyamayıp yemeğe dönüştürmesiyle oluşmuş bir lezzet. Girit kabağı ve kabak çiçeği, olmazsa olmaz malzemelerindendir. Onun dışında mevsimine göre farklı otlar, bitki yaprakları, filizler kullanılır. Tabi ben nereden bulayım kabak çiçeğini, Girit kabağını, filizi falan. Elimde olan malzemeleri kullanınca da yemeğin adı "benim çipohortam" oluverdi. Son derece sağlıklı, hafif ve diyete uygun bir yemek. Malzemeleri göz kararı kullanabilirsiniz. Belli bir ölçüsü yok.




Malzemeler:
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
4-5 adet küçük, ince kabak 
2-3 adet domates
1 bağ kadar semizotu
1/2 bağ maydanoz
2-3 adet taze soğan
1-2 yemek kaşığı salça
Tuz
Zeytin yağı

Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp az zeytin yağında öldürdüm. Kabakları uzunlamasına dörde böldüm. Diğer malzemeleri hafif irice doğradım. Tüm malzemeleri tencereye alıp üzerine su ilave ettim ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişirdim.

Not: Hiç baharat kullanmadım. Benim yediğim girit yemeklerinde de, yemeğin kendi lezzeti değişmesin diye genelde baharat kullanılmıyor.

2 yorum:

  1. Hayırlı akşamlar, ellerinize sağlık. Farklı ve şifalı bir tarif ayrıca çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten diyet için oldukça uygun bir tarif olmuş ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.